Sea-kayak.gr Forums

Full Version: Πάμισος Μεσσηνίας με φουσκωτό καγιάκ
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Ο Πάμισος είναι ένα μικρό ποτάμι με συνολικό μήκος από τις πηγές του μέχρι τη θάλασσα, λίγο παραπάνω από 20 χλμ.
Οι πηγές του βρίσκονται στον Άγιο Φλώρο, πάνω στη παλιά Εθνική, λίγο πριν τη Καλαμάτα.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 διάφορα έργα κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της μαγείας του ποταμού και της παράδοσης του τόπου. Το ποτάμι οδηγήθηκε σε νέα κοίτη με διαμορφωμένες τσιμεντένιες όχθες. Κτίστηκε ένα μικρό φράγμα λίγο μετά τον Άγιο Φλώρο και ένα μεγαλύτερο κοντά στο χωριό Άρι. Το ποτάμι ουσιαστικά έπαψε να είναι πλωτό από τις πηγές του μέχρι τη θάλασσα. Στον Άγιο Φλώρο υπάρχουν ακόμη οι δέστρες για τις βάρκες αλλά το φραγματάκι λίγο πιο κάτω, αποκλείει την είσοδο στο ποτάμι από τον Άγιο Φλώρο. Στο κάτω μέρος μετά το φράγμα στον Άρι, το ποτάμι έχει γίνει ζούγκλα και είναι μάλλον αδιαπέραστο. Και πιθανότατα το φράγμα θα κλείνει κατά περιόδους κι έτσι κάποιες φορές δεν θα έχει και αρκετό νερό.
Αυτό που μένει λοιπόν είναι το κομμάτι μετά τον Άγιο Φλώρο και μέχρι το φράγμα τον Άρι, όπου το ποτάμι είναι ανοικτό και έχει πολύ νερό.

Η διαδρομή είναι λίγο παραπάνω από 9 χλμ και είναι αρκετή για μια ευχάριστη μέρα το ποτάμι. Στο μισό περίπου μήκος αυτής της διαδρομής οι όχθες είναι τσιμεντωμένες ενώ το υπόλοιπο είναι φυσικό. Παρόλα αυτά ακόμη και στο κομμάτι με τις τσιμεντωμένες όχθες το ποτάμι είναι όμορφο και η φύση έχει βάλει μπροστά να αποκαταστήσει την ασχήμια. Τα τελευταία χρόνια (που δεν υπάρχουν πια κοπάδια για να βοσκήσουν τις όχθες), αυτές έχουν μετατραπεί σε ζούγκλα με καλάμια και δέντρα.

Μάλιστα το μόνο σημείο που μας προβλημάτισε,, ήταν στο τμήμα με τις τσιμενταρισμένες όχθες. Ένα δέντρο είχε κλείσει εντελώς τη διάβαση του ποταμού και αναγκαστήκαμε να βουτήξουμε και να κάνουμε πατέντες.

Λίγο πιο κάτω, πάλι στο τμήμα με τις τσιμεντωμένες όχθες (που δεν φαίνονταν καθόλου), αντιμετωπίσαμε και το μόνο τμήμα με γρήγορα νερά στη διαδρομή μας. Δεν έχω την εμπειρία να το βαθμολογήσω, αλλά από σχετικές φωτογραφίες και βίντεο θα έλεγα ότι ήταν 1-2ου βαθμού. Το τμήμα αυτό ήταν 20-30 μέτρα και ακούσαμε τα ταραγμένα νερά από πολύ πριν, οπότε τα περιμέναμε. Δεν υπήρχαν πέτρες και ήταν σχετικά ανοικτό από δέντρα, οπότε το περάσαμε με χαρακτηριστική άνεση και το καταευχαριστηθήκαμε.

Η εκκίνηση γίνεται 2,3 χλμ μετά τον Άγιο Φλώρο. Παίρνουμε τον δεξί παράδρομο του ποταμού (χώμα). Περνάμε κάτω από την νέα Εθνική και 100 μέτρα πριν από μια γέφυρα μπορούμε να κατέβουμε ακριβώς δίπλα στο ποτάμι, σε όμορφο επίπεδο χώρο κατάλληλο και για πικ νικ μέσα σε μια συστάδα δένδρων.

