Sea-kayak.gr Forums

Full Version: Nαυσιπλοϊκά
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Ανοίγω αυτό το θέμα για να συζητήσουμε πάνω στο τεράστιο και δυσκολότατο θέμα της ναυσιπλοϊας, που οφείλει να απασχολήσει πολύ σοβαρά οποιονδήποτε επιχειρεί στην ανοιχτή θάλασσα, είτε βγαίνει με βαπόρι, είτε με φουσκωτό, είτε με καγιάκ, είτε και με σχεδία.

Εφόσον εδώ μας ενδιαφέρει το καγιάκ, θα πω μερικά πράγματα που θεωρώ βασικά, και για τα οποία πρέπει να μεριμνά κανείς είτε πριν βγει, είτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αντικειμενικός σκοπός είναι να φτάσουμε από το σημείο Α στο σημείο Β, ζωντανοί, με το σκάφος ακέραιο και χωρίς να απασχολήσουμε λιμενικές αρχές, συνεργεία διάσωσης και τηλεοπτικά κανάλια, που διψάνε για αίμα.

Αφήνω κατά μέρος τις έννοιες του χειρισμού και της γνώσης του σκάφους, καθώς και της γνώσης ημών των ιδίων, που θα πρέπει πάντα να προσδιορίζουν το ανώτατο όριο αναφορικά με το τι είμαστε σε θέση να επιχειρήσουμε με ασφάλεια πριν καν ξεκινήσουμε και εστιάζω στα πράγματα για τα οποία πρέπει να μεριμνήσουμε πριν ή κατά τη διάρκεια της πλεύσης.

Εν αρχή ην ο καιρός.
Χρήσιμη η πληροφόρηση που μπορεί να πάρει κανείς από διάφορες μετεωρολογικές πηγές αλλά η αξία της μειώνεται όταν δεν είμαστε σε θέση να την αποκωδικοποιήσουμε σε "πραγματική, θαλάσσια κατάσταση" (ζητώ συγγνώμη για το αδόκιμο του όρου αλλά νομίζω ότι περιγράφει καλά το ζητούμενο). Εννοώ ότι, θα πρέπει να ξέρεις τι σημαίνει η x δύναμη, x διεύθυνσης, στην θαλάσσια περιοχή που επιχειρείς. Ένα ξερός αριθμός σπανίως αποκαλύπτει όλη την αλήθεια, δεδομένου ότι ειδικά στο Αιγαίο η κατάσταση είναι άρδην μεταβαλλόμενη, εξαιτίας της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του νησιωτικού χώρου. Μπουγάζια, ψηλές απόκρυμνες κορυφές, ρηχάδια κ.λπ, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο κινείται και αναπτύσσεται η κυματική ενέργεια, λαμβάνοντας φυσικά υπ' όψιν και όλες τις υπόλοιπες μεταβλητές στη δημιουργία του κύματος (fetch, ταχύτητα ανέμου, διάρκεια).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και είναι εξαιρετικά χρήσιμο να αποκτήσουμε την σχετική πληροφόρηση από ανθρώπους που την ζουν και την ξέρουν.

Πριν αποπλεύσουμε λοιπόν, τηρούμε τις εξής διαδικασίες:
1. πρόγνωση καιρού και αξιολόγηση της σε συνδυασμό με την μορφολογία της περιοχής (π.χ. η δύναμη 5 στα προσήνεμα με ψηλό βουνό να μεσολαβεί, γίνεται δύναμη 7 στα υπήνεμα με τον καταβατικό, η διαφορά είναι τεράστια και το 7 δεν θα στο πει ίσως κανείς)
2. πληροφορίες από ανθρώπους που ξέρουν την περιοχή, ψαράδες κ.λπ.
3. δρομολόγια επιβατηγών/οχηματαγωγών πλοίων ("μακριά από πλώρη βαποριού κι από γαϊδάρου κώλο έλεγαν οι παλιοί")
4. χάραξη πορείας στον χάρτη, συνυπολογίζοντας τα παραπάνω συν φυσικά την απόσταση, την εκτιμώμενη ταχύτητα καθώς και το διαθέσιμο φως

Αυτά, πριν.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεν νοείται φυσικά πλοήγηση χωρίς χάρτη-πυξίδα, ακόμα κι αν κάνουμε περίπλου κόστα-κόστα (VHF και EPIRB ανήκουν σε άλλη θεματική ενότητα, για την οποία νομίζω έχουμε μιλήσει).

