Sea-kayak.gr Forums

Full Version: Βουλγαρία λίμνη Orlino (Dospat)
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Εκδρομή 3μέρου για περιήγηση στην περιοχή με κέντρο την εν λόγω λίμνη ... και φυσικά κουπί (ήλπιζα και ολίγον ποδήλατο αλλά δε.... ). Το τοπίο φανταστικό, πολύ πιο άγριο από τις λίμνες στη δικιά μου περιοχή. Οι φωτό που παραθέτω δεν περιγράφουν τίποτε. Ειδικά η δυτική πλευρά την οποία ακολούθησα στις βόλτες μου. Έλατα πανύψηλα, ρυάκια με τρεχούμενα νερά και γύρω από τη λίμνη πράσσινα λιβάδια για κατασκήνωση. Η περιοχή είναι γεμάτη με ξενοδοχεία, ξενώνες, κάμπιγκ, καλύβες κτλ. Υπάρχουν επίσης και 2 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.
Σε όλη την οροσειρά της Ροδόπης οι γείτονες έχουν τεχνητές λίμνες, με μεσαίες και μικρές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τις οποίες τις έχουν αναπτύξει τουριστικά. Ενδιαφέροντες προορισμοί για 2-3μερα για εμάς τους βόρειος που τις έχουμε στο βεληνεκές μας.
Έλα βάλε καμιά φωτογραφία ακόμα!  ;D Αυτή η άγρια ομορφιά, ο συνδυασμός δάσους και λίμνης είναι πραγματικά το κάτι άλλο!
....τέλος πάντων....αφού επιμένεις...... 8)


Ωραίο μαγαζί έχει ο Χαβαλές....  ;D ;D ;D
Θα ήθελα ένα τέτοιο στη γειτονιά μου
Και εγώ αυτό είδα!  ;D ;D Ωραία τοπία και ήρεμα νερά για να απολαύσεις την βόλτα σου. Σε χαίρομαι γιατί με κάθε ευκαιρία ρίχνεις το καγιάκ! Πάντα τέτοια!
Μπράβο.
Για πες μας κι άλλα για τις δυνατότητες της περιοχής. Με ενδιαφέρουν τα κάμπινγκ και οι δυνατότητα για ελεύθερη κατσκήνωση.
Τα νερά είναι καθαρά; Έχει δυο μεγαλούτσικες πόλεις πάνω στη λίμνη και πάρα πολλά κλουβιά ιχθυοκαλλιέργειας.
Αξίζει τον κόπο για κάποιον που θα ξεκινήσει από Αθήνα ή έχει καλύτερα μέρη να πάει κανείς;
Ο Χαβαλές έχει ένα από τα μεγάλα πριονιστήρια στην περιοχή. Απ΄αυτές τις επιχειρήσεις θερμαινόμαστε εδώ στη βόρεια Ελλάδα.

Η περιοχή, όπως θα βλέπετε και στο Google Earth, περιλαμβάνει κι άλλες μικρές και μεγάλες λίμνες. Τη συγκεκριμένη την έβαλα στο μάτι γιατί μου ... σφύριξαν ότι γύρω υπάρχουν αξιόλογα ποτάμια για καταβάσεις οπότε έπρεπε να το τσεκάρουμε. Το 3μερο που ήμουν επικρατούσε πλήρη άπνοια, οι θερμοκρασίες είναι περίπου 3-5 βαθμούς χαμηλότερες από την περιοχή μου(Ξάνθη). Το υψόμετρο εάν θυμάμαι καλά είναι κοντά στα 1000μ. Ξενοδοχεία υπάρχουν αρκετά. Κάμπιγκ όπου βρείς μέρος. Ιδιαίτερα στη δυτική πλευρά της λίμνης τα μέρη είναι θεϊκά. Υπάρχουν κιόσκια με ψησταριές και τρεχούμενο νερό. Ο δρόμος όμως είναι δύσκολος χωματοδρομος με πολλούς κρατήρες λόγω της ξύλευσης της περιοχής. Μονάδες ιχθυοκαλιέργεις υπάρχουν δύο. Η μία είναι ερασιτεχνική, στην οποία πλησίασα. Η άλλη είναι κοντά στο Dospat στο οποίο δεν έφτασα (έμενα κοντά στη Sarnitsa, στο βόρειο μέρος). Σε επίσκεψη στην τοποθεσία, γύρω από τις μονάδες ψαρέυουν καμιά 50αριά από ακτή με βάρκες, κανό, φουσκωτά βαρκάκια, σχεδίες από φελιζόλ..... Στην ακτή έχουν μέχρι και παιδική χαρά.
Να σημειώσω ότι εστιατόρια δέν αφθονούν και όσα βρήκαμε ανοιχτά σερβίρουν φαγητό ... επιβίωσης. Γενικά το φαγητό στη γείτονα χώρα δεν είναι στα σουξέ τους. Οι κάτοικοι είναι στο μεγαλύτερο μέρος μουσουλμάνοι Πομάκοι. Οι εικόνες είναι αντίστοιχες με την περιοχή μου.

