Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prijon Kodiak
#21
Να καταφέρεις να διαλύσεις μία παρεξήγηση,  είναι πρόκληση για το πνεύμα και τον λόγο,  που δεν επιδέχεται αναβολή.

Οι πιστοί μου φίλοι στο φόρουμ και  στο γιαλό,  ο Pei Mei και ο Random,  μελέτησαν ένα πολύ σοβαρό άρθρο,  που  -κοντολογίς-  υπεραμύνεται της άποψης ότι μια στιλπνή επιφάνεια  διολισθαίνει στο νερό αποδοτικότερα από μια τραχειά.  Επιτίθεται,  μάλιστα,  με σφοδρότητα στην αντίθετη τοποθέτηση,  καταγγέλλοντας την σαν ψευδο-επιστημονική δοξασία.

Δεν θα είχα αληθινά σε τίποτα να διαφοροποιηθώ από την υδροδυναμική θεώρηση αυτού του άρθρου,  το έδειξα μάλιστα προκαταβολικά με την πανομοιότυπη και εξίσου κατηγορηματική, διατύπωση : 

" Ότι η στιλπνή επιφάνεια είναι υδροδυναμικά αποδοτικότερη είναι αδιάψευστη αλήθεια,  δεν διανοήθηκε να την αμφισβητήσει ποτέ κανείς." 

Τότε,  λοιπόν,  τι στο καλό περιθώρια απέμειναν για παρεξηγήσεις ;;;

Το πρόβλημα με τις θεωρίες  -ξέρετε-  είναι ότι βασίζονται πάντοτε σε παραδοχές,  διαχωρίζουν αυθαίρετα κάποιους παράγοντες ως σημαντικούς και άλλους τους παραμερίζουν συμβατικά σαν αμελητέους.  Με αυτή την ευέλικτη τακτική,  δίνουν κάθε φορά προτιμησιακά έμφαση στο αντικείμενο που εστιάζεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αφήνοντας μοιραία κάποια άλλα στη σκιά.  Αν δεν το έπρατταν,  το κουβάρι θα έμπλεκε δραματικά και η άκρη θα χανόταν σε έναν ανεξέλεγκτο συμφυρμό σύγχυσης. 

Στον πραγματικό κόσμο  -καλως ή κακώς-  δε νοείται μεροληπτικά ευνοημένος παράγοντας,  επικρατεί εκεί μία αδυσώπητη φυσική ισονομία.  Εξ αυτού του γεγονότος,  άλλωστε,  ύστατος και έσχατος κριτής αναδείχνεται,  μόνον,  το πείραμα  -  άλλο ένα σημείο ξεκάθαρης συμφωνίας. 

Στο βαθμό που μας πρέπει,  εντωμεταξύ,  να το παλέψουμε οπωσδήποτε και θεωρητικά,  εκλέκτορας της ενδεδειγμένης θεωρίας δε θα γίνει η δική μας ανερμάτιστη προτίμηση,  αλλά ο χαρακτήρας του ίδιου του εξεταζόμενου αντικείμενου !

Και στην περίπτωσή μας,  των πολυαιθυλενικών σκαφών  -πώς να το κάνουμε-  θεωρία που ευελπιστεί να προμαντέψει εύστοχα την ετυμηγορία του πειράματος δεν αναδείχνεται η υδροδυναμική αλλά η μοριακή θεωρία.

Το πολυαιθυλένιο είναι  φυσικοχημικά  «άχαρο»  υλικό.  Τα μοκρομόριά του απαρτίζονται αποκλειστικά από άτομα άνθρακα και υδρογόνου,  ο ομοιοπολικός δεσμός μεταξύ των οποίων είναι πεισματικά απολικός.  Τα ηλεκτρικά φορτία συνωστίζονται ισορροπημένα ανάμεσά τους απαρνούμενα την επιφάνεια,  περίπου όπως κάποιες ψηλομύτες γεροντοκόρες παλιάς εποχής αποστρέφονταν το παράθυρο !  Αν η «χημική συγγένεια»  ήταν αληθώς η βιολογική βάση του έρωτα,  το πολυαιθυλένιο θα ξέμενε παντοτινά ανέραστο…

Η αντιδιαστολή με τα άλλα συνήθη δομικά υλικά των σκαφών είναι ακραία.  Ο πολυεστέρας,  χάρη στο άτομο του οξυγόνου,  ανατρέπει τις ισορροπίες και κερδίζει αισθητή πολικότητα,  πόσο μάλλον τα φύρδην μείγματα των επιχρισμάτων  και αυτά ταύτα τα μέταλλα.

Έτσι, το φιλότιμο και δραστήριο πολικό μόριο του νερού,  που συχνάζει στην αντίπερα όχθη,  αδυνατεί να συνδιαλλαγεί αποτελεσματικά με το πολυαιθυλένιο,  ενώ τα καταφέρνει θαυμάσια με τα υπόλοιπα υλικά.  Δυσκολεύεται να γεφυρώσει,  να αναπτύξει τους διαβόητους δεσμούς ή γέφυρες υδρογόνου,  που θα άπλωναν ένα συνεχές υμένιο,  επιτρέποντας στα επιγενόμενα υδροδυναμικά φαινόμενα να εξελιχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Και,  από παράδοση,  όπου εκδηλώνεται δυσκολία  αντιμετωπίζεται συμβιβαστικά με την παροχή περισσότερων ευκαιριών.  Η ελεγχόμενη τραχύτητα,  δηλαδή  η εκτενέστερη επιφάνεια πλαστικού πολλαπλασιάζει,  στα μέτρα του εφικτού,  τις μειωμένες ευκαιρίες,  εξωραΐζοντας  -ενδεχομένως-  το σκηνικό.

Βλέπετε λοιπόν,  φίλοι μου,  ότι μπορεί η στιλπνότητα να είναι χαρακτήρας άμεσα αντιληπτός από την όραση ή την αφή,  λουφάζουν όμως εμπρός μας δεδομένα απρόσιτα στις ανθρώπινες αισθήσεις,  ακριβώς όπως λανθάνουν όλη την ώρα αξιοθώρητοι θησαυροί κάτω από τα πόδια μας,  που μόνον ο αρχαιολόγος  δύναται να υποψιαστεί.
Reply
#22
Αυτό το Kodiak έχει ανάψει φωτιές!! Άντε καλοτάξιδο να'ναι και αν σε ενοχλεί η επιφάνεια της γάστρας τρίψε την με το γυαλόχαρτο!!  ;D .
Πάντα ψηλά μένει η κορφή άν 'ειν και χιονισμένη,
Τόν βράχο δέρνει η θάλασσα μα πάντα βράχος μένει..
Reply
#23
Ευχαριστώ vitamin. 
Διαθέτω το σκάφος για πείραμα : θα χρονομετρήσουμε όπως είναι και μετά θα το ...γυαλίσουμε  και θα ξαναχρονομετρήσουμε !!

(Μετά όμως θα μου πάρετε καινούργιο γιατί μου αρέσει το τραχύ !! )

ο άντρας δεν χρειάζεται
να έχει λεία γάστρα
άν έχουνε  τα χέρια του
φουσκωμένα μπράτσα  !!!! 
Reply
#24
(02-16-2013, 02:48 PM)dan link Wrote: ο άντρας δεν χρειάζεται
να έχει λεία γάστρα
άν έχουνε  τα χέρια του
φουσκωμένα μπράτσα  !!!! 
Πολύ σοφό Dan !  Ιδίως αν μιλάμε για τη δική του γάστρα...
Reply


Bookmarks

Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)