Συμπληρωματικά, για την ναυσιπλοϊα θεωρώ χρήσιμα τα εξής:
1. GPS (σχεδόν απαραίτητο όταν κροσάρουμε μεγάλες αποστάσεις, όπου είναι αδύνατη η διόπτευση)
2. Συσκευή με ίντερνετ

Το 2. μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά στο ταξίδι τίποτα δεν είναι υπερβολικό ή άχρηστο εφόσον συμβάλλει στην ασφαλή πλεύση. Και η τελευταία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την διαθέσιμη πληροφόρηση. Στη συσκευή θα είναι ανοιχτά τα εξής:
1. http://www.marinetraffic.com/ais/
Moυ έχει τύχει να βρίσκομαι πάνω στην πορεία βαποριού -κρουαζιερόπλοιου- και να το έχω αντιληφθεί μόνο και μόνο γιατί έχω τη συνήθεια να ελέγχω συνεχώς το χώρο γύρω μου. Για να αποφύγεις να είσαι σε τέτοια κουραστική εγρήγορση συνεχώς, ανοίγεις το AIS και ξενοιάζεις.

2. http://poseidon.hcmr.gr/onlinedata.php
Εφόσον βρισκόμαστε σε μία από τις παραπάνω περιοχές, και εφόσον είμαστε nerds με τα δεδομένα κυματισμού. Αυτό δεν το θεωρώ απαραίτητο, γιατί προϋποτίθεται ότι ξέρουμε πάνω-κάτω τι θα συναντήσουμε και όταν το συναντήσουμε δεν υπάρχει λόγος να το δούμε και στην οθόνη. Καθαρά για ψυχαγωγικούς, γνωσιακούς λόγους λοιπόν.

3. www.porn-redtube-tsonta.com
Όταν όλα τα παραπάνω έχουν αστοχήσει, βάζουμε μια καλή τσόντα και απολαμβάνουμε τις τελευταίες μας στιγμές στο μάταιο τούτο κόσμο. ;D
ΝΑΥΤΙΛΙΑ με ΧΑΡΤΕΣ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΣΥΤΝΜΗΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ.
http://www.eugenfound.edu.gr/appdata/doc...j00039.pdf

ΝΑΥΤΙΛΙΑ Β
http://www.eugenfound.edu.gr/appdata/doc...j00043.pdf

ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
http://www.eugenfound.edu.gr/appdata/doc...j00058.pdf

Στο πολυ ωραιο ποστ ειναι ολα πολυ σωστα που ανεφερε ο Pai mei και ο φιλος με τα λινκ..Θελω να αναφερω και καποια ακομη..

1)Το γεγονος οτι το υψος οφθαλμου παρατηρητη στο καγιακ ειναι μηδεν δλδ εισαι λιγους ποντους απο την επιφανεια της θαλασσας μειωνει τον οριζοντα τον οποιο βλεπεις...Οσο μεγαλωνει το υψος οφθαλμου παρατηρητη τοσο και πιο μεγαλο οριζοντα εχεις..Πανω σε αυτο εχετε το νου σας παντα στον υπολογισμο αποστασεων και μην εχετε σαν μετρο μιας αποστασης την εικονα που εχετε δει απο την γεφυρα ενος πλοιου γιατι εκει εχετε υψος π.χ. 30μετρα και στο καγιακ σας 0,5 μετρα π.χ.

2)Εχετε ει δυνατον ενα μικρο ζευγαρι μικρα κυαλια μαζι σας..Η αναγνωριση ενος καταφανους σημειου στην στερια, ή η αναγνωριση ενος σκαφους που σας προσεγγιζει μπορει να βοηθησει σημαντικα εκεινους (Λιμενικο) που ψαχνουν να σας βρουν καπου στο πελαγος αν εχετε χαθει..

