Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Καινούργιο μέλος και 1 απορία
#1
Χαιρετώ την παρέα σας παιδιά, είμαι καινούργιος στο άθλημα μιας και μόλις πριν λίγες μέρες αγόρασα το πρώτο μου καγιάκ sit on top αν και έχω κάποια μικρή εμπειρία με κανό και με φουσκωτό καγιάκ . Από μικρός έχω ιδιαίτερη σχέση με το υγρό στοιχείο και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς την θάλασσα, ασχολούμαι κυρίως με το ψαροντούφεκο και το kitesurfing. Αναζητώντας λοιπόν ένα ακόμα τρόπο να απολαμβάνω την θάλασσα και συγκεκριμένα να έχω πρόσβαση σε δυσπροσιτά και απομακρυσμένα σημεία των ακτών μας με ένα μέσο όχι μηχανοκίνητο που να έχει αθλητικό χαρακτήρα και να απαιτεί και κάποιες τεχνικές ικανότητες κατέληξα στο καγιάκ. Είδη από την πρώτη επαφή με το άθλημα και τις πρώτες διαδρομές είμαι ενθουσιασμένος, το μέλλον θα δείξει αν θα κολλήσω για τα καλά το μικρόβιο. Σίγουρα θα έχω πολλές απορίες και θα ζητήσω την συμβουλή σας για διάφορα θέματα, ελπίζω να μην γίνω κουραστικός γιατί είμαι πραγματικά άσχετος όσο αφορά την τεχνική μου κατάρτιση. Τέλος να αναφέρω ότι είμαι από Χανιά οπότε αν υπάρχουν στο φόρουμ και άλλοι Χανιώτες που κάνουν εξορμήσεις ενδιαφέρομαι να έρθω σε επαφή και να κανονίσουμε καμία βόλτα.
[Image: P1050165.JPG]
Οι δύο μικροί μου θαλασσόλυκοι και το καγιάκ μου μετά από ένα ωραίο session με παιχνίδι στο κύμα σήμερα το απόγευμα στην Χρυσή ακτή.
[Image: %25CE%259A%25CE%2591%25CE%25A5%25CE%2591...%25201.jpg]
[Image: P1050168.JPG]
Και μια πρώτη ερώτηση όταν κάνουμε παιχνίδι στο κύμα με το καγιάκ(SOT) είναι καλό να ήμαστε συνδεδεμένη με αυτό με κάποιο leash ώστε να μην χάνουμε το σκάφος όταν πέφτουμε ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιούν οι surfers ή λόγω μάζας του καγιάκ κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο. Ρωτάω γιατί υπήρξαν σήμερα 2 περιπτώσεις που έπεσα από το σκάφος και το σκάφος παρασύρθηκε από το κύμα και ξεβράστηκε στην ακτή (είχα βέβαια προσέξει προηγουμένως να βρίσκομαι σε σημείο που δεν υπήρχαν λουόμενοι που θα μπορούσε να τους χτυπήσει το ακυβέρνητο σκάφος).
Reply
#2
Μαθημένος στα δύσκολα,  δε λέω,  δες όμως και την πιθανότητα μέσα σε μια βίαιη πτώση το καγιάκ να χτυπήσει εσένα τον ίδιο - κανένα SOT δεν είναι για βαριές θάλασσες...
Reply
#3
Φίλε SeaGuru καλώς ήρθες.

Πολύ ωραίες οι φωτό σου, μου θύμισες τα πρώτα μου βήματα με το δικό μου sit-on-top, και τα ανελέητα σερφαρίσματα στο γυαλό.

Αναφορικά με το δέσιμο, θα σου πρότεινα να μην το δέσεις, αν πέσεις συνήθως προλαβαίνεις να το μαζέψεις ή και να μην το προλάβεις, ασ' το να το ξεβράσει. Έτσι κι αλλιώς κοντά στο γυαλό θα είσαι.
Το δέσιμο συνιστάται μόνο σε surf-ski, που είναι πανάλαφρα και ξεσύρουν πολύ γρήγορα, ενώ συνήθως είσαι και μακριά από την ακτή.

Στο Χανιά μένει μόνιμα ο Κώστας Μανατάκης, ο πλέον θρυλικός έλληνας κωπηλάτης, με πολλές χιλιάδες μίλια στο ενεργητικό του. Είμαι σίγουρος ότι θα χαρεί να βρεθείτε, να σου πει μερικά πράγματα και να κανονίσετε και βόλτα.
Οπότε, αν ενδιαφέρεσαι, στείλε μου κάποια στοιχεία σου σε π.μ. να του πω να σε καλέσει με την πρώτη ευκαιρία.
[Image: paimei.jpg]

