Sea-kayak.gr Forums

Full Version: Sit on ή Sit in ?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

giorgos ormanoglou

Κι εγώ πιστεύω,  σε κάθε γύρισμα οι φροντιστές αποσύρουν τα σκάφη και τους δίνουν ίδια καινούργια χαχα.
Νομίζω  GL η ουσιαστική διαφορά είναι στο αν είσαι διατεθειμένος να βραχείς ή όχι,  από κει και πέρα είναι το ίδιο πράγμα.
Προσωπικά θα βούταγα στο νερό (υγρή έξοδος - wet exit) πρίν αγγίξω τα βράχια,  για να προστατέψω το σκάφος,  και για περισσότερη σιγουριά θα το είχα δεμένο με ένα σχοινί  5 μ.
Η επανείσοδος είναι βέβαια κάποιος μπελάς,  αλλά έτσι κι αλλιώς σε όποιον δεν αρέσουν οι μπελάδες δεν του αρέσει και η θάλασσα...
GL, απλά ρούχα φοράνε στο βίντεο και όχι τίποτα αλεξίσφαιρα. Απλά φοράνε στεγανές στολές γιατί είναι κρύο το νερό. Το κράνος είναι προαιρετικό.
Μην τρομοκρατείτε τον κόσμο, δεν είναι τόσο δύσκολα όσο έχεις στο μυαλό σου.

Τέτοια εκπαίδευση γίνεται φυσικά σε όποιους ενδιαφέρονται (κάνω και εγώ) αλλά πριν γίνει πρέπει να γνωρίζουν καλά άλλες τεχνικές (μανούβρες, high/low brace κτλ) ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν το σκάφος. Σε τέτοιες συνθήκες όμως αν βρεθείς και δεν το κάνεις σκόπιμα τότε κάτι θα έχεις προγραμματίσει λάθος.

Η αρχική φώτο που έβαλες δεν είχε καμία σχέση με τις συνθήκες που έβαλε στα βίντεο ο Γιώργος οπότε για να απαντήσω στην ερώτηση σου με βάση τις συνθήκες της φωτογραφίας σου είναι πάρα πάρα πολύ εύκολο να το βγάλεις σε τέτοια βράχια.

vitamin sea, μια χαρά μπαίνεις και από εκεί που είσαι με ότι sit in και να είσαι απλά αν δεν σου δείξει κάποιος είναι πιο εύκολο με sit on top.

Όταν άρχισα να μαθαίνω μόνος καγιάκ όλα μου φαινόταν βουνό, αργότερα και ενώ είχα κάνει πάρα πολύ προπόνηση σε τεχνικές έκανα την 1η σχολή (private course) και τότε συνειδητοποίησα το πως και γιατί. Η βελτίωση είναι τεράστια αν σου δείξει κάποιος που ξέρει σωστά.

Συμπέρασμα: Αν  δεν θέλετε να αφιερώσετε χρόνο κάνοντας πρακτική πηγαίνετε κάπου να σας μάθουν, γλιτώνετε τόσο χρόνο και κόπο συν ότι κάνετε το χόμπι σας με μεγαλύτερη ασφάλεια. Αν δεν έχετε υπομονή και σας φαίνονται βουνό, τότε το sit on top είναι σίγουρα καλύτερη λύση.

Ο μέσος (Έλληνας) καγιάκερ θεωρεί περιττό το να πάει να παρακολουθήσει κάποια σχολή γιατί με τόσο υλικό στο Ίντερνετ ή σε βιβλία θεωρεί ότι μπορεί να τα μάθει όλα. Υπερβολικά μικρές διαφορές (αδύνατον να τις περιγράψεις ή να τις διαβάσεις) κάνουν τεράστια διαφορά στην τεχνική που μόνο αν σας παρακολουθεί κάποιος μπορεί να σας τις δείξει ή εναλλακτικά να γράφετε βίντεο και να συγκρίνετε με κάτι που το έχει κάνει κάποιος εκπαιδευτής. Το DVD του Gordon Brown είναι μια πολύτιμη πηγή.


giorgos ormanoglou, τα 5μ είναι λίγα αν έχει το κύμα που βλέπεις στα βίντεο. Τουλάχιστον 15μ.
χα χα χα!!!δεν παίζεστε!!!Απίστευτα video Γιώργο!!!! Στέλιο και Μάνο θα το κανονίσουμε σύντομα!!!

