Αποστολέας Θέμα: Tahe Marine Seaspirit fiberglass 2011 model  (Αναγνώστηκε 537 φορές)

penny

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 2
  • Age: 38
  • Τόπος: Heraklion, Crete
  • Μοντέλο καγιάκ: Tahe Marine Seaspirit
Tahe Marine Seaspirit fiberglass 2011 model
« στις: 21 06, 2012, 01:18:21 μμ »
Ξεκινώντας την παρουσίαση θα ήθελα να τονίσω ότι το Tahe Seaspirit είναι ένα θαλάσσιο καγιάκ που δεν κάνει σε κωπηλάτες άνω του 1.75 με βάρος μεγαλύτερο των 70/75 κιλών και μέγεθος παππουτσιού μεγαλύτερου του 42. Το χρησιμοποιούσε ο σύζηγός μου για ένα μεγάλο διάστημα και αφού δοκίμασε τα πάντα (αλλαγή καθίσματος, braces, back rest) μου το δώρισε  ;D

Οι διαστάσεις μου είναι 1,63μ, 50 κιλά βάρος και μέγεθος παππουτσιού 37. Με αυτές τις διαστάσεις χρειάζομαι επιπλέον υποστήριξη από foam στα thigh braces καθώς και στα πλάγια του καθίσματος ώστε να είμαι εντελώς “εγκλωβισμένη” όταν κάνω escimo roll ή άλλες κινήσεις που απαιτούν πολύ καλή αίσθηση. Αυτό διορθώνεται πολύ εύκολα και φθηνά κολώντας foam.

Εκτός εμένα το έχει δοκιμάσει ένας φίλος σε 3ήμερη εκδρομή με διαστάσεις 1,75μ και 70 κιλά και το βρήκε τέλειο επίσης για τις διαστάσεις του.

Ακόμη και σε πολύωρη βόλτα η άνεση είναι μια χαρά, κανένα πρόβλημα σε κανένα σημείο του σώματος. Το seaspirit έχει τόσο skeg όσο και rudder και είναι πραγματικά γρήγορο. Με πλαστικό καγιάκ ο άνδρας μου δυσκολεύετε να με φτάσει :)

Το μήκος του είναι 5.23μ και το πλάτος 56εκ (έχει αίσθηση μικρότερου cockpit) και είναι αρκετά χαμηλό, πολύ κοντά στο επίπεδο της θάλασσας πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστείτε καλό spray skirt μιας και με σχετικά λίγο κυμματισμό το νερό  ανεβαίνει στο cockpit.

Παραθέτω παρακάτω όπως και η προηγούμενη αξιολόγηση συνοπτικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έπειτα από αρκετή χρήση εδώ και 8 μήνες περίπου.

Πλεονεκτήματα:

1. Πάρα πολύ γρήγορο (έχω δοκιμάσει 5 διαφορετικά πολυεστερικά και αυτό είναι μακράν το γρηγορότερο)
2. Πολύ καλή υποστήριξη από τα thigh braces. Σε εγκλωβίζει στο cockpit δίνωντάς σου φοβερή αίσθηση.
3. Λόγω του hard chine βρήκα το escimo roll πιο εύκολο από ότι σε άλλα καγιάκ.
4. Τεράστιο αποθυκευτικό χώρο. Δυσκολεύομαι να το γεμίσω σε πολυήμερες εκδρομές.
5. Το κάθισμα δεν έχει κυνούμενα μέρη και είναι σχεδόν αδύνατον να χαλάσει. Είναι και αρκετά άνετο.
6. Κάνει πολύ εύκολα edging
7. Τα καπάκια στα hatches είναι πολύ καλής ποιότητας και μπαινοβγαίνουν εύκολα ακόμη και όταν είναι καινούργιο.
8. Το skeg είναι τεράστιο και δουλεύει τέλεια. Πολύ δύσκολα θα κολλήσει με πέτρες μιας και έχει αρκετό κενό γύρω του.
9. Το rudder χρησιμοποιεί Smartruck, είναι 2 κομμάτια, δηλ ένα για πάτημα με το πόδι και πάνω από αυτό για το rudder. Αυτό έχει σαν πλεονέκτημα ότι αν χαλάσει το rudder θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το skeg και κανονικά τα πατήματα στο πόδι για edging κτλ.
10. Φοβερή τιμή αγοράς σε σχέση με τον ανταγωνισμό, τουλάχιστον η μισή τιμή από άλλα πολυεστερικά πχ της P&H, Rockpool κτλ (δείτε κάτι σχετικό και στα μειονεκτήματα)
11. Τα hatches λόγω του πολυεστέρα στην ένωση με το cockpit είναι απόλυτα στεγανά όσα roll και να κάνετε.


Μειονεκτήματα:

1. Η αντοχή του πολυεστέρα δεν είναι στα ίδια επίπεδα με άλλα γνωστών εταιριών όπως Valley και P&H που έχω δοκιμάσει. Είναι σαφώς υποδιέστερη εξού και η σχεδόν 2 φορές χαμηλότερη τιμή από τις άλλες. Δεν αποτελεί πρόβλημα εκτός και αν το θέλετε για surfing....αν θέλετε κάποιο πολυεστερικό για πολύ σκληρή χρήση και κοπανήματα τότε τα 2500-3000€ θα τα χρειαστείτε για να πάρετε κάποιο Valley ή P&H.
2. Δεν υπάρχει day hatch. Υπάρχει ένα deck bag μαζί με το καγιάκ αλλά προφανώς δεν είναι στεγανό.