3)Αν μπορειτε τοποθετηστε μονιμα μια πυξιδα στο καγιακ σας..Υπαρχει περιπτωση ακομα και οταν ακολουθουμε μια ακτογραμμη να πεσει η ορατοτητα και να χασετε τον προσανατολισμο σας..Βοηθα σημαντικα και στην τηρηση των πορειων που εχετε χαραξει πριν το ταξιδι στο σπιτι σας.

4)Η διοπτευση(γωνια που σχηματιζει ο διαμηκης αξονας του καγιακ με ενα σταθερο σημειο στεριας ή φαρο κλπ) μπορειτε να την βρειτε και με ενα φορητο ταξιμετρο(που ειναι και φθηνο) αφου εχει σκοπευτρο στο οποιο κοιτας και διαβαζεις την ενδειξη της διοπτευσης απο η προς εσενα..Για περαιτερω λεπτομερειες οποιος ενδιαφερεται σε π.μ.

5)Κατ εμε η χρηση του gps ειναι πολυ σημαντικη ακομα και στους περιπλοες και οχι μονο στην ανοιχτη θαλασσα..Στο γυρο της Λευκαδας, μετα απο πολλες ωρες κουπι ευκολα μπερδευες τον ενα καβο με τον αλλο..Εκει σε βοηθα το gps, να γλυτωσεις απο ασκοπα μιλια για να μην μπεις σε ενα ορμο ο οποιος δεν ηταν αυτος του προορισμου σου..

6)Μαθετε να διαβαζετε χαρτες ναυτικους, τα συμβολα και τις συντμησεις τους..Επισης μπορειτε να προμηθευτειτε τους πλοηγους ελληνικων θαλασσων της Υ.Υ.του Π.Ν. και να διαβαζετε πολλες πληροφοριες ναυτικου χαρακτηρα για την διαδρομη που θελετε να κανετε οπως συνηθεις καιρους,ρευματα, τοποθεσιες ορμων, παραλιων κλπ ή οποιοδηποτε αλλο βιβλιο με ναυτικες πληροφοριες.

7)Οσον αφορα το θεμα μετεωρολογικων ενημερωσεων να ειστε παντα προσεκτικοι..Τα περισσοτερα ναυτικα ατυχηματα και δη το καλοκαιρι ελληνων ερασιτεχνων ειναι γιατι αγνοουν τον καιρο..Λογικο αφου ενας εργαζομενος με λιγες μερες αδεια το καλοκαιρι καθε χρονο δεν θελει να χασει ουτε μια μερα μακρια απο την θαλασσα..ας προσεχουμε για να εχουμε..

Τελος κλεινοντας θελω να πω οτι η ναυτιλια ειναι επιστημη η οποια υποδιαιρειται σε παρα πολλους τομεις οπως ακτοπλοια,αστροναυτιλια,αναμετρητικη ναυσιπλοια κλπ δεν μπορει να αποδοθει σε μερικες απλες συμβουλες οπως αυτες που δινουμε εδω στο ποστ..Αυτο που πρεπει να γνωριζουμε οτι η θαλασσα μπερδευει και αποπροσανατολιζει εκει που δεν το περιμενεις..την μια στιγμη εισαι ενα μιλι και την αλλη πεντε μιλια χωρις προειδοποιηση, επισης την μια πλεεις με μπουνατσα και πισω απο τον καβο γινεται χαμος..Αυτα τα ολιγα θα επανελθω..
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τους ανακλαστήρες ραντάρ σε καγιάκ.

GL

Έχετε ξεχάσει να αναφέρετε τα VHF Marine.
Υπάρχει το θέμα  <Φορητό VHF Marine> http://www.sea-kayak.gr/index.php/topic,...ml#msg1592
για να μην επαναλαμβάνουμε και εδώ τα ίδια.
πολυ ενδιαφερον κειμενο!

Ευχαριστω
Όπως έχουμε γράψει κατ' επανάληψιν το GPS, παρά τη χρησιμότητά του και την ευκολία που μας προσφέρει, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εφεδρικό, επικουρικό μέσο πλοήγησης.

