Sea-kayak.gr Forums

Full Version: Κάθισμα σε καγιάκ
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Αποφάσισα να αντικαταστήσω το κάθισμα στο καγιάκ με ένα απλό στρώμα από μαλακό πλαστικό. Η ιδέα σχετικά απλή: κέρδος 1-2 cm σε ύψος, πιο χαμηλό κέντρο βάρους άρα και πιο σταθερό σκάφος.

Το αποτέλεσμα χάλια >Sad. Ούτε τρια μποφόρ πίσω στο πλάι και το κουπί το χρησιμοποιούσα κυρίως σαν δεκανίκι - ένα sot με έναν κυριούλη κάπου στα 60 με πέρασε αέρας... Υποθέτω ότι "απορρύθμισα" τη θέση μου και έχασα κάθε επαφή με το σκάφος. Οι έμπειροι του φόρουμ ίσως να μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την υπόθεσή μου (η δεύτερη υπόθεση είναι ότι απλά δεν ήταν η μέρα μου για απογευματινή βόλτα).

Εκτιμώ ότι η αλλαγή που έκανες δεν έχει μεγάλη επίδραση στο forward stroke, εξαιρώντας την κούραση λόγω κακής στάσης. Πιθανά και κατά την επιτάχυνση να γλιστράς πίσω όταν πιέζεις τα ποδοστήρια. Αλλαγές θα πρέπει να είδες στο χειρισμό, τις στηρίξεις κτλ.

Πέρα από το χαμήλωμα του ΚΒ, το οποίο μπορείς να το πετύχεις κατασκευάζοντας ένα κάθισμα (υποθέτω ότι γνωρίζεις τον τρόπο  Smile ), το φύλλο αφρώδους που είδα στις φωτό δεν σου δίνει κανένα σημείο επαφής/τριβής στις 4 κατευθύνσεις.
Την καλησπέρα μου Θανάση

Το πρόβλημα όντως δεν ήταν το forward stroke, η ισορροπία με το κύμα στο πλάι ήταν. Απλά δεν περίμενα την αλλαγή στη συμπεριφορά...
Στο πλάι Θανάση χρειάζεται απλά να σε ακουμπάει απαλά το foam, αν είχε κενό το αρχικό κάθισμα απλά μπορείς να κολλήσεις από πίσω από τα "αυτιά" του επιπλέον foam ώστε να το φέρει πιο κοντά.
Ίσως με το κατέβασμα της θέσης κατέβηκαν και τα γόνατα και δεν σφηνώνουν στα tight braces. 
dan, είναι λάθος να σφηνώνουν στα tight braces τα γόνατα. Ίσα ίσα πρέπει να ακουμπούν για να ασκούμε πίεση όποτε θέλουμε εμείς και όχι να γίνεται με τον κυματισμό αν είναι σφηνωμένα.

Αυτό που περιγράφει ο Θανάσης οφείλεται στην πλαϊνή στήριξη.
  Ίσως το είπα λάθος. Εννοώ ότι μπορεί να μην φτάνει να ασκήσει πίεση όπως πριν το χαμήλωμα.
Νομίζω ότι η παραμικρή αλλαγή σε ένα από τα σημεία της θέσης στο κόκπιτ επηρεάζει και τα άλλα σημεία .
Λοιπόν, η αλλαγή στο κάθισμα όντως μου άλλαξε και την απόσταση από τα thigh braces, αλλά αυτό διορθώθηκε εύκολα «κονταίνοντας» ένα κλικ τα foot pegs (τα οποία τα «μακραίνω» ένα κλικ το χειμώνα με πιο χοντρά παπούτσια). Το κύριο πρόβλημα πρέπει να ήταν η στήριξη στο πλάι το αποτέλεσμα της στην «επαφή» με το καγιάκ. Είχα την εντύπωση ότι ένα καλό κάθισμα σχετίζεται με την άνεση μετά από μερικές ώρες και όχι με κάτι παραπάνω, φαίνεται ότι δεν είναι έτσι…

Ο επόμενος προβληματισμός του αρχάριου έχει να κανεί με ένα την κατασκευή ενός παραδοσιακού sof  που ζαχαρώνω. Η θεωρία λέει ότι το φτιάχνω «στα μέτρα» μου και είναι όλα μέλι – γάλα (στα βιβλία φαίνεται πολύ απλό), αλλά απ΄ ότι φαίνεται:
- Αλλάζω ντύσιμο, αλλάζουν τα μέτρα μου. Χάνω ένα – δύο πόντους  στο «βάθος» της γάστρας, αλλάζουν τα μέτρα μου. Και πόσο λυγισμένα μου αρέσει να είναι λυγισμένα τα πόδια μου για να πάρω τα μέτρα μου? Ποια είναι τα μέτρα μου οεο???
- Κάθισμα δεν υπάρχει, θα κάτσω κέντρο ή μονόπατα και μετά θα αναρωτιέμαι γιατί δεν πάει ίσια?

Μου φαίνεται ότι θα ξεκινήσω να το φτιάχνω και ότι βγει – οι διορθώσεις στα επόμενα μέχρι να βρω τα «μέτρα» μου….
Ο πειραματισμός στηρίζει τις απορίες.!!! WinkΠροχώρα και ρώτα.Δέν είναι κακό.Κακό είναι να πιστεύεις πως τα γνωρίζεις ολα.Με το καλό να ξεκινήσεις.
                                                                            Μήτσος
Με το λουμπάγκο που μ΄έχει πιάσει τις τελευταίες μέρες, για να μπώ στο καγιάκ χρειάζομαι πολυθρόνα....(δεν ξέρω άν θα βγώ ). :'(

Για να σοβαρέψουμε, δεν πιστεύω ότι όλες αυτές οι  λεπτομέρειες είναι τόσο σημαντικές. Σαφώς και οι γραφές λένε για τις τετραγωνικές ρίζες του συνημίτονου του μήκους του πήχη του αριστερού χεριού κτλ, κτλ. Βέβαια, ο γκουρού τότε, στην παγωμένη Γροιλανδία, εάν δεν τα τηρούσε δεν θα έτρωγε ... φώκια στα κάρβουνα, ούτε αυτός ούτε το σπίτι του. Ομολογώ ότι δεν έχω την εμπειρία από δοκιμές διαφορετικού εξοπλισμού για να δικαιούμαι τη μέγιστη βαρύτητα της άποψής μου. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι χάνουμε την ουσία έχοντας στο μυαλό μας ότι, λχ ... "το σκαφάκι είναι μακρύ, δεν κάνει για σερφ, είναι κοντό δεν κάνει για 3μηνα ταξίδια...." Θελώ να πιστεύω ότι, η κατοχή και ιδιαίτερα για κάποιους που μπήκαν στη διαδικασία της κατασκευής ενός σκάφους, είναι ψυχοκινητική εμπειρία.
Τηρουμένων των αναλογιών, σε μικρότερη ηλικία(δεν έχει να κάνει με την ηλικία, χρονικά μόνο) και σε άλλο ... κλάδο, έχω περάσει ανάλογες καταστάσεις. Τότε μας έφταιγαν οι αναρτήσεις γιατί δεν πηγαίναμε με 300 στα μονοπάτια, οι μανέτες γιατί δεν φρενάραμε απ΄τα 200 σε 3 μετρα και άλλα πολλά τα οποία, εάν τα ... διαγνώσεις και τα απομονώσεις, νομίζω ότι στο τέλος θα περνάς καλύτερα.


Τροφή για ενδοσκόπηση  Wink

Σ.Σ.: τελικά το λουμπάγκο χτυπά και στο κεφάλι Tongue

Pages: 1 2