Αποστολέας Θέμα: Εξοπλισμός ασφαλείας και ηλεκτρονικά  (Αναγνώστηκε 162 φορές)

aegeanpaddlers

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 246
  • Age: 54
  • Τόπος: Αθήνα
    • aegean-paddlers sea kayak club
  • Μοντέλο καγιάκ: NDK Romany surf, Reval 555, Reval mini, Wind solo, Point 65N XP18, Rockpool alaw, taran 16 vac2, NDK explorer
Κάποιο φίλοι με ρωτάνε σχετικά με τα σωστικά και τα ηλεκτρονικά ασφαλείας που παίρνω μαζί μου στα ταξίδια μου. Ειδικά για τα κινητά τηλέφωνα και τη χρήση τους.
Απαντώ λοιπόν στον φίλο καγιάκ ότι αυτά με μόνο κουμπιά δεν έχουν σοβαρό λειτουργικό και συνήθως δεν λειτουργούν σε 3G.
Εξαρτάται τι εφαρμογές θέλεις να χρησιμοποιήσεις.
Αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εφαρμογές που κάνουν τη ζωή μας στη θάλασσα πολύ πιο εύκολη και ασφαλή.
Κατ' αρχάς οι μετεωρολογικές προβλέψεις. Πολύτιμες όσο τίποτα άλλο. Ύστερα οι εφαρμογές AIS που τώρα πια δεν σου δείχνουν μόνο την κυκλοφορία της περιοχής σου σε πραγματικό χρόνο, η τη θέση των πλοίων που σε ενδιαφέρουνε αλλά ανεβάζουνε και το δικό σου στίγμα κατεύθυνση και ταχύτητα! Αυτό το τελευταίο είναι πολύ φρέσκο φρούτο.
Σε κάθε περίπτωση το κινητό, όσο κι' αν είναι απαραίτητο, δεν πρέπει να το βλέπεις σαν βασικό εργαλείο ασφάλειας γιατί αργά η γρήγορα θα σε προδώσει. Εξ' άλλου οι εφαρμογές που απαιτούν gps είναι πολύ ενεργοβόρες και εξαρτώνται από το σήμα του δικτύου της κινητής που δεν είναι πάντα παρόν εκτός από τους χάρτες που θα έχεις αποθηκεύσει για χρήση χωρίς σύνδεση.
Όσοι όπως εγώ, βασίζονται στο κινητό τους καλό θα είναι να έχουν μαζί τους έναν αξιόλογο ηλιακό φορτιστή και όχι αυτούς από το πλαίσιο, είναι άχρηστοι. Εγώ εισάγω και χρησιμοποιώ τους global solar από Αμερική.

Πέρα από αυτά θα πρέπειΝα ξέρεις την διαδρομή που θέλεις να κάνεις καλά, να την έχεις μελετήσει στο google earth και να την έχεις τυπώσει αναλυτικά με τα μίλια επάνω και πλαστικοποιήσει. Εγώ για τη Νάξο είχα τέσσερεις χάρτες Α4 και πάλι η ανάλυση δεν ήταν ικανοποιητική. Ο χάρτης της διαδρομής που κάνεις θα πρέπει να βρίσκεται στο ντέκ μπροστά σου και θα τον συμβουλεύεσαι κάθε φορά που έχεις αμφιβολία για το που βρίσκεσαι η που πρέπει να πάρεις κάποια απόφαση για την πορεία σου.

Εγώ βρίσκω πάρα πολύ εξυπηρετικό το suunto ambit gps. Είναι απολύτως αδιάβροχο, η μπαταρία του αντέχει πάνω από εβδομάδα και έχει όλα τα εργαλεία που χρειάζομαι στη θάλασσα. Είναι μόνιμα περασμένο στα λάστιχα του ντέκ μπροστά μου και έτσι μπορώ να το συμβουλεύομαι χωρίς να αφήνω το κουπί. Εκτός από gps διαθέτει και βαρόμετρο ακριβείας έτσι κάποιες φορές μπορώ να προβλέψω μια σημαντική επιδείνωση του καιρού.

Το κινητό θα πρέπει να είναι δεμένο σε κρίκο του pfd με αρκετά μακρύ κορδόνι για να το χειρίζεσαι αλλά όχι τόσο μακρύ που σε περίπτωση ανατροπής να φύγει μακριά από το σώμα σου. Το ίδιο και η κάμερα, αν έχεις μία μαζί σου.

Εάν το pfd σου δεν έχει τσέπες και κρίκους ασφαλείας και ενδιαφέρεσαι να ταξιδέψεις με το καγιάκ, πάρε άλλο.
Έχω εγώ καλά και οικονομικά για άτομα μέχρι 80-85 κιλά.