Άρα, θα πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε, όπως δούλευαν χιλιάδες ναυτικοί επί αιώνες, με χάρτη, πυξίδα και ρολόι, εφ' όσον βέβαια θέλουμε να είμαστε θαλασσινοί και όχι απλοί χομπίστες.

Οι μέθοδοι με τις οποίες θα αξιοποιήσουμε τα ανωτέρω εργαλεία, είναι γνωστές, και δεν είναι άλλες από τη διόπτευση, που ανέφερε και ο Random παραπάνω, και την αναμέτρηση (στίγμα εξ αναμετρήσεως).

Πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, είτε πρόκειται για παράκτια πλεύση/ακτοπλοϊα, είτε για πελαγοδρομία με island hopping, είτε συνδυασμός τους, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να προμηθευτούμε τους ναυτικούς χάρτες της περιοχής. Αφότου πάρουμε τον χάρτη, χαράσσουμε πάνω του την πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε, με κούμπασο και διπαράλληλο, σημειώνοντας την απόσταση και τις μοίρες. Η πορεία είναι δυνατόν να χωρίζεται σε μικρότερα σκέλη τα οποία ορίζονται μέσω των Way Point, δηλαδή των σημείων στα οποία αλλάζουμε ρότα.

Ας πούμε ότι θέλουμε να πάμε από Κάρυστο για Άνδρο, Γαύριο. Σημειώνουμε στο χάρτη πρώτα τα σημεία απόπλου και κατάπλου. Κατόπιν, σημειώνουμε τα ενδιάμεσα σημεία Way Point, που ορίζουν τα σκέλη της διαδρομής, δεδομένου ότι η διαδρομή μας δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Σημειωτέον ότι τα Way Point είθισται, στην περίπτωσή μας, να αποτελούν Καταφανή Σημεία, δηλαδή σταθερά σημεία που έχουμε σημειώσει στο χάρτη και τα οποία μπορούμε να αναγνωρίσουμε μέσω παρατήρησης και αντιπαραβολής. Στο παράδειγμά μας, π.χ., το Way Point 1 μπορεί να είναι η Μαντέλω (Μανδηλού), το νησάκι στον ανατολικό κάβο του όρμου της Καρύστου. Άρα χαράσσουμε στο χάρτη με το μολύβι μια ευθεία από Κάρυστο για Μαντέλω (WP1), και με το κουμπάσο βρίσκουμε ότι η απόσταση είναι π.χ. 7 ναυτικά μίλια, και με τον διπαράλληλο βρίσκουμε ότι οι μοίρες είναι π.χ. 135. Τα σημειώνουμε και αυτά και αναλόγως και τα επόμενα σκέλη και Way Point, καθώς και τις γεωγραφικές συντεταγμένες.

Eίμαστε λοιπόν έτοιμοι να αποπλεύσουμε από Κάρυστο. Έχουμε τον χάρτη μπροστά μας, και βάζουμε την πλώρη μας στις 135 μοίρες (εφ' όσον έχουμε ενσωματώσει πυξίδα προφανώς), στοχεύοντας στη Μαντέλω. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να πάρουμε διόπτευση, να στοχεύσουμε δηλαδή στο νησί (Καταφανές Σημείο) και να επιβεβαιώσουμε ότι η πλώρη μας δείχνει στο σωστό σημείο, στις μοίρες που έχουμε στο χάρτη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ελέγχουμε μόνο περιοδικά την πυξίδα μας και κυρίως προσέχουμε η πλώρη μας να σημαδεύει στο ΚΦ. Αυτό διότι οι 135 μοίρες του χάρτη, αποτελούν την αληθή πορεία, που συχνά διαφοροποιείται από την πορεία πηδαλιουχίας. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό;

Αυτό σημαίνει ότι, ειδικά στην περίπτωση του καγιάκ που είναι ευαίσθητο σε ρεύματα, καιρούς κ.λπ., είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της πλεύσης μας να έχουμε έκπτωση, δηλ. ξεπεσμό. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι αν η έκπτωση είναι μεγάλη, π.χ. έχουμε έναν καιρό στην μπάντα που μας βγάζει εκτός ρότας, αν κρατήσουμε την πλώρη μας στην αληθή πορεία των 135 μοιρών, θα βγούμε σε σημείο που μπορεί να απέχει έως και κάποια μίλια από τον πραγματικό προορισμό μας. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να πάρουμε σωστά διόπτευση (και πιθανόν να χρειαστει να πάρουμε και διόπτευση δύο καταφανών σημείων), και κατόπιν να προσαρμόσουμε ανάλογα την πορεία πηδαλιουχίας μας.

