Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ιόνιο για καγιάκ, αλλά πού;
#1
Πρόκειται να πάμε ζευγάρι στο Ιόνιο για 8-9 μέρες και θα έχουμε μαζί μας ένα tandem καγιάκ. Βασικά θα νοικιάσουμε ένα δωμάτιο και με το αυτοκίνητο θα μεταφέρουμε το καγιάκ σε διάφορα μέρη για εξερευνήσεις οι οποίες θα καταλήγουν πάντα στο σημείο εκκίνησης (δεν πρόκειται δηλαδή να κάνουμε διανυκτέρευση σε σκηνές κτλ, εκτός ίσως από μια βραδιά). Ωστόσο θα κάνουμε οπωσδήποτε κάποιες ολοήμερες θαλασσινές εκδρομές.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν ξέρουμε ποιό νησί να επιλέξουμε για καγιάκ... Εγώ τα έχω επισκεφτεί όλα, αλλά χωρίς πλεούμενο. Οπότε δεν ξέρω ποιό προσφέρει τις περισσότερο όμορφες διαδρομές και τις πιο πρωτότυπες εξερευνήσεις με το καγιάκ. Κέρκυρα; Ζάκυνθος; Κεφαλονιά; Λευκάδα; Ή μήπως να έχουμε ως βάση Πάργα/Σύβοτα;

Οποιαδήποτε βοήθεια από γνώστες του Ιονίου ευπρόσδεκτη.  Smile
Reply
#2
Καλωσήρθατε παιδιά στο φόρουμ. 
Για να μπορέσουν να βοηθήσουν όσοι  -ας υποθέσουμε-  γνωρίζουν στην εντέλεια τα νησιά,  δεν θα πρέπει να έχουν περισσότερη πληροφορία και για εσάς;
Το επίπεδο εμπειρίας σας,  το βεληνεκές σας,  το σκάφος σας;  Το Ιόνιο είναι λίγο - πολύ "ίδια πέτρα,  ίδια νερά"  αλλά σαν σε όλα τα νησιά του πλανήτη η φιλική,  προσβάσιμη,  ακρογιαλιά,  διακόπτεται από μεγάλα διαστήματα δύσβατης βραχώδους ακτογραμμής,  όπου οι συνθήκες μπορεί να είναι ίδιες  -και χειρότερες-  από το ανοικτό πέλαγος. 
Και ενώ  δικαιολογημένα έχει καλοσυνάτη φήμη,  είναι ανοιχτή θάλασσα και αγριεύοντας γίνεται πολύ πιο προκλητική  -ιδίως μετά τον δεκαπενταύγουστο-  από προστατευμένους κόλπους,  σαν τον Σαρωνικό,  που ίσως έχετε συνηθίσει.
Στη θέση σας δεν θα στηριζόμουν τόσο στις γνώμες άλλων,  και μάλιστα αγνώστων,  όσο στην αντίληψη που θα αποκτούσα μονάχος μου μελετώντας τους ηλεκτρονικούς χάρτες και τις μετεωρολογικές προγνώσεις θαλασσών.

Reply
#3
Για τα νησιά δεν μπορώ να πώ πολλά .
Για την περιοχή Σύβοτα - Πάργα - Πρέβεζα ότι πληροφορία θέλετε μπορώ να βοηθήσω επειδή εκεί κάνω καγιάκ.
http://www.sea-kayak.gr/index.php/topic,113.0.html
Πολύ γενικά : Τα νησιά δίπλα απο τα Σύβοτα αξίζουν μια εξερεύνηση όπως και όλη η ακτογραμμή μέχρι Πάργα - Πρέβεζα.  Μέχρι την παραλία Καραβοστάσι η ακτογραμμή έχει "πολιτισμό" . Πιο νότια (μέχρι Σαρακίνικο) υπάρχουν ερημικές παραλίες με δύσκολη πρόσβαση (ή και καθόλου) απο ξηρά  αλλά  αυτή είναι και η γοητεία τους .
Το μόνο πρόβλημα είναι το σχεδόν μόνιμο ρεύμα , μετά το μεσημέρι , απο βορά προς νότο .
Καλύτερα να προγραμματίσετε διαδρομή προς βορά ώστε στην επιστροφή (που υπάρχει κούραση) να έχετε ούριο ρεύμα - αέρα. 
Προσοχή στο τελευταίο γιατί μερικές φορές το ρεύμα και ο αέρας είναι έντονα.
Φυσικά για ότι θέλετε μήνυμα ή τηλ .... Wink
Reply
#4
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, όντως παρέλειψα να αναφέρω τα σημαντικότερα. Λοιπόν, εμπειρία από καγιάκ σε ανοιχτή θάλασσα έχω μικρή, η φίλη μου καθόλου. Αλλά υπάρχει αρκετή εμπειρία σε κωπηλασία (αθλητική) και windsurf (αν και περάσαν χρόνια από τότε). Η φυσική μου κατάσταση πάντως παραμένει πολύ καλή. Το καγιάκ είναι ένα Bic Trinidad. Από εξοπλισμό έχουμε 2 gps (θα έχουμε και ίντερνετ όπου πιάνει το κινητό), πλευστικά βοηθήματα, πανί που προσαρμόζεται στο καγιάκ και διάφορα άλλα παρελκόμενα. Μπορεί να πάρουμε και ένα VHF marine.