Παρότι είναι γραμμένο αρκετά ότι το ποτάμι έχει πρόβλημα μόλυνσης, τα πράγματα δεν είναι τόσο χάλια. Στο πάνω μέρος, μέχρι να μπει στο ποτάμι το ρέμα της Μαυροζούμενας, η κατάσταση του ποταμού είναι σύμφωνα με μελέτες "καλή". Μετά το ρέμα της Μαυροζούμενας (μετά τη μέση της διαδρομής μας) είναι "μέτρια". Πουθενά δεν είναι κακή. Να λάβετε επίσης υπόψη, ότι η μόλυνση της Μαυροζούμενας, προέρχεται κυρίως από τα ελαιοτριβεία στη περιοχή της Βαλύρας, τα οποία όμως αυτή την εποχή είναι κλειστά εδώ και μήνες. Το ποτάμι πάντως είναι γεμάτο ψάρια και βατράχια, και από πάνω πετάνε συνεχώς ένα σωρό τεράστια υδρόβια πουλιά που φωλιάζουν στα δέντρα της όχθης και δυστυχώς δεν πρόλαβα να φωτογραφίσω. Είδαμε μάλιστα και ένα ζώο που μπορεί να ήταν ένα χοντρό πουλί που βούτηξε και χάθηκε στα νερά, αλλά επειδή δεν είδαμε κανένα άλλο πουλί  να κολυμπάει στο ποτάμι, είναι πολύ πιθανό να μην ήταν πουλί αλλά βίδρα. Όλα αυτά είναι καλά σημάδια για το ποτάμι που δείχνουν ότι εύκολα μπορεί να ανακάμψει.

Οι ντόπιοι πάντως κάνουν μπάνιο στο ποτάμι και έχουν φτιάξει μάλιστα και μια μεγάλη εξέδρα για βουτιές που την έχουν αγκυροβολημένη στη μέση της κοίτης.

Με μια ματιά και για να κάνουμε τις συγκρίσεις, θα έλεγα ότι ο Πάμισος έχει πολύ περισσότερο νερό, είναι καθαρότερος και έχει πολύ πλουσιότερη φύση από τον Αχέροντα στον οποίο βρέθηκα πέρσι το καλοκαίρι.

Το τέλος της διαδρομής είναι στο μεγάλο άνοιγμα που δημιουργείται από το φράγμα στον Άρι. Στο σημείο έχει φτιαχτεί χώρος αναψυχής και υπάρχει ακόμη και μικρή προβλήτα (!) για να κατεβείτε από τη βάρκα.
Κάπου εδώ είχα κλειδώσει και το ποδήλατο που χρησιμοποίησα για να γυρίσω πίσω στην αρχή της διαδρομής για να πάρω το αυτοκίνητο που είχα αφήσει εκεί. Αν είστε μεγαλύτερη παρέα, τα δύο αυτοκίνητα βολεύουν. Αν όμως είστε όπως εμείς μια οικογένεια, τότε το ποδήλατο είναι η λύση.

Ο καλύτερος (αλλά ανεπαρκής) έλεγχος που μπορεί να γίνει στη διαδρομή, είναι από το Google Earth. Παρότι έκανα και όλη τη διαδρομή με το ποδήλατο, στο δρόμο κατά μήκος του ποταμού, ελάχιστα ήταν τα σημεία που μπορούσα να δω το ποτάμι γιατί οι όχθες είναι πραγματική ζούγκλα. Έτσι δεν πήρα είδηση το πεσμένο δέντρο και τα γρήγορα νερά παρά μόνο όταν τα βρήκα μπροστά μου. Σημειώστε επίσης ότι η ζούγκλα στις όχθες κάνει σχεδόν αδύνατη την αποβίβαση ή την εγκατάλειψη παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία. Τέλος πάντων, τέλος καλό ... Την επόμενη φορά θα είμαι καλύτερα προετοιμασμένος.

Τουλάχιστον δεν άκουσα το ντόπιους που μου έλεγαν να ρίξω τη βάρκα στον Άγιο Φλώρο. Και πήγα να δω με τα μάτια μου τι έχει παρακάτω. Θα κόλλαγα στο φραγματάκι, θα τρόμαζα να βγω έξω, και θα κατέστρεφα την μέρα μου.

Η διαδρομή κράτησε περίπου δυόμιση ώρες και έγινε με ένα μεγάλο φουσκωτό θαλάσσιο καγιάκ (Gumotex Seawave). Συμμετείχαμε τρία άτομα, εγώ ή γυναίκα μου και η κόρη μου (8,5 ετών).


