Αποστολέας Θέμα: High volume, medium volume, low volume???????  (Αναγνώστηκε 177 φορές)

Random

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 234
  • Τόπος: Αθηνα
  • Μοντέλο καγιάκ: Tahe Wind 585
High volume, medium volume, low volume???????
« στις: 20 02, 2013, 10:09:47 μμ »
Για όσους πιστεύουν ότι ενα high volume kayak απλά είναι η μεγαλύτερη έκδοση μιας σειράς ή ότι κουβαλά μεγαλύτερα φορτία ή ότι έχει μεγαλύτερο κόκπιτ τα πράγματα ίσως να μην είναι ακριβώς έτσι.

΄Ενα θαλάσσιο καγιάκ συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά όταν είναι φορτωμένο και βαρύτερο, σε σύγκριση με όταν μεταφέρει μόνο τον κωπηλάτη και τον ατομικό του εξοπλισμό. Ενα φορτωμένο καγιάκ θα έχει αυξημένο βύθισμα, μακρύτερη ίσαλο αυξάνοντας έτσι την αρχική ευστάθεια και σταθερότητα για τον κωπηλάτη. Λόγω αυξημένου μήκους ισάλου θα υπάρχει και αυξημένη ταχύτητα καλό αυτό για εμάς.
Το θέμα με τα expedition καγιάκ είναι ότι σπάνια χρησιμοποιούνται σε expedition φορτωμένα, ενώ τον περισσότερο καιρό χρησιμοποιούνται για ημερήσιες ή μικρές προπονήσεις κάποιων ωρών κοντά στις ακτές, καθιστώντας τον πλεονάζον χώρο για αποθήκευση εξοπλισμού στα hatches περιττό.
Oι εταιρείες κατασκευής καγιάκ έτσι γνωρίζοντας αυτό το γεγονός ανασχεδιάζουν τις μεγαλύτερες εκδόσεις των καγιάκ τους πχ. High volume σε μικρότερες medium και low κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε η πλεύση τους να είναι όσο το δυνατόν όμοια με αυτή της μεγαλύτερης έκδοσης σε έμφορτη κατάσταση πέραν του κωπηλάτη και του εξοπλισμού του  .
Συμπερασματικά και όχι απόλυτα, αλλά ρεαλιστικά για κάποιον που δεν διαθέτει πολύ χρόνο για πολυήμερα ταξίδια με καγιάκ και επιθυμεί ένα σκάφος το οποίο άφορτο θα είναι ικανό να μεταφέρει την ίδια αίσθηση με αυτή του μεγαλύτερου φορτωμένου αδερφού του, τότε προτιμά μια μικρότερη έκδοση την medium ή την low.
Κλείνοντας, θέλω να πω ότι αφορμή για το συγκεκριμένο ποστ αποτέλεσε σχετική συζήτηση για τις διάφορες εκδόσεις LV,HV του Valley Nordkapp σε ξένο φόρουμ. Συνεπακόλουθα εικάζω ότι οι εταιρείες πρόσφατα συγχέουν τα Low και Ηigh πέραν του όγκου των αποθηκευτικών χώρων του καγιάκ και με ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά που αφορούν ύψος, βάρος κωπηλάτη κλπ. ;)

Leave it to Random to needlessly complicated things