Στην παρούσα φάση οι ερημικές παραλίες νομίζω ότι θα είναι το πρώτο ζητούμενο για μας. Φυσικά θα βλέπουμε τις μετεωρολογικές προβλέψεις πριν τις εξορμήσεις, αλλά η ερώτησή μου έχει να κάνει περισσότερο με το ποιές περιοχές θα έχουν περισσότερα μέρη ερημικά αλλά ταυτόχρονα και φιλικά (πχ απομονωμένες παραλίες, μικρά νησάκια κτλ)
Reply
#5
Τις εκτεθειμένες στην ανοικτή θάλασσα δυτικές ακτές  -αν και πιο καθαρές,  φρέσκιες και ατόφιες-  θα συνιστούσα να τις ξεχάσετε,  με αυτό το σκάφος υπάρχει ενδεχόμενο να δυσκολεύεστε να επιστρέφετε στις αφετηρίες σας.
Στις δυτικές,  αφού είσαι δυνατός κωπηλάτης και με την προϋπόθεση πως έχεις εξοικειωθεί με τον εξειδικευμένο παλμό της κουπιάς στο καγιάκ,  δύσκολα θα προκύψει τέτοιο ζήτημα και παντού απλώνει ή ίδια ομορφιά,  αλλά θέλω να σε προειδοποιήσω για κάτι άλλο. 
Μέχρι τέλος Αυγούστου  -τουλάχιστον-  ο γιαλός κυριαρχείται ασφυκτικά από κότερα και φουσκωτά ξένων τουριστών,  και όχι μόνο η αποκλειστικότητα στις «ερημικές» παραλίες,  αλλά και απλά η προσέγγιση είναι στα δημοφιλή σημεία αδύνατη.  Ετοιμαστείτε για τοπίο που θα θυμίζει,  μέρα – νύχτα,  πλατεία Ομονοίας με τα αυτοκίνητα – εφιαλτική συμφόρηση παντού!
Ιδίαν αντίληψη  -από την οποία και σου μεταφέρω εικόνες-  έχω μόνο για την νοτιοανατολική Λευκάδα,  αφού η γυναίκα μου κατάγεται από το Μεγανήσι και το επισκέπτομαι είκοσι χρόνια – τα δέκα τελευταία με καγιάκ. 
Αν είναι μέσα στις δυνατότητές σας ημερήσιες αποστάσεις 10 - 20 ναυτ.  μιλίων,  και δεν σας φοβίζουν διάπλοι μέχρι 5 ν.μ.,  οι εξορμήσεις προς Μαδουρή,  Σπάρτη,  Σκορπίδι,  Σκορπιό,  Μεγανήσι,  Κάλαμο,  Καστό,  Αρκούδι,  Άτοκο,  θα σας μείνουν σίγουρα αξέχαστες.
Και μόνη η ευκαιρία να περιπλεύσω το Σκορπιό,  όπου η ανθρώπινη παρέμβαση δένει  ανεπανάληπτα με το φυσικό περιβάλλον,  θα με έκανε να την προτιμήσω.
Καλές σας διακοπές.
Reply
#6
Είναι αλήθεια ότι μου έχει μείνει απωθημένο το να επισκεφτώ τα νησάκια ανατολικά της Λευκάδας. Την ίδια την γύρισα όλη αλλά δεν πρόλαβα να πάω σε κανένα μικρό νησί. Αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι, σα να θυμάμαι μια όντως συχνή κυκλοφορία πλεούμενων στην περιοχή - όσο μπορούσα να δω από στεριά. Οπότε το ερημικό του πράγματος μάλλον το ξεχνάμε για το ίδιο το νησί της Λευκάδας. Η ίδια συμφόρηση όμως παρατηρείται τον Αύγουστο και στα μικρότερα νησάκια που ανέφερες;

Σχετικά με τους ανέμους συμβουλεύομαι τον ιστιοπλοϊκό χάρτη του meteo.gr - φαντάζομαι είναι επαρκής;
Reply
#7
Παιδιά αν σας ενδιαφέρει η Ιθάκη θα είμαι εδώ μέχρι τέλη αυγούστου και μπορώ να σας δείξω τις καλύτερες μεριές. Από παραλίες τελείως prive άλλο τίποτα!

Στείλτε inbox αν θέλετε περισσότερες λεπτομέριες και πληροφορίες..
Το παν είναι να σηκώνεις τον κώλο σου απο τον καναπέ...!!!
Reply


Bookmarks

Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)