GL

Η ερώτηση για το ποιοι μπορούν να βγαίνουν σε βραχώδη ακτή, μου προέκυψε όταν είδα τις φωτογραφίες του Στέλιου από την Πύλο Μεσσηνίας, που είχε πάει με την γυναίκα του, με ένα διπλό Sit In.
http://www.sea-kayak.gr/index.php?action...album;in=6
Μου έκανε εντύπωση ότι δεν είχε βγάλει φωτογραφίες από πάνω από το νησάκι-βράχο που βρίσκεται στην είσοδο του όρμου μπροστά από την νήσο Σφακτηρία και ονομάζεται νήσος Πύλος. Είναι αυτό το νησάκι που έχει την αψίδα. Όλοι ανεβαίνουν πάνω, γιατί είναι το ομορφότερο σημείο της περιοχής. Υπάρχει διαμορφωμένη στο βράχο σκάλα, και πάνω βρίσκεται το μνημείο προς τιμή των Γάλλων, που έλαβαν μέρος στη ναυμαχία με το στόλο του Ιμπραήμ το 1823.
Στην αρχή της σκάλας υπάρχει μια μικρή προβλήτα για να δένουν οι βάρκες, και δίπλα βράχια. Σε αυτά τα βράχια βγάζω το καγιάκ όταν πηγαίνω εκεί. Επειδή το νησάκι αυτό το θεωρώ πανέμορφο, όταν θέλω να πάω κάποιον μια βόλτα με το καγιάκ, εκεί τον πηγαίνω.
Υποθέτω ότι ο Στέλιος δεν ανέβηκε στο νησάκι γιατί ήταν με Sit In και δεν υπήρχε αμμουδιά.
Αλλά και λάθος να κάνω για το Στέλιο, μου μένει η απορία πόσοι από αυτούς που θα πήγαιναν με Sit In, θα ανέβαιναν επάνω;
Πόσοι από όσους έχουν Sit In, στο φόρουμ, μπορούν όπως λέει ο Γιώργος, να μπαίνουν εύκολα από το νερό στο σκάφος τους;
Έτσι εγώ που είμαι άσχετος από Sit In, θα καταλάβω εάν είναι κάτι εύκολο ή κάτι δύσκολο. 
Quote:GL, απλά ρούχα φοράνε στο βίντεο και όχι τίποτα αλεξίσφαιρα. Απλά φοράνε στεγανές στολές γιατί είναι κρύο το νερό
Ξέρω Στέλιο τι φοράνε, γι αυτό είπα δεν μπορούμε να τα φοράμε καλοκαίρι στη Ελλάδα. Με το <αλεξίσφαιρο> εννοούσα την προστασία που δίνουν από τα γδαρσίματα στα βράχια.
Απλά ρούχα δεν είναι, γιατί στοιχίζουν όσο ένα καγιάκ. Πόσοι εδώ στο φόρουμ έχουν τέτοιο εξοπλισμό;

Εκεί που είπα Στέλιο, για την εκπαίδευση, εννοούσα εάν θα άφήνες τους μαθητές σου να ανεβαίνουν με τα καγιάκ στα βράχια. Πόσο θα άντεχαν αυτά τα καγιάκ;   

Συμφωνώ απόλυτα για το πόσο χρήσιμο είναι να πας σε μια σχολή για οποιαδήποτε  δραστηριότητα. Αλλά κάνεις λάθος για τον μέσο (Έλληνας) καγιάκερ. Είναι θέμα οικονομικό, ελεύθερου χρόνου και σωματικών προσόντων.