Μου έχει συμβεί πολλές φορές π.χ. να είναι το Way Point της αληθούς πορείας μου στις χ μοίρες, και λόγω της έκπτωσης, από ρεύματα ή καιρούς, να έχω βάλει την πλώρη μου (πορεία πηδαλιουχίας) στις χ -20 μοίρες ή στις χ +30 κ.ο.κ., για να με βγάλει εκεί που έχω σχεδιάσει. Ή μπορείς να σχεδιάσεις την αληθή πορεία στο χάρτη από την αρχή, συνεκτιμώντας τον καιρό ή τα ρεύματα, με σκοπό να αποφύγεις το μεγάλο ξέπεσμα. Αν δηλ. επιχειρήσω να κροσάρω το Κάβο Ντόρο με καλό Βοριά, θα χρειαστεί να βάλω την πλώρη μου πιο ψηλά ή και θα αποπλεύσω από πιο ψηλά, για να μπορέσω να βγω εκεί που θέλω. Διαφορετικά, αν φύγω από πιο χαμηλά μπορεί ο καιρός να με στείλει στο διάολο, να ταλαιπωρηθώ παραπάνω ή και να κινδυνεύσω. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό στις πορείες που χαράσσουμε να λαμβάνουμε υπ' όψιν και αυτά τα δυναμικά, μεταβαλλόμενα δεδομένα ή εν πάση περιπτώσει να είμαστε έτοιμοι και για Plan B ή και C, αν κάτι αλλάξει στην πορεία.

Το δεύτερο πράγμα που κάνω, στον απόπλου, είναι να σημειώσω την ώρα που φεύγω. Με τον τρόπον αυτόν, και γνωρίζοντας την ταχύτητά μου, μπορώ να υπολογίσω πόση ώρα θα χρειαστώ για να φτάσω στο εκάστοτε Way Point, αλλά επίσης μπορώ να υπολογίσω και τη θέση μου ανά πάσα στιγμή (και να μπορώ να δώσω το στίγμα μου εφ' όσον μου ζητηθεί). Άρα, στο παράδειγμά μας, αν ξέρω ότι η απόσταση μέχρι το Way Point 1 είναι 7 μίλια, από την Κάρυστο φύγω στις 10.00 και κρατήσω μια σταθερή ταχύτητα στους 3,5 κν, θα έχω φτάσει στη Μαντέλω στις 12.00. Εκεί θα αλλάξω τη ρότα μου για το Way Point 2 κ.ο.κ. Από το Way Point 2 που μπορεί να είναι στον Άγιο Νικόλαο, βάζω Way Point 3, παράκτια πλεύση κ.λπ.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορώ να αναγνωρίσω όσο το δυνατόν περισσότερα καταφανή σημεία και να κάνω σωστή αντιπαραβολή αυτών που βλέπω γύρω μου, με αυτά που βλέπω στο χάρτη. Παρατηρώ συνεχώς και αντιπαραβάλλω, τσεκάρω την πυξίδα μου, παίρνω διοπτεύσεις, τσεκάρω τους χρόνους, διορθώνω τις εκπτώσεις. Αν δεν κάνεις όλα αυτά, κάτι που βέβαια έρχεται με τον καιρό, τη συνεχή εξάσκηση και την πείρα, είναι εύκολο να μπερδευτείς ή να χαθείς, με όλες τις πιθανές συνέπειες. Ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά στις μεγάλες αποστάσεις, ο χρόνος είναι πολύτιμος, συχνά δεν υπάρχουν περιθώρια για εσφαλμένες εκτιμήσεις.

