Sea-kayak.gr Forums

Full Version: Αμουλιανή 2015
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Μετά τη συνωμοσία των πάντων την Τετάρτη το πρωί, εγκατέλειψα το σχέδιο για τη μεγάλη λίμνη του Θησαυρού και ξεκίνησα για μια ακόμα φορά για Αμουλιανή. Τελευταία μου επίσκεψη το 2009, με το Sunny τότε. Τέσσερα χιλιόμετρα ήρεμης θάλασσας χωρίζουν το νησάκι από την ξηρά, από το λιμανάκι της Τρυπητής. Ο γύρος του νησιού και των βραχονησίδων είναι περίπου 25 χιλιόμετρα, άντε 30 άν ψάξεις κάθε παραλία και επισκεφτείς όλες τις βραχονησίδες. Η θάλασσα συνήθως στην ανατολική πλευρά είναι ήρεμη (γι αυτό το λόγο, όπως έμαθα το επόμενο πρωί, στις πυρκαγιές στην περιοχή, τα αεροπλάνα προσθαλασσόνονται εκεί για να φορτώσουν νερό), ενώ στο δυτικό είναι ελαφρώς πιο ταραγμένη.

Εκκίνηση κατά τις 15:30 νωχελικά. Η θάλασσα λάδι, ο αέρας ανύπαρκτος, παρακάμπτω το λιμάνι και συνεχίζω χωρίς στάσεις την περιήγηση στο ανατολικό μέρος, το οποίο είναι και το πιο κατοικημένο και πολυσύχναστο. Όλη η περιοχή είναι γεμάτη με νοικιάρικα σκαφάκια, με την πλειοψηφία των χειριστών τους να προέρχονται από Ρωσία, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας της περιοχής από αυτούς. Δεν υπάρχει βράχος ή, πρώην, ερημική παραλία, που να μην υπάρχουν 3,4,5... βάρκάκια τουλάχιστον. Ξέρετε ... η διαφοροποίηση της εικόνας από τις αρχές του ΄90 είναι τρομακτική.... Αναπόφευκτη η σύγκρισή.

Κατά τις 6 βγαίνω στην πίσω, νότια παραλία στο μεγάλο νησάκι από τα Δρένια και αράζω για συκαλάκια και χουρμάδες. Στο παρελθόν, είχα επισκεφθεί το νησάκι, από τη βόρεια πλευρά στην οποία υπάρχει ταβέρνα/ανψυκτήριο/ξαπλώστρες, το είχα απορρίψει όμως για να μείνω. Η πίσω πλευρά με... ενέπνευσε είναι αλήθεια. Απογοητευμένος από την αποτυχία του σχεδίου για τη μεγάλη λίμνη δεν είχα όρεξη να περιηγηθώ παραπάνω(άλλωστε που να πάω ... 25 χιλιόμετρα είναι όλα..) βγάζω τα υπάρχοντα μου για διανυκτέρευση. Είχα την πεποίθηση ότι ο κόσμος βρίσκεται από την άλλη πλευρά. Αρχικά έρχονται δύο κοπέλες για βουτιά και φεύγουν από την αντίθετη πλευρά. Μετά εμφανίζεται ένας παππούς με μια σακούλα ψάρια για ξεψάρισμα. Στο αποκορύφωμα κατεβαίνουν τέσσερα παλικάρια, ο ένας όπως τον γέννησε η μάνα του ΑΛΛΑ ΦΟΡΟΝΤΑΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΜΠΟΤΑΚΙΑ, κουβαλώντας ένα τεράστιο ψυγείο. Τρόμαξα, γιατι το ψυγείο συνήθως έχει μπύρες, οι μπύρες καταναλώνονται στα πάρτυ και στα πάρτυ ξημερώνουμε. Μετά από κουβεντούλα, τα παιδιά μέναν σε σκηνάκι επάνω από την παραλία και κατεβαίναν για ψήσιμο και φαγητο, για να ψην ανάψουν φωτια γιατί ήταν επικίνδυνο. Καλό!!! Ανεβαίνω λοιπόν, για να δώ τι υπάρχει πάνω: κάτω από κάθε δέντρο υπήρχε αντίσκηνο, καλύβα, παράπηγμα και κόσμος ..... Μ΄αρέσει που είχα διαλέξει και θάμνο για την τουαλέτα του πρωινού...Κατά τις 8:30-9:00 ο καιρός φόρτωσε. Μπουρινάκι, με αστραπόβροντα από πάνω μας. Δεν έπεσε σταγόνα αλλα ο αέρας αρκετός. Φαγητό και ύπνο αλλά από το θόρυβο πώς να κοιμηθείς. Εν τέλει φοράω τις ωτοασπίδες μου κατά τις μία και κοιμάμαι.