What the sea wants, the sea will have. The 1.000nm Project.
Reply
#4
  Γειά σου φίλε απο τα πανέμορφα Χανιά.
Ιδανική φαντασίωση :
Κάθε μέρα προπόνηση στις παραλίες  των  Χανίων και το Σ/Κ στο Λιβυκό για μεγάλες διαδρομές ! 
Ίσως να σε βοηθούσε πολύ στο κύμα ένα ζευγάρι ιμάντες μηρών  (tight braces) . 
Reply
#5
(09-09-2013, 10:20 PM)giorgos ormanoglou link Wrote: Μαθημένος στα δύσκολα,  δε λέω,  δες όμως και την πιθανότητα μέσα σε μια βίαιη πτώση το καγιάκ να χτυπήσει εσένα τον ίδιο - κανένα SOT δεν είναι για βαριές θάλασσες...
Άντε πάλι τα ίδια..... ;D Μην δείτε άνθρωπο να μην φοράει skeg.....Εδώ στην Κρήτη τα σιτ ον τα βάζουμε και με πεντάρια και με εξάρια άμα λάχει..... Wink Φίλε Sea Guru καλωσορισες στο φόρουμ...  Όταν σερφάρεις δεν θα δένεσαι γιατί στό σκάσιμο του κύματως όπως και να'χει ή θα τουμπάρεις ή θα γεμίσει το σκάφος νερά  και όντας δεμένος κινδυνεύεις να τραυματιστεις..Άν δεν θέλεις να τουμπάρεις μπορείς στο κρίσημο σημείο να ξαπλώσεις πάνω στο σκάφος και να αφήσεις το κύμα να σε βγάλει μέχρι εκεί που θέλει αυτό...Το σέρφινκγ άλλωστε είναι παιχνίδι..Πάντως με ένα ζευγάρι knee braces θα δεις μεγάλη διαφορα...
Πάντα ψηλά μένει η κορφή άν 'ειν και χιονισμένη,
Τόν βράχο δέρνει η θάλασσα μα πάντα βράχος μένει..
Reply
#6
Να διορθώσω...Μην δείτε άνθρωπο να μην φοράει ποδιά ήθελα να πώ...απλά σκεφτόμουν τι ωραία θα σέρφαρε το σιτ ον με ένα σκεκγ... :Smile
Πάντα ψηλά μένει η κορφή άν 'ειν και χιονισμένη,
Τόν βράχο δέρνει η θάλασσα μα πάντα βράχος μένει..
Reply
#7
Καλησπέρα, ευχαριστώ για τις συμβουλές και το καλωσόρισμα, την ιδέα για το leash την εγκαταλείπω περισσότερο το ήθελα για να μην καταλήξει το σκάφος πάνω σε κάποιον λουόμενο αν και όπως είπα προσέχω να μην κάνω κοντά σε λουόμενους. Ίσως τα knee braces βοηθήσουν αλλά έχω την αίσθηση ότι το καγιακ μου δεν είναι σχεδιασμένο τόσο για παιχνίδι στο κύμα(δεν έχει πολύ rocker και στο κύμα θα βόλευε ένα πιο κοντό σκάφος) οπότε δεν νομίζω να αξίζει να επενδύσω σε κάτι τέτοιο με το συγκεκριμένο καγιάκ.
Reply
#8
Φίλε SeaGuru και αγαπητέ Μάνο,  αν στην περιοχή του σερφ,  με τα αφρισμένα και επομένως ορμητικά κύματα,  το SITON  σε τουμπάρει αιφνίδια από την υπήνεμη πλευρά (που είναι και το συνηθέστερο)  υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το σκάφος να σου έρθει καπάκι και να σε κοπανήσει στο κεφάλι.  Ακόμα χειρότερα που φοράς το σωσίβιο και σε κρατάει θέλοντας και μη στην επιφάνεια – δεν είναι αστεία πράγματα…
Στο SITIN η υπόδειξη των ειδικών είναι,  ακόμα και αν δεν φοράς ποδιά,  να μη βιαστείς να σπρώξεις με τα πόδια και να βγεις από το πιλοτήριο αλλά να περιμένεις ψύχραιμα να ολοκληρωθεί η αναστροφή,  να επέλθει ηρεμία,  μετά να απασφαλίσεις την ποδιά και να αναδυθείς  συνειδητά από την προσήνεμη πλευρά, φροντίζοντας να κρατάς και το σκάφος από το περιμετρικό κορδόνι.  Ετσι το κύτος δεν θα βρεθεί ποτέ ανάμεσα στο κύμα και το σώμα σου,  ούτε το καγιάκ θα συνεχίσει ακυβέρνητο.
Στα σιτιν,  λοιπόν,  η σύνδεση του αναβάτη με το σκάφος λειτουργεί και σαν ζώνη ασφαλείας.  Στα σιτον δεν υπάρχει αντίστοιχη δυνατότητα,  ενώ οι ιμάντες μηρών όχι μόνο δεν σου δίνουν σιγουριά αλλά μπορούν κάλλιστα να σε βάλουν σε πρόσθετες περιπέτειες – θυμήσου Μάνο τι είχες να μας εξιστορείς πέρσι.
Και κάτι ακόμα.  Όλοι οι σιτινάδες θα είχαμε να διηγούμαστε τραγελαφικές καταστάσεις με το μπλέξιμα του λάσου του κουπιού μας σε περιπτώσεις ανατροπής στο σερφ,  αφήστε - καλύτερα να μην τα ζήσετε...
Reply
#9
Δέν θα διαφωνήσω με τον Γιώργο..στο σιτ ον υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βρεθείς μπροστά από το σκάφος και το κύμα. Εγώ προσωπικά σε τέτοιες στιγμές ρίχνω μια βουτιά και αφήνω το σκάφος να περάσει από πάνω μου...Ως τώρα αυτή η τεχνική φαίνεται να λειτουργεί, για μένα τουλάχιστον, αλλά πείτε μου..Δεν είναι και ο κίνδυνος μέρος της διασκέδασης??
Επίσης ξέχασα να επισημάνω ότι όσοι καβαλάμε σιτ ον έχουμε πολύ σκληρά και ξερά κεφάλια... ;D
Πάντα ψηλά μένει η κορφή άν 'ειν και χιονισμένη,
Τόν βράχο δέρνει η θάλασσα μα πάντα βράχος μένει..
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)