Τώρα, εάν αξίζει να ξεκινήσεις από Αθήνα για επίσκεψη έχει να κάνει με πολλά όπως χρόνος, διάθεση, παρέα κτλ. Με τα δικά μου μέτρα και σταθμά, για 2-3μερό ίσως όχι. Θα άξιζε ίσως να διαθέσεις 5+ μέρες και να περιηγηθείς γενικότερα στη Βουλγαρική Ροδόπη..... Εάν βέβαια έχεις εξαντλήσει την Ελληνική Wink

(05-06-2017, 07:39 AM)thanassis link Wrote:Θα άξιζε ίσως να διαθέσεις 5+ μέρες και να περιηγηθείς γενικότερα στη Βουλγαρική Ροδόπη..... Εάν βέβαια έχεις εξαντλήσει την Ελληνική Wink
Είναι το στοιχείο του νερού που μου κάνει ελκυστικό το μέρος. Εντελώς απαραίτητο ειδικά αν συνοδευεσαι από παιδιά. Στην ελληνική Ροδόπη που υπάρχει κάτι αντίστοιχο;
Και όχι μόνο στη Ροδόπη. Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι στη χώρα μας τα κατάλληλα για διακοπές μέρη που δεν είναι πάνω στη θάλασσα. Εννοώ διακοπές πανω απο εβδομάδα με σκηνή. Ίσως να μην είναι περισσότερα από δύο. Ενώ ένας φίλος που γύρισε από ταξίδι με μηχανή στη Βουλγαρία μας είπε τα καλύτερα.
Έχω γράψει στο παρελθόν για  τις λίμνες στην περιοχή μου. Τις λίμνες που σχηματίζουν τα φράγματα Θησαυρού και Πλατανόβρυσης. Ειδικά για τη λίμνη της Πλατανόβρυσης, σĥημεία για κατασκήνωση υπάρχουν  τουλάχιστον 7 περιμετρικά, συμπεριλαμβανομένου και σημείου θέας με κιόσκι (χωματόδρομος δίπλα από μαντρί) χωρίς όμως νερό. Φυσικά και δεν υπάρχει η οργάνωση οπως στις αντίστοιχες περιοχές της Βουλγαρίας. Πολύ λογικό εάν το δούμε γεωγραφικά και επιχειρματικά, μια που το κύριο τουριστικό προϊόν μας (όπως και η αντίληψη μας περί τουριστικών προορισμών) είναι η θάλασσα.  Εδώ θα αναφέρω ξανά το πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ πάνω στις λίμνες.
Όσον αφορά το συνδυασμό κατασκήνωση/νερό/παιδιά, το κλασικό για την περιοχή μας είναι ο Νέστος. Με το συνδυασμό αυτό  (κατασκήνωση/νερό/παιδιά) περνάμε τουλάχιστον 2-3 Σ/Κ σε αρκετά σημεία για σκηνή. Βέβαια την εβδομάδα σε τέτοιο μέρος, με τα δικά μου παιδιά τη βλέπω, εκτός από δύσκολη, πολύ δαπανηρή. Γυρνώντας θα πρέπει να αγοράσω τουλάχιστον 2 PlayStation, 4 Wii και 5-6 Nitendo.

Για κατασκήνωση να προσθέσω επίσης τη λίμνη Πλαστήρα, Κρεμαστών και τη Μεγάλη Πρέσπα για τις οποίες έχω άποψη Ειδικά στην Πλαστήρα έχω κατασκηνώσει 2 φορές. Πιθανά και άλλες τις οποίες δε γνωρίζω.
Πολύ όμορφα τα μέρη που αναφέρεις. Σε κάποια έχω στήσει κι εγώ τη σκηνή μου. Καλά για 2-3 μέρες αλλά όχι για πιο πολύ.
Δεν είναι μερη για να πας να κάτσεις 15 μέρες. Και μάλιστα με πιτσιρίκια. Ένα τέτοιο μέρος θέλει οπωσδήποτε κι άλλο κόσμο που να κάθεται κάμποσο καιρό , κι άλλα παιδιά. Χρειάζεται εξοχή αλλά χρειάζεται και κάποιο χωριό, το νερό και τα βουνά του δίνουν ποικιλία.
Πολλά από τα μέρη που είπες θα μπορούσαν να είναι με τη διαφορά ότι ο Έλληνας δεν ξεκολλάει από τη θάλασσα. Στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά διαδεδομένος αυτός ο τύπος διακοπών. Στην Ελλάδα όμως έχω βρει μόνο ένα τέτοιο μέρος και έχω ακούσει για άλλο ενα.
Και τα διάφορα ταμπλετ τα ξεχνάει η μικρή όταν ειναι εκεί. Περνάει τόσο καλά με ολα τα άλλα που κανει που ξεχνάει ακομα και το minecraft.