Μιά καλή κάμερα για καγιάκ είναι η panasonic lumix, εγώ αυτή χρησιμοποιώ. Έχει καλό φακό, καλό λειτουργικό και δυνατή μπαταρία. Αντέχει δε πολύ ξύλο. Έχει και αυτή gps οπότε έχεις μία έξτρα ασφάλεια αν και όχι τίποτα ιδιαίτερα σημαντικό γιατί ένα σκέτο στίγμα λίγο μπορεί να σε βοηθήσει σε περίπτωση ανάγκης. Θα βοηθήσει όμως σημαντικά εάν, ω μη γένοιτω, χρειαστεί να σε μαζέψουν.

Τώρα ένα vhf είναι πάντα χρήσιμο αν και τελικά ποτέ δεν το χρησιμοποιεί κανείς εκτός εάν είναι απόλυτη ανάγκη.
Το λιμενικό ενδέχεται να μην ακούσει ένα φορητό vhf εάν δεν έχει αναμεταδότη κάπου κοντά. Θα ακούσουν όμως τα περαστικά καράβια. Εννοείται πρέπει να είναι αδιάβροχο, σαν τα 2 standard horizon που έδωσα σε γνωστό επιχειρηματία του χώρου με αντάλλαγμα ένα κουπί robson για κλωτσιές (άλλες εποχές). Καλό είναι να επιπλέι κιόλας, αλλοιώς δεμένο και αυτό στο pfd η μέσα στο day hatch.

Το απόλυτο εργαλείο ασφάλειας είναι όμως το find me spot. Απλό και αξιόπιστο στέλνει 3 διαφορετικά δορυφορικά μηνύματα με το στίγμα σου σε παραλήπτες της επιλογής σου η τις υπηρεσίες διάσωσης. Συνοδεύεται και από συμβόλαιο διάσωσης 100.000$. Το εισάγω και αυτό και το έχω πάντα μαζί μου σε μεγαλύτερα ταξίδια.

Τώρα για τους πυρσούς και τα καπνογόνα  εκεί υπάρχει πρόβλημα αφού αυτά που εισάγονται στην Ελλάδα είναι ογκώδη και χαμηλής ποιότητας. Στο εξωτερικό υπάρχουν ειδικά για μικρά πλεούμενα μικρού όγκου και διπλής ενέργειας, ημέρας και νύχτας σε ένα. Κάνω ενέργειες για να τα φέρω αλλά δυστυχώς είναι περίπλοκο. Εδώ οι παραγγελίες σας θα με βοηθήσουν πολύ. Όσοι λοιπόν θέλετε ένα επικοινωνήστε. Η καλύτερη τιμή στην Υφήλιο εννοείται.
Εγώ εισάγω και έχω πάντα μαζί μου μία lazer flare που λειτουργεί καλά μόνο εάν ξέρεις που βρίσκονται αυτοί που θέλεις να ειδοποιήσεις, όπως κάνα καράβι που δεν σε βλέπει. Είναι μικρή σαν στυλό, αδιάβροχη και βρίσκεται και αυτή μόνιμα πάνω στο pfd μαζί με την απαραίτητη δυνατή σφυρίχτρα.

Tow line και contact tow απαραίτητα και σε πρώτη ζήτηση. Το μαχαίρι επίσης. Πολλοί προτείνουν μαχαίρια με πεπλατυσμένη μύτη για αποφυγή ατυχημάτων, εγώ όμως θέλω κάτι που και να καρφώνει και να κόβει.

Αδιάβροχος φακός κεφαλής με λευκή και κόκκινη λειτουργία απαραιτήτως στο day hatch εκτός κι' αν αποκλείεται εντελώς να σας πιάσει η νύχτα, στη θάλασσα η στην έξοδο. Δοκίμασα silva και petzl μα κατέληξα στον black diamond

Μετά από τόσα χρόνια ντρέπομαι που το λέω αλλά δεν έχω απεξαρτητοποιηθεί από το paddlefloat και το έχω στο ντέκ ακόμα. Προσοχή εδώ να είναι κλιπαρισμένο στα λάστιχα και καλά στερεωμένο πάνω στο σκάφος γιατί τα κύματα έχουν την τάση να το αρπάζουνε.

Η τρόμπα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ

Έξτρα καπάκια απαραίτητα, εγώ κουβαλάω δύο. Προτιμώ και εισάγω τα reed γιατί είναι ελαφριά, οικονομικά και δεν πιάνουν χώρο.

Υλικό για πρόχειρη επισκευή τρύπας στο σκάφος απαραίτητο.

Δεύτερο κουπί εννοείται, με μικρότερη παλάμη από το βασικό.
Αυτά λοιπόν κατ' εμέ αποτελούν ένα καλό κιτ ασφαλείας που θα κάνει τη ζωή μας στη θάλασσα πιο εύκολη.

Ότι από τα παραπάνω σας λείπει και πιστεύετε ότι σας χρειάζεται πριν βγείτε στην αγορά το συμφέρον σας είναι να με συμβουλευτείτε.