Όταν κάποτε έφυγα από Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής με ρότα για Κυρά Παναγιά, έβαλα μεν την πλώρη μου στις μοίρες που είχα σημειώσει στο χάρτη, αλλά παράλληλα, έχοντας τσεκάρει στο χάρτη και ότι τα Γιούρα φτάνουν σε ύψος τα 500+ μέτρα, πολύ ψηλότερα από τη γειτονική Κυρά Παναγιά και την Ψαθούρα, στάθηκε δυνατό να έχω κι ένα αξιόπιστο καταφανές σημείο, για σημάδι. Μελετάμε, συνεπώς, καλά τους ναυτικούς χάρτες και σημειώνουμε οτιδήποτε μπορεί να παρατηρηθεί ενόσω βρισκόμαστε εν πλω, φάρους, ακρωτήρια, ψηλά βουνά κ.λπ.

StarSailor

Pai Mai η ανάλυση σου είναι εν μέρη σωστή καθώς δεν λαμβάνεις υπόψη ένα σημαντικό παράγοντα, αυτό της απόκλισης. Ο αληθής βορράς (αυτός που δείχνει ένας Μερκατορικός χάρτης) δεν συμπίπτει με τον μαγνητικό βορρά (αυτόν που δείχνει μια πυξίδα). Έτσι, ανάλογα με το που βρίσκεσαι στη γη πρέπει να προσθέσεις (ή αφαιρέσεις) την απόκλιση στην αληθή πορεία για να βρεις τη πορεία πυξίδας. Στη συνέχεια σε αυτή τη πορεία πρέπει να λάβεις υπόψη την αναμενόμενη εκτροπή (κάτι που είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσεις σε ένα καγιάκ καθώς μεταβάλλεται συνεχώς αναλόγως των συνθηκών ανέμου, θαλάσσιων ρευμάτων και έντασης και διεύθυνσης των κυμμάτων). Η απόκλιση έχει να κάνει με τη συνεχή περιστροφή του μαγνητικού βορρά γύρω από τον αληθή βορρά και αυξάνεται όσο κάποιος πλησιάζει στους πόλους. Στη Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στις 4 μοίρες αλλά πρέπει να υπολογιστεί ανά περιοχή, συγκεκριμένες πληροφορίες δίνει ο εκάστοτε ναυτικός χάρτης.

Κανονικά, πλέον της απόκλισης πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη του και τη παρεκτροπή της πυξίδας του σκάφους του, καθώς καμία πυξίδα δεν δείχνει απολύτως σωστά τον μαγνητικό βορρά. Στη περίπτωση ενός καγιάκ βέβαια αυτό είναι αδύνατον, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει πίνακας παρεκτροπής (η οποία επηρρεάζεται από μεταλλικά αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στη πυξίδα) και εν γένη το λάθος είναι συνήθως μικρό, της τάξης των 1-1.5 μοίρας.                                                             

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
(07-20-2013, 10:03 PM)StarSailor link Wrote: [ -> ]Pai Mai η ανάλυση σου είναι εν μέρη σωστή καθώς δεν λαμβάνεις υπόψη ένα σημαντικό παράγοντα, αυτό της απόκλισης. Ο αληθής βορράς (αυτός που δείχνει ένας Μερκατορικός χάρτης) δεν συμπίπτει με τον μαγνητικό βορρά (αυτόν που δείχνει μια πυξίδα). Έτσι, ανάλογα με το που βρίσκεσαι στη γη πρέπει να προσθέσεις (ή αφαιρέσεις) την απόκλιση στην αληθή πορεία για να βρεις τη πορεία πυξίδας. Στη συνέχεια σε αυτή τη πορεία πρέπει να λάβεις υπόψη την αναμενόμενη εκτροπή (κάτι που είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσεις σε ένα καγιάκ καθώς μεταβάλλεται συνεχώς αναλόγως των συνθηκών ανέμου, θαλάσσιων ρευμάτων και έντασης και διεύθυνσης των κυμμάτων). Η απόκλιση έχει να κάνει με τη συνεχή περιστροφή του μαγνητικού βορρά γύρω από τον αληθή βορρά και αυξάνεται όσο κάποιος πλησιάζει στους πόλους. Στη Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στις 4 μοίρες αλλά πρέπει να υπολογιστεί ανά περιοχή, συγκεκριμένες πληροφορίες δίνει ο εκάστοτε ναυτικός χάρτης.