GL

Ξέρετε όλοι για το κανό του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι Sit In. Αυτός που του το πούλησε (κεντρικό Αθηναϊκό κατάστημα) θα θεωρούσε εύκολο να μάθει ο Γιώργος roll και είσοδο από το νερό στο κανό.
Είχατε ακούσει ότι κάποιες εξορμήσεις του, είχαν διακοπεί λόγο τεχνικών προβλημάτων και είχε επέμβει το σκάφος του λιμενικού που τον ακολουθούσε;
Οι άσχετοι δημοσιογράφοι αναρωτιόντουσαν τι είχε γίνει, έλεγαν μήπως έσπασε το κουπί, τρύπησε το σκάφος, κάποιοι είχαν πληροφορίες ότι μπήκαν νερά.
Η πραγματικότητα ήταν ότι κάθε φορά που είχε ο Γιώργος ανατροπή, επειδή δεν μπορούσε να ξαναμπεί στο σκάφος του, επενέβαινε το λιμενικό.
(08-08-2012, 05:19 PM)GL link Wrote: [ -> ]Ξέρετε όλοι για το κανό του Γιώργου Παπανδρέου. ...

Φίλε GL χωρίς να θέλω να ξεκινήσω πολιτική αντιπαράθεση με κανέναν, αναφέρεσαι σε έναν άνθρωπο με αποδεδειγμένα μειωμένες νοητικές ικανότητες που έφτασε εκεί που έφτασε λόγω του ονόματος που κληρονόμησε. Μήν ξεχνάς και τις περιπέτειές του με το ποδήλατο.

Άν παρομοιάσουμε τώρα το καγιάκ με το ποδήλατο, ένα μέσο που οι περισότεροι, αν όχι όλοι, είναι εξοικιωμένοι, τότε το sit-in είναι το αντίστοιχο του δίκυκλου και το sit-on το αντίστοιχο του τρίκυκλου.

Το τρίκυκλο προσφέρει απαράμιλη σταθερότητα για να κάνει κάποιος τις πρώτες του πεταλιές  και να νιώσει πως δεν κινδυνεύει, αλλά το δίκυκλο είναι αυτό που θα προσφέρει συγκίνηση, επιδόσεις και μεγάλες διαδρομές, αφού ξεπεράσει ο αναβάτης την (ψευδ)αίσθηση πως θα πέσει.

giorgos ormanoglou

GL  οι συλλογισμοί σου αποκαλύπτουν κάποια έμμονη φιλυποψία απέναντι στα κλειστά καγιακ,  που τους λόγους της μπορείς να τους ξέρεις μόνον ο ίδιος.
Εγώ θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι η επανείσοδος σε ένα τέτοιο σκάφος με τη χρήση του πλωτήρα κουπιού είναι εφικτή για τον καθένα σε οποιεσδήποτε συνθήκες,  αρκεί να ακολουθήσει πιστά την προτεινόμενη τεχνική,  που έχει  πολλά διαδοχικά βήματα.
Είναι μάλιστα η πρώτη δεξιότητα που μαθαίνει και μόνον τότε απομακρύνεται από τις προσβάσιμες ακτές.
Εσύ ειδικά που είσαι άσος στις πατέντες δεν θα ήταν δύσκολο να επινοήσεις και μόνος σου μία πρόσθετη ευκολία,  που όμως είναι ήδη πατενταρισμένη και προβάλλεται στο γιου τιουμπ.
Είναι η σταθεροποίηση του ιστού,  του κουπιού με τον πλωτήρα,  σε κάθετη θέση ως προς το σκάφος,  (στο ειδικά διαμορφωμένο αυλάκι που υπάρχει σε όλα τα σιτ ιν ακριβώς πίσω από το στόμιο του πιλοτήριου),  με ιμάντα πρόσδεσης και δέσιμο σε σχήμα διπλού U.  (Όπως ακριβώς δένουμε τα σκάφη μας στις μπάρες των αυτοκινήτων).
Με αυτή την  -συνήθως αχρείαστη-  προσθήκη η επανείσοδος γίνεται παιχνιδάκι και δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανέναν.

