Αποστολέας Θέμα: Πτυσσόμενο καγιάκ - Εισαγωγή  (Αναγνώστηκε 655 φορές)

vangelis

 • Full Member
 • ***
 • Μηνύματα: 103
 • Μοντέλο καγιάκ: Klepper Aerius
Πτυσσόμενο καγιάκ - Εισαγωγή
« στις: 08 12, 2011, 03:02:20 μμ »
Αφού ευχαριστήσω τον Στέλιο για την πλατφόρμα αυτή που μας παραχωρεί για να ανταλλάσσουμε γνώσεις και  απόψεις αλλά και για να γνωριζόμαστε και να κανονίζουμε εκδρομές και άλλα ευχάριστα, θα προσπαθήσω να μεταφέρω όσες γνώσεις και εμπειρίες έχω από τα πτυσσόμενα καγιάκ.

Θα παρακαλέσω εδώ να μην θεωρηθώ λογοκλέπτης όταν οι εκφράσεις μου μοιάζουν με αυτές του Ralph Diaz. O Ralph, έιναι από τους πρώτους που αρθρογράφησε για το πτυσσόμενο καγιάκ και εξέδωσε και ένα βιβλίο που θεωρείται σήμερα η βίβλος των πτυσσόμενων καγιάκ. Είναι βέβαια λίγο παλιό όσον αφορά μοντέλα και θέματα αγοράς,. καθώς ο Ralph επέλεξε να εγκαταλείψει το συγγραφικό έργο και να φύγει με το καγιάκ του προς άγνωστη κατεύθυνση....Παρά ταύτα πολλές γνώσεις και τεχνικές, πολλές φορές αρκετά διαφορετικές από τις ανάλογες τεχνικές στα "άκαμπτα" (rigid) καγιάκ, είναι οι ίδιες στα καινούργια σκάφη όπως ακριβώς και στα αρχαία σκάφη των φυλών του αρκτικού κύκλου. Το βιβλίο του Ralph, "Complete Folding Kayaker" δυστυχώς δεν εκδίδεται πια αλλά μπορείτε να το διαβάσετε εδώ http://shop.ebrary.com/lib/shop/docDetail.action?docID=10046363 με μιά μικρή συνδρομή. EDIT: δυστυχώς αποσύρθηκε μάλλον λόγω Σοπα Πίπα!
Θα προσπαθήσω να μεταφέρω όσο μπορώ την γνώση μου και την εμπειρία μου σχετικά με αυτά τα πολυτάλλαντα σκάφη που εδώ και χρόνια έχουν ένα χώρο στην δραστηριότητά μου και την καρδιά μου.

Για να μην παρεξηγηθώ θέλω εδώ εξ αρχής να δηλώσω ότι εδώ και μερικά χρόνια, έχω και επαγγελματική σχέση με τον χώρο του καγιάκ, αφού συμμετέχω στην Action3 ( www.action3.gr) που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα πτυσσόμενα καγιάκ Klepper. Μια πρώτη ιδέα για τα πτυσσόμενα στα Ελληνικά, μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της Action3, όπου υπάρχουν αρκετές πληροφορίες (http://action3.gr/klepper).

Ο κόσμος των ταξιδιωτικών καγιάκ, χωρίζεται απ ότι φαίνεται, σε δύο τάσεις... Σε άκαμπτα καγιάκ κατασκευασμένα από διάφορα υλικά πολυαιθυλένιο,  φάιμπεργκλας έως και κέβλαρ και τα πτυσσόμενα. Με τα πτυσσόμενα μοιάζουν και τα "παραδοσικα" (skin on frame), καγιάκ, τα οποία όμως  δεν παράγονται σήμερα βιομηχανικά παρά μόνο από ειδικούς τεχνίτες, πολλές φορές με συμμετοχή του μελλοντικού ιδιοκτήτη. Στην Ελλάδα έχουνε την τύχη να έχουμε τον Βασίλη που κατέχει την τέχνη και έχει φτιάξει μερικά πολύ όμορφα σκάφη μέχρι σήμερα.

Τέλος να πω το σκάφος που ο καθένας διαλέγει, είναι ανάλογα του τι θέλει, ή τι προσμένει να κάνει με αυτό! Έτσι πολλές αντιπαραθέσεις που μοιάζει να αφορούν τα χαρακτηριστικά των σκαφών, πρακτικά δεν έιναι τίποτε άλλο από την διαφορετική αντίληψη που έχει ό καθένας μας σχετικά με το τι έιναι απόλαυση με το καγιάκ και τι ενδεχομένως ταλαιπωρία ή βαρεμάρα! Το ίδιο συμβαίνει χρόοονια τώρα στα ποδηλατικά φόρα, όπου η αντιπαράθεση μεταξύ ΜΤΒ και κούρσας έχει λάβει διαστάσεις θρησκευτικής αντιπαράθεσης!! Πιστεύω καλό θα είναι να αποφύγουμε τέτοιες αντιπαραθέσεις στον νέο αυτό χώρο του καγιάκ και να αποδεχόμαστε όλοι, ότι κάποιος άλλος μπορεί απλά... "να την βρίσκει αλλιώς".

Ευελπιστώ να μπορέσω σύντομα να αναρτήσω μερικές βασικές πληροφορίες σχετικές με τον χώρο που ασχολούμαι, που αν έπρεπε να τον ονομάσω θα τον καθόριζα ως "καγιάκ θαλάσσης και γλυκών νερών ήρεμης ροής με σκοπό το ταξίδι και την αναψυχή".
Καλή αρχή να έχουμε!


« Τελευταία τροποποίηση: 17 02, 2012, 01:34:07 μμ από vangelis »

vitamin sea

 • Sr. Member
 • ****
 • Μηνύματα: 277
 • Age: 46
 • Τόπος: Iraklion Crete
 • Μοντέλο καγιάκ: Ξέμπαρκος
Απ: Πτυσσόμενο καγιάκ - Εισαγωγή
« Απάντηση #1 στις: 16 03, 2012, 09:14:44 πμ »
Συμφωνώ απόλυτα με τον Βαγγέλη. Η επιλογή του καγιάκ είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Αυτό που για μένα μετράει είναι να περνάς καλά κάνοντας αυτό που σου αρέσει και να αποδέχεσαι και τις διαφορετικές απόψεις των άλλων.
Πάντα ψηλά μένει η κορφή άν 'ειν και χιονισμένη,
Τόν βράχο δέρνει η θάλασσα μα πάντα βράχος μένει..

dan

 • Full Member
 • ***
 • Μηνύματα: 245
 • Age: 52
 • Τόπος: Ιωάννινα
 • Μοντέλο καγιάκ: Prijon kodiak , Perception freedom
Απ: Πτυσσόμενο καγιάκ - Εισαγωγή
« Απάντηση #2 στις: 22 03, 2012, 09:02:41 πμ »
Ανοιχτό μυαλό και προχωράμε !
Περιμένουμε τη συνέχεια ....