Κανονικά, πλέον της απόκλισης πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη του και τη παρεκτροπή της πυξίδας του σκάφους του, καθώς καμία πυξίδα δεν δείχνει απολύτως σωστά τον μαγνητικό βορρά. Στη περίπτωση ενός καγιάκ βέβαια αυτό είναι αδύνατον, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει πίνακας παρεκτροπής (η οποία επηρρεάζεται από μεταλλικά αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στη πυξίδα) και εν γένη το λάθος είναι συνήθως μικρό, της τάξης των 1-1.5 μοίρας.                                                             

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Φίλε star sailor για την απόκλιση συμφωνω , για την παρεκτροπή όμως καθολου, ειναι αστείο να την συζητάμε ακόμα και σε πλαστικά ταχύπλοα όχι σε Καγιακ ! Το σφάλμα της παρεκτροπής δν ειναι σταθερό και μεταβάλλεται ανάλογα με το εύρος των πορειων που ακολουθεί ενα πλοίο κ μπορεί να ξεπεράσει κατα πολυ τις 1 και 1.5 μοίρες.
Οσο αφορά την έκπτωση drift απο την πορεία σου λόγω ανέμου ή  ρευμάτων ναι αυτή υπάρχει και μπορεί να υπολογισθεί είτε τρίγωνομετρικα είτε βάση και ενός απλού GPS .
Φιλικά  Random
Κατι ακομη θα ήθελα να προσθέσω σε όσα ωραία έχετε αναφέρει προτερα. Υπάρχει μια διάφορα μεταξύ της ακτοπλόοι ας και της ναυτιλίας. Η αναγνώριση καταφανών σημείων στην ξηρά ειναι πολυ σημαντική για την ακτοπλοΐα. Στην ωκεανοπλοια όταν καν δν έχεις οπτική επαφή ή επαφή π.χ. Με ραντάρ για το επόμενο σημείο αλλαγής πορείας waypoint ( το οποίο μπορεί να ειναι σημείο επάνω στην θάλασσα) αναγκαστικά θα πρέπει να υπολογίζεται το τρίγωνο ρεύματος καθώς και το στίγμα ανάγκη τακτά διαστήματα ( για πλοία π.χ. 30 λ ) για να ακολουθήσεις ορθά την ναυτιλία σου. Αυτή ειναι κ η διάφορα του track ή course (true) του χάρτη με το ακολουθήτεο course to steer. Επίσης στο Καγιακ λόγω χαμηλού ύψους οφθαλμού παρατηρητή παρουσιάζεται η δύσκολια κατα την εκκίνηση ενός segment πέρα απο την πορεία και η αναγνώριση του επόμενου καβου η νησιού κλπ. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και η εκτίμηση των αποστάσεων σε σχέση με το χρόνο οπως ανέφερε ο pai mei. Ο σωστός ναυτικός σε οποιοδήποτε πλεουμενο ακολουθεί παντα το μοτό what's next δλδ τι διορθώσεις θα εκτελέσει ,πότε ούτως ώστε να βγει στο σωστό χρόνο στο σωστό σημείο.
Και κατι τελευταίο, ότι υπάρχει διαθέσιμο πρέπει να διασταυρώνεται cross check ειδικα σε ταξίδια με Καγιακ, πχ στίγμα με GPS αλλα και με διοπτευσεις. Ελεγχος των πυξιδων όλων των σκαφών για ταύτιση -σύγκλιση πορειων, σωστός χρόνος και αντίληψη της κατάστασης του που βρισκόμαστε συνεχώς απο ολα τα μέλη της αποστολής. Έχω προσωπική έμπειρια λόγω εργασίας μου σκάφη να δηλώνουν ότι βρίσκονται στην Μήλο και να ειναι στην Υδρα. Μην εφησυχαζετε ποτε ακόμα και ο πιο έμπειρος ναυτιλος μπορεί να βρεθεί σε πολυ δυσχερή φάση απώλειας προσανατολισμού !
Pages: 1 2