Το πρωί άψογα. Πρωινό βουτιές και εκκίνηση κατά τις 11+. Είχε κανα 3-4 βορινό, ο αέρας ήταν ζεστός. Ανάμεσα στα νησάκια είχε ρεματάκια, ωραία για παιχνιδι. Συναντώ δύο συν..χομπίστες να το διασκεδάζουν. Πορεία για τη δυτική πλευρά. Στάση σε ερημική παραλία, παρέα με 2 φουσκωτα και 6-7 νοικιάρικα. Στάση στην Αλυκή, τη φημισμένη παραλία του νησιού. Το μπαράκι στη βόρεια άκρη εκλεισε, το μπαλκόνι δεν λειτουργεί. Δεν υπάρχει λόγος για στάση.....Στη μεθεπόμενη παραλία βάλαν ξαπλώστρες. Οι πλαγιές έχουν γεμίσει ημιτελείς μεζονέτες. Πορεία για τις βραχονησίδες στο βόρειο μέρος. Κι εκεί κόσμος. Μεσημεριανό και επιστροφή στην Τρυπητή.

Σ.Σ.: το νησάκι είναι μια άριστη επιλογή για καγιάκ, ιδιαίτερα για κάποιον που δεν θέλει περιπέτειες. Μπορεί να μην προσφέρει τη μοναχική παραλία που, πιθανόν, να ονειρευόμαστε(το οποίο έχει να κάνει και με την περίοδο), άλλα σου δίνει από φανταστικές ακρογιαλιές και ήρεμα νερά μέχρι... κλάμπινγκ και ψαροταβέρνα μπροστά στο κύμμα. Κι όλ΄αυτά με διανυκτέρευση στη δίπλα βραχονησίδα.
Αυτό όμως που μ΄έβαλε σε σκέψεις για μια ακόμα φορά είναι η εικόνα του Άθω. Ο γύρος του τρίτου ποδιού είναι κάτι που μελετώ καμια 3ετία...
Θανάσση αν κανονίσεις να πας Άθω στείλε μήνυμα. Από τέλη Οκτωβρίου μέχρι αρχές Μαρτίου γενικά μπορώ.
Στέλιο το είχα στο πρόγραμμα για το φετινο καλοκαιρι, δεν έκατσε όπως κ αρκετά αλλά. Στις ασκησεις επι χαρτου τρία είναι τα προβλήματα που εντόπιζω: το λιμενικό, το νερό, κ ή είσοδος στον  Τορωναίο κόλπο. Πρέπει να εκδοθουν διαμονητηρια 2_3 μήνες πριν για να μην μας μαζέψει το λιμενικό καθότι απαγορεύεται η προσεγγιση κοντύτερα των 500 μέτρων. Για νερό, εξαιρώντας τις μονες και τα ασκηταρια, δεν βρίσκω πληροφορίες. Βρίσκω όμως πολλές πληροφοριες για τη δύσκολη θάλασσα και τους καταβατικός που επικρατούν στη στροφή κατά την είσοδο στον κόλπο. Όπως κ να χει, εάν το αποτλομησω θα σ ενημέρωσω γιατι, ειδικά αυτό το ταξίδι δεν θα θελα να το  κάνω μόνος.
Θανάσση, αν νομίζεις ότι μπορείς να κανονίσεις τη χαρτούρα ιδανικά θα με βόλευε αρχές Μαρτίου από 1-15 όποτε σε βολέψει;
Αν έχουμε μερικές ημέρες στη διάθεσή μας θα βρούμε χρονικό σημείο να περάσουμε, καμιά 130ριά χλμ δεν είναι ο γύρος;

Εδώ έχει καταβατικούς συνέχεια, 105χλμ/ώρα μέτρησα πέρυσι νότια.
Έχω αποκτήσει πολύ καλή γνώση των καταβατικών και σχεδόν ποτέ δεν πέφτω έξω στο πλάνο μου πλέον, μην σε απασχολεί τόσο ο καιρός, τα γραφειοκρατικά μου φαίνονται πιο δύσκολα.

Από ότι έχω ακούσει δεν δίνουν άδεια εύκολα για δραστηριότητες. Τι λες θα καταφέρουμε να πάρουμε;
Επειδή δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι που δεν περνά απ΄το χέρι μου, λέω μόνο ότι θα προσπαθήσω.  Smile Όντως, είναι δύσκολοι όσον αφορά δραστηριότητες και θέλουν να γνωρίζουν πολλά.

Ο γύρος είναι περίπου 130χιλ. όπως τον είδες. Είσοδος από Νέα Ρόδα και έξοδος Ουρανούπολη ή Τρυπητή(βολεύει καλύτερα αν έχουν 2 αυτοκίνητα). Υπολογίζω την Ουρανούπολη εάν είμαι σόλο για να πάρω ταξί και να με γυρίσει στα  Νέα Ρόδα. Υπολογίζω 2 -3 διανυκτερεύσεις.

Όταν γυρίσω Ξάνθη (είμαι Ικαρία... Big Grin), θα ανεβάσω και την πιθανή διδρομή.
Καλές διακοπές, έχω ένα πελάτη που πήρε ένα Nigel Denis Explorer, μένει Ξάνθη, στείλε μήνυμα να θες να σου δώσω το τηλ του να πάτε και καμιά βόλτα παρέα.