Και μερικές παρατηρήσεις:

Είναι κρίμα που δεν υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για εύκολα ποτάμια στην Ελλάδα. Γιατί ποτάμια υπάρχουν. Εδώ βρήκα ολόκληρο ποτάμι (που οι περισσότεροι ούτε ακουστά δεν το έχουν), δίπλα στη Καλαμάτα. Γι' αυτό αποφάσισα να γράψω τόσο αναλυτικά την εμπειρία μου, μπας και βοηθήσω κάποιον άλλο.
Αν μάλιστα έχει κάποιος αναλυτικές πληροφορίες, με ενδιαφέρουν ανάλογες καταβάσεις σε ποτάμια όπως ο Αλφειός, ο Πηνειός, ο Στρυμώνας, ο Νέστος, ο Καλαμάς.

Ο Πάμισος είναι κατάλληλος για εμπορικές καταβάσεις τουριστών. Στον υποδεέστερο Αχέροντα γινόταν χαμός πέρσι το καλοκαίρι. Αν κάποιος το αποφάσιζε, χρειάζεται ελάχιστη δουλίτσα (λίγα κλαδέματα και κάποιες σκαλίτσες σε κάποια σημεία στην όχθη), για να τον εκμεταλλευτεί κάποιος τουριστικά. Και απ' ότι ξέρω υπάρχει στη Καλαμάτα εταιρεία που οργανώνει εκδρομές με θαλάσσια καγιάκ.
Αν μάλιστα η δημοτική αρχή αποφάσιζε να δει τον Πάμισο τουριστικά, εγώ θα πρότεινα και το άνοιγμα (κλάδεμα) της κοίτη του από το φράγμα μέχρι τη θάλασσα. Κάποιος όμως πρέπει να τους το πει.
Και φυσικά να γίνει καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων από τα ελαιοτριβεία της Βαλύρας.
Μπράβο φίλε.
Υποθέτω ότι περάσατε πολύ καλά στην κατάβαση. Δε το γνώριζα το ποτάμι. Πελοπόννησο έχω επισκεφτεί μόνο το Λούσιο. Αναλυτικότατη η περιγραφή σου.
Όσον αφορά τα πλωτά ποτάμια στη χώρα μας, υποθέτω ότι ο χαρακτηρισμός πλωτά αφορά την πλεύση με μικρά σκάφη και όχι WW κομμάτια. Δεν έχω ψάξει ενδελεχώς, γνωρίζω όμως ότι πλωτά, σε διάφορά σημεία τους είναι ο Πηνειός (γινόταν και εκδρομές με τουριστικό πλοιάριο νομίζω), ο Στρυμώνας , ο Αγγίτης (παραπόταμος του Στρυμώνα) εξαιρώντας το φαράγγι που είναι καλό για WW, ο Αξιός, Έβρος (υπό συνθήκες και σε κάποια κανάλια του στο δέλτα). Αφήνω το Νέστο τελευταίο λόγω άμεσης εμπειρίας, με ήρεμα νερά στους μαιάνδρους του (το προηγούμενο Σ/Κ ήμουν εκεί) όπως και στο κομμάτι που απλώνεται στο πεδινό μέρος έως και την εκβολή.
Πληροφορίες για τα ποτάμια αυτά όντως δεν υπάρχουν. Μπορείς όμως, όταν ενδιαφερθείς για επίσκεψη, να επικοινωνήσεις είτε με τουριστικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είτε απευθυνόμενος σε ορειβατικές λέσχες ή αντίστοιχων δραστηριοτήτων δομές.
Όσον αφορά την τουριστική εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ποταμού, εκτιμώ ότι η επιτυχία του εγχειρήματος είναι πολυσύνθετη. Φροντίζοντας το τοπίο και παρέχοντας βασικά εφόδια δεν είναι απαραίτητο ότι θα το ... προτιμήσει ο πελάτης.  Επίσης, αναφερόμαστε σε μια περιοχή που σαν βασικό τουριστικό προϊόν της έχει τη θάλασσα. Οπότε και οι προτεραιότητες υποθέτω ότι είναι διαφορετικές.
Θαύμασα επίσης το σκαφάκι σου. Απ΄ότι γνωρίζω παίρνει και ποδιά. Είναι εύκολη η μετατροπή του σε  διθέσιο/μονοθέσιο? Με το SUNNY KAI TO SOLAR2 που έχω πρέπει να τα ξεφουσκώσω πρώτα.
Πολύ ενδιαφέρον , μπράβο.
Θα μπορούσε να γίνει η διαδρομή αυτή με ένα 4 μετρο σιτ ον ;
Γεια σου Θανάση
Εννοείται ότι στη Μεσσηνία το βασικό τουριστικό προιόν είναι η θάλασσα. Αν και η Καλαμάτα είναι κτισμένη κυριολεκτικά στη σκιά του Ταύγετου. Παρόλα αυτά στη περιοχή είναι πλήθη ατελείωτα οι τουρίστες που επισκέπτονται και πανελλήνια γνωστούς εναλλακτικούς προορισμούς όπως το Πολυλίμνιο, τη Νέδα ή και άλλους δευτερεύοντες. Η ζήτηση δηλαδή υπάρχει. Και όπως είδα και πέρυσι το καλοκαίρι στον Αχέροντα, αυτοί που γεμίζουν το ποτάμι είναι όλοι αυτοί που κάνουν διακοπές στις παραλίες από τα Σύβοτα και την Πάργα μέχρι και την Πρέβεζα. Στις πηγές του Αχέροντα δραστηριοποιούνται 3-4 επιχειρήσεις με ραφτινγκ κλπ και στις εκβολές άλλη μία με κανό. Και δεν σταματάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ.  Στον Αχέροντα μπαίνουν και μεγάλα τουριστικά πλοιάρια που χωράνε άνετα και στον Πάμισο.