GL

Quote:Άν παρομοιάσουμε τώρα το καγιάκ με το ποδήλατο, ένα μέσο που οι περισότεροι, αν όχι όλοι, είναι εξοικιωμένοι, τότε το sit-in είναι το αντίστοιχο του δίκυκλου και το sit-on το αντίστοιχο του τρίκυκλου.
Δεν συμφωνώ με την παρομοίωση, γιατί το τρίκυκλο δεν έχει κανένα άλλο πλεονέκτημα εκτός της ισορροπίας, και αυτή μόνο σε ομαλό δρόμο, γιατί σε κεκλιμένο πλάγια δρόμο, το τρίκυκλο ανατρέπεται.
Εγώ θα τα παρομοίαζα με τη μοτοσικλέτα (Sit in) και το αυτοκίνητο (Sit on).
Έχω μοτοσικλέτα και έχω κάνει άπειρες συζητήσεις με κάποιους που δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί την προτιμώ σε σχέση με το αυτοκίνητο.
Δεν έχω κάποιο κόλλημα με τα Sit in και ούτε προσπαθώ να πίσω τους συνειδητοποιημένους χρήστες.
Προσπαθώ να αναδείξω τις διαφορές, για αυτούς που διαβάζουν το φόρουμ για να δουν τι θα επιλέξουν.
Quote:Προσπαθώ να αναδείξω τις διαφορές, για αυτούς που διαβάζουν το φόρουμ για να δουν τι θα επιλέξουν.

Πως προσπαθείς να τις αναδείξεις όταν δεν έχεις κωπηλατήσει sit in? Καλό είναι όταν γράφουμε με πολύ απόλυτο τρόπο (συμφωνώ με το Γιώργο χωρίς να θέλω να σε προσβάλω ότι το ύφος που γράφεις είναι απόλυτο) να έχουμε δοκιμάσει εκτενώς και τα 2 είδη σκαφών και όχι από μια γρήγορη βόλτα ή ακόμη χειρότερα καθόλου.

Συμφωνώ με τον giorgos ormanoglou. Οποιοσδήποτε (εκτός κάποιος πολύ υπέρβαρος) μπορεί να μπει σε sit in στο άψε σβήσε. Ρώτα τον konstantinosp17 όταν κάναμε το μάθημα με το άδειασμα του καγιάκ και επανείσοδο να σου πει μόνος του την εμπειρία που δεν είχε ξανακάνει. Σε μερικά δευτερόλεπτα ήταν μέσα.

Επίσης GL, η στεγανή δεν δίνει προστασία από τα βράχια. Έχεις φορέσει ποτέ; Εγώ ναι και στο λέω από πείρα, το τελευταίο που θέλεις είναι να γδάρεις τη στεγανή σε βράχια. Στο νησάκι στην Πύλο δεν βγήκαμε γιατί είχε ένα κάρο τουρίστες με σκάφη, βόλτα κάναμε Smile

Τα καγιάκ αντέχουν πολύ κακή χρήση στα βράχια όσο και το δικό σου, αυτά που χρησιμοποιώ είναι 3 στρώσεις πολυαιθυλένιο. Επίσης επέτρεψε μου να διαφωνήσω στην άποψη μου για τον μέσο Έλληνα καγιάκερ γιατί από την εμπειρία μου με αρκετούς που έχω συναντήσει αυτό μου λέει.
Το να δώσει κανείς 150-200€ να μάθει κάποια πράγματα δεν θα πέσουν έξω τα οικονομικά του. Αν ναι, τότε πάσο.

GL

Quote:Το να δώσει κανείς 150-200€ να μάθει κάποια πράγματα δεν θα πέσουν έξω τα οικονομικά του.
150-200€ γι αυτόν που μένει δίπλα. Για μένα που μένω στη Καλαμάτα, ή τον dan που μένει στα Ιωάννινα, είναι +μεταφορικά, +διαμονή, +διατροφή και το κυριότερο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, χρόνος.
Quote:Πως προσπαθείς να τις αναδείξεις όταν δεν έχεις κωπηλατήσει sit in?
Με ερωτήσεις, σε αυτούς που ξέρουν για τα sit in, σε σχέση με το τι κάνει το καγιάκ που έχω.

Γράφω χωρίς χαιρετισμούς, φιλοφρονήσεις, κτλ για να είναι πιο συμπιεσμένα τα κείμενα και πιο εύκολα να βρίσκονται οι πληροφορίες.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22