Sea-kayak.gr Forums

Full Version: Άνδρος 15 - 30 / 7
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Γεια σας. Θα είμαι Άνδρο το παραπάνω διάστημα, αν κάποιος θέλει να μου κάνει παρέα ευχαρίστως.
Έχω ένα shrike δικής μου κατασκευής, μικρή εμπειρία, μετριότατο εξοπλισμό, θα το βρέξω όμως οπωσδήποτε (μόνο ημερήσιες βόλτες).
Γεια σας. Απαντώ στον εαυτό μου εδώ. 
Τελικά πήγα την βόλτα μου, με το shrike που έφτιαξα πρόπερσυ. 
Στη φώτο βλέπουμε την προγραμματισμένη διαδρομή (μια ημερήσια βόλτα) που θεωρούσα ότι "την έχω". Εκκίνηση από το λιμάνι του νησιού (Γαύριο), κατά μήκος των δυτικών και βόρειων ακτών του νησιού και τερματισμός στην παραλία Ζόργκος, κοντά στο σπίτι μας, περίπου 18 μίλια. Διέκοψα στα Μεγάλα Πέζα (κόκκινο βέλος) περίπου 10 μίλια διαδρομή, γιατί αντιμετώπισα προβληματάκια, συγκεκριμένα:

-αγυμνασιά, σε συνδυασμό με αντίθετο άνεμο σχεδόν σε όλη τη διαδρομή (ακόμα και σήμερα, ελέγξτε το "ανεμολόγιο" στη περιοχή και θα δείτε...
-μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα αλλά ισόποση ασχετοσύνη (κακός συνδυασμός).
-τεχνικό πρόβλημα, συγκεκριμένα σημαντική εισροή νερού από τα ταμπούκια, για την ακρίβεια από την ένωση του δακτυλίου υποδοχής των ταμπουκίων με το σκάφος.

Ο εξοπλισμός μου ήταν μια φούστα για gumotex (ταίριαξε απόλυτα στο "keyhole" cockpit του Shrike (βλ. Shrike build manual), ένα εφεδρικό κουπί, ένας αεροθάλαμος και το κινητό μου τηλέφωνο σε "αδιάβροχη θήκη" από τα Jumbo, με το Navionics να τρέχει. Το κανονικό μου κουπί είναι ένα δικής μου κατασκευής "greenland" από μαδέρι πεύκο, φτιαγμένο σύμφωνα με αυτή την εργασία του Chuck Holst. 

Ξεκινάω λοιπόν με ~4 μποφώρ στις 9:30, μετά από 2 ώρες διαδρομή κοιτάω πίσω και τι να δω, η πρύμνη, η καλύτερα όλο το σκάφος πίσω από εμένα ήταν κάτω από την επιφάνεια. Ψιλοπανικός, στα 50 μέτρα περίπου υπήρχε μια...παραλία να την πεις, μάλλον εσοχή στο βράχο με λίγη άμμο, το έριξα εκεί. Ανετράπηκα μάλιστα κατά την αποβίβαση από τη βιασύνη και πήρε νερό το κινητό (αχρηστεύτηκε).

Τα δύο τελευταία "Στεγανά" ήταν γεμάτα με νερό "τίγκα". Ο ανόητος, ενώ είχα επισημάνει το πρόβλημα από πέρσυ που το έβρεξα πρώτη φορά, η θάλασσα πέρσυ ήταν "λάδι" και απλώς λίγο νερό είχε μπει από τα ταμπούκια. Αυτή τη φορά, τα κύματα περνάγαν όλη την ώρα από πάνω με αποτέλεσμα μετά από 2 ώρες κουπί να έχουν γεμίσει τελείως τα "στεγανά". Ακόμα και το μπροστινό είχε νερό για τον ίδιο λόγο αλλά λιγότερο. Η κατάσταση δεν ήταν τόσο ευχάριστη διότι ήμουν σε έρημο σημείο στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού χωρίς επικοινωνία και με σκάφος που με είχε ξενερώσει τελείως. Κανονικά θα έπρεπε ίσως να γυρίσω πίσω (ο καιρός θα βοηθούσε τώρα) αλλά είπα να συνεχίσω βάζοντας τον αεροθάλαμο στο πρυμναίο στεγανό και το περισσότερο βάρος στο πρωραίο (είχα ξεκινήσει λίγο οπισθοβαρύς). Πράγματι, μετριάστηκε το πρόβλημα, έκανα ωστόσο κάθε ~1 ώρα αποβίβαση και άδειασμα νερού, για να μην αναφέρω ότι κάθε ~5 λεπτά τσέκαρα τη πρύμνη μου, μην έχει γίνει πάλι υποβρύχιο. Κατά τις 4 το απόγευμα, ενώ πέρναγα από τα Μεγάλα Πέζα είδα άνθρωπο στην ακρογιαλιά, σπάνιο θέαμα για τα Πέζα, 'ηθελα να ολοκληρώσω τη διαδρομή αλλά έπρεπε να τηλεφωνήσω κάπως στους δικούς μου ότι όλα (σχεδόν) καλά, οπότε πλώρη για Πέζα, αποβίβαση, άδειασμα τα νερά, "Heloooo, sorry for scaring yououou" στους ανθρώπους (που ήταν έλληνες) και τηλέφωνο στη γυναίκα, όλα καλά. Ενώ είχα μπει στο σκάφος και ήμουν με το κουπί στο χέρι, με προλαβαίνει ο άνθρωπος, τηλέφωνο από τη γυναίκα σου, "μήπως να κάτσεις εκεί που είσαι να σε περιμαζέψω"; δεν ήταν μακριά από τα Πέζα το σπίτι μας, συμφώνησα.

