Sea-kayak.gr Forums

Full Version: Κατασκευή κουπιού γροινλανδικού τύπου
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Εδώ και μέρες ασχολούμαι με την κατασκευή ενός greenland paddle. Οδηγίες βρήκα από το ίντερνετ, σχετικά με τις διαστάσεις, αν και τροποποίησα λίγο το σχήμα.
Πήρα μια μασίφ επιφάνεια ελάτης, διαστάσεων 200x20x1,8cm, την οποία έκοψα στη μέση κατά μήκος και κόλλησα τα 2 κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο (για αυξημένη ακαμψία), σχεδίασα το αρχικό σχήμα, έκοψα χονδροειδώς το περίγραμμα με ηλεκτρική σέγα και μετά ανέλαβε η πλάνη και το γυαλοχάρτισμα. Μου αρέσουν τα μαστορέματα και η διαδικασία δεν ήταν δύσκολη, ούτε χρονοβόρα (ασχολούμουν γύρω στη 1 ώρα τη μέρα, όποτε είχα όρεξη).
Δεν ξέρω πώς θα είναι οι επιδόσεις του κι αν κάνει για το sot μου, αλλά ήταν κάτι που ήθελα να φτιάξω και το συνολικό κόστος μου βγήκε γύρω στα 20 ευρώ (ξύλο και βερνίκι, τα εργαλεία και η κόλλα υπήρχαν).
Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες, προσεχώς (αφού το βερνικώσω δηλαδή).
Οι φωτογραφίες, που υποσχέθηκα. Τελειωμένο, μετά από 2 χέρια βερνίκι:
Καλές κουπιές!

Ελπίζω να σε βολέψει, κάτι που δε΄συνέβηκε σ΄εμένα Smile
Ευχαριστώ Θανάση.
Περιμένω να πέσουν οι νοτιάδες, που φυσάνε τελευταία εδώ, να το δοκιμάσω.
Βάρος?Ελαστικότητα? Πές κι άλλα,πές...
Βάρος, 1kg (θα μπορούσα να το ελαφρύνω κι άλλο, λεπταίνοντάς το, αλλά σκέφτηκα να το δοκιμάσω πρώτα έτσι).
Η ελαστικοτητά του είναι μικρή, τουλάχιστον έξω απ' το νερό. Περιμένω να το βάλω στη θάλασσα, να δω τη συμπεριφορά του εκεί.
Μήκος, 200cm.
Μέγιστο πλάτος, 10cm.
Μήκος κεντρικού άξονα, 50cm, πλάτος 3,4cm, ύψος 2,7cm.
Πάχος κουπιού στα άκρα, 0,7cm.
Το σχήμα στα άκρα το τροποποίησα, θεωρώντας ότι έτσι θα είναι πιο ξεκούραστη η κουπιά, αφού θα "κόβει" πιο ομοιόμορφα το νερό, κατανέμοντας καλύτερα την αντίσταση στα χέρια. Θα δείξει κι αυτό.
Οι διαστάσεις του κεντρικού άξονα είναι σχεδιασμένες για μένα (υπάρχουν σελίδες και pdf στο ίντερνετ, απ' όπου μπορεί να αντλήσει κανείς πληροφορίες, για να το κάνει με βάση τα σωματομετρικά του στοιχεία). Το μήκος του κουπιού είναι σχετικά μικρό, αλλά οριακό για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς sliding (κάτι που απαιτούν τα storm).
Το πλάτος του κουπιού είναι κάπως μεγάλο, για... επιδόσεις.
Το ξύλο ελάτης είναι καλή περίπτωση για τέτοια χρήση. Ελαφρύ, φτηνό και δουλεύεται εύκολα. Οι ρόζοι δε με δυσκόλεψαν πολύ, θέλει όμως προσεκτική επιλογή του ξύλου, κατά την αγορά.
Ίσως φτιάξω και 2ο αργότερα, αφού δοκιμάσω αυτό. Θέλω να δω πρώτα τη συμπεριφορά του και τι μπορώ να διορθώσω / βελτιώσω.
Λοιπόν, το κουπί με απογοήτευσε κάπως. Από πλευράς σχεδιασμού, θα το προτιμούσα μακρύτερο, ελαφρύτερο και πιο ελαστικό (μπορεί να επιχειρήσω να φτιάξω άλλο αργότερα, αν και σκέφτομαι αρχικά να λεπτύνω κι άλλο το υπάρχον). Από πλευράς επιδόσεων, είναι ξεκάθαρα υποδεέστερο από τα ευρωπαϊκού τύπου. Είναι πιο ξεκούραστη η κουπιά του, αλλά για δεδομένο αποτέλεσμα (σε ταχύτητα ή απόσταση), δεν ξέρω αν είναι συνολικά πιο ξεκούραστο.
Εννοείται ότι ο σχεδιασμός του εξυπηρετεί κυρίως άλλο τύπο καγιάκ και άλλες χρήσεις, οπότε ήταν κάπως αναμενόμενο το αποτέλεσμα, αν και περίμενα κάτι καλύτερο. Συν ότι χρειάζεται κάποια προσθήκη, για να σταματάει το νερό από το να βρέχει τα χέρια. Φυσικά, εκτός των παραπάνω, μπορεί να φταίει η κατασκευαστική ή σχεδιαστική ή κωπηλατική μου ανεπάρκεια και δε θέλω να απογοητεύσω κανέναν. Όπως είπα, σκέφτομαι να ξαναδοκιμάσω. Αν μη τι άλλο, η διαδικασία είναι ευχάριστη και... εκπαιδευτική.
Αλλά αυτά είνα ψιλά γράμματα. Η είδηση είναι ότι σήμερα που το δοκίμασα, έχοντας μπει με φίλο για ψάρεμα, έξω από το Ηράκλειο (από την παραλία του Αρίνα, μετά το Κακό Όρος, για τους γνωρίζοντες), δεχτήκαμε μια πολύ ευχάριστη επίσκεψη! Σε απόσταση γύρω στο χιλιόμετρο από την ακτή, 2 δελφίνια μας πλησίασαν γύρω στα 15 μέτρα, με βουτιές και επανεμφανίσεις και μετά έστριψαν προς Βορρά και συνέχισαν το παιχνίδι τους απομακρυνόμενα. Μέχρι σήμερα έχω συναντήσει θαλάσσιες χελώνες με το καγιάκ, αλλά δελφίνια μόνο από το καράβι είχα δει, σε απόσταση. Μοναδική εμπειρία!
Νίκο στείλε μου ένα μήνυμα να πάμε παρέα καμιά μέρα για καγιάκ να σου εξηγήσω τι πιθανόν έκανες λάθος στην κατασκευή.
Με το greenland κουπί και ένα expedition σκάφος (πχ Explorer) φορτωμένος πάω 3.5 κόμβους όλη μέρα. Χρειάζεται χρόνο και τεχνική για να πας γρήγορα όπως τα περισσότερα.

Αν είσαι πάνω από 1.75 το μήκος έπρεπε να είναι 220. 2μ είναι πάρα πολύ μικρό.