Έτσι τελείωσε όχι και τόσο ένδοξα η προσπάθειά μου. Δε ξενερώνουμε όμως.

Στα θετικά ότι: 
-ευχαριστήθηκα 8ωρο κουπί, 
-να επισημάνω την άνεση του shrike στα κύματα, χόρευε στη κυριολεξία. Ακόμα και με τον καιρό στο πλάι, απλώς πήγαινα εμπρος, δεν χρειάστηκα να κάνω ιδιαίτερα στηρίξεις, ή τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε, δεν είμαι ειδήμων. 
-ακόμα και το μισό υποβρύχιο, πήγαινε. 
-η φούστα gumotex έκανε δουλειά, το μόνο στεγνό σημείο του σκάφους ήταν....το κόκπιτ.

Επίσης, δοκίμασα και το φθηνό εφεδρικό αλουμινένιο κουπί, ένα κλασικό "ευρωπαϊκό" θα έλεγα, ίσως ήταν ιδέα μου αλλά νομίζω δεν τράβαγε. Το shrike μου το έκανα μεγαλούτσικο (5,51) και φουλ υαλούφασμα μέσα έξω (λίγο βαρύτερο από τις προδιαγραφές) και νομίζω με το greenland κουπί πήγαινε πολύ καλύτερα.

Δεν το ξαναέβρεξα αυτό το 15ημερο στην Άνδρο διότι με συνόδευε η 6μελής οικογένειά μου και δεν μπορούσα να διαθέσω κάθε ημέρα για  εξορμήσεις στη θάλασσα. Θα το ξαναβρέξω όμως εδώ στην Αττική, με τη 1η ευκαιρεία, (και θα πάρω και ένα PFD γιατί μάλλον βλακείες κάνω που βγαίνω χωρίς PFD)

Σχετικά με τα μη στεγανά ταμπούκια (αν και πάει σε άλλο θέμα στο φόρουμ), κατά τη κατασκευή του σκάφους έβαλα Kajaksports με recessions στο κατάστρωμα (πως λέγονται στα ελληνικά). Το μετάνιωσα γιατί τα recessions είναι μου φαίνεται ένα πρώτης τάξεως σημείο από όπου μπορείς να έχεις εισροή νερού, άσε που ήθελε αρκετή εξτρά δουλειά στη κατασκευή. Τέλος πάντων, κόλλησα δακτυλίους στο σκάφος με μια εποξειδική ρητίνη που μου έδωσε ο Ανδρέου, δε θυμάμαι ακριβώς, κάτι δεν θα έκανα σωστά.

Μετά την φετινή οδυνηρή διαπίστωση της ανεπαρκής στεγανοποίησης, έβαλα εξωτερικά τον εποξειδικό στόκο θαλάσσης της Evochem, Ως δοκιμασία (φώτο), πλημμύρισα τα λούκια των ταμπουκίων με νερό για 1 ώρα (φώτο), το μεσαίο (το λεγόμενο Day hatch) πάλι δακρύζει λίγο γμτ, δε ξέρω από που. Τα άλλα δύο δεν μπήκε σταγόνα. Τέλος πάντων, δεν είναι το χάλι που ήταν, μου φαίνεται θα το αποκαλέσω "Επιτυχημένη δοκιμασία".
'Οτι δεν με...πνίγει με κάνει δυνατότερο ! καλή αρχή ...
Καλημέρα. Αρχικά να πώ  ότι τέτοια συμβάντα, αφού επιστρέψεις σώος κ αβλαβής τα αντιμετωπίζεις με τη λογική .... "άλλοι πληρώνουν για να τα ζήσουν αυτά".  Wink   Cool

Όσον αφορά το τεχνικό θέμα, άν κ γράφουμε σε λάθος σημείο του φόρουμ, τα δαχτυλίδια από τα hatch γιατί δεν τα κόλησες με sikaflex ή με αντίστοιχη μαστιχόκολλα? Ο στόκος δεν είναι ελαστικός κ πίθανόν να ραγίσει σε κάποιο σημείο. Επίσης, θα μπορούσες να γεμίσεις νερό το σημείο του recess ΜΟΝΟ με το δαχτυλίδι για να αποκλείσεις την πιθανότητα να  πέρνει νερό το δαχτυλίδι και μετα να κουμπώσεις το καπάκι και να ελέγξεις κι αυτό. Ερώτηση: το δαχτυλίδι "πατάει" πανω στο χείλος του recess ?

Έχω κατασκευάσει recess στο Shrike που φτιάχνω και σκοπεύω να το κολλήσω κ να το βιδώσω στο χείλος, εκεί που θα πατήσει. 

Έχε υπόψιν σου πάντως ότι και τα hatch που είναι επίπεδα με το ντέκ, κι αυτά δεν είναι απόλυτα στεγανά. Στο Pax έβαλα ένα τέτοιο πίσω και όταν έχω κύμα απο πίσω ή όταν το πλένω παίρνει νεράκι. Πσότητα περίπου 1-2 σφουγγάρια σε προπόνηση μιαμιση - δύο ώρών περίπου. Το συγκεκριμένο παίρνει από το καπάκι κ όχι από το δαχτυλίδι το οποίο το έχω βιδωμένο και σφραγισμένο με μαύρη σιλικόνη.