Φαντάζομαι ότι δεν είναι τόσο εύκολο να ζητήσω από ένα επαγγελματία να μου δώσει ένα kml αρχείο που να δείχνει τα προβληματικά σημεία σε ένα ποτάμι. Όπως είναι ή κατάσταση, αυτός αυτό πουλάει. Αυτή είναι δουλειά της κοινότητας. Θα παρακαλούσα λοιπόν σε μελλοντικές δημοσιεύσεις, εκτός από όμορφες φωτογραφίες να υπήρχαν και χρησιμες πληροφορίες όπως εμπόδια, σημεία ξεκούρασης, σημεία εγκατάλειψης κλπ.

Στο Νέστο λέω να πάω αρχές Αυγούστου. Θα ανοίξω λίγο πριν θέμα και σε περιμένω να με βοηθήσεις με πληροφορίες. Ανεβαίνοντας μάλλον θα σταματήσω και στον Πηνειό για μια διαδρομή είτε στα Τέμπη είτε από το Ομόλιο μέχρι τη θάλασσα. Και ίσως κάποια στιγμή, συνδυάσω και μια εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία με μια κατάβαση στον Αλφειό.

Το Seawave μετατρέπεται πανεύκολα σε μονοθέσιο ή διθέσιο, απλά μετακινώντας τα καθίσματα σε άλλα d-rings. Τα εναλακτικά d-rings φαίνονται και στην φωτογραφία. Βέβαια με φορεμένη την ποδιά, οι θέσεις είναι στάνταρ. Εκεί που είναι οι τρύπες στη ποδιά. Και πρέπει και να αποφασίσεις ποιά (ακριβή) ποδιά θα πάρεις. Με μία τρύπα ή με δύο τρύπες; Γι' αυτό δεν πήρα τη ποδιά.

Πάντως είμαι πολύ ευχαριστημένος με το Seawave και λέω σε 3 εβδομάδες να το πάω και μια θαλασσινή εκδρομούλα σε Κάλαμο, Καστό. Του έχω πάρει και καλούδια.

(06-05-2015, 05:34 AM)dan link Wrote: [ -> ]Πολύ ενδιαφέρον , μπράβο.
Θα μπορούσε να γίνει η διαδρομή αυτή με ένα 4 μετρο σιτ ον ;
Γίνεται άνετα. Το Seawave είναι 4,55 μ.
Εγώ πάντως αν ξαναπήγαινα (του χρόνου πια), θα κουβάλαγα μαζί και ένα πριόνι. Και θα έβαζα και το (ένα) καθάρισμα στο πρόγραμμα, κάνοντάς το μέρος της πλάκας.
Πάντως όπως είναι αυτή τη στιγμή περνάει μια χαρά. Απλά εκεί που το δέντρο έχει μπλοκάρει τη κοίτη θα πρέπει να κολυμπήσεις. Δεν φαντάζομαι να χωράς να περάσεις κάτω από το δέντρο, επάνω στο καγιάκ.
Η κόρη μου βέβαια δεν έβρεξε ούτε αστράγαλο κάνοντας το απλό: μόλις το καγιάκ έφτασε στο δέντρο, αυτή ανέβηκε στο δέντρο, και μόλις το καγιάκ πέρασε από την άλλη πολύ απλά ξαναμπήκε μέσα από την άλλη μεριά.
(06-05-2015, 06:29 AM)pankan link Wrote: [ -> ]Η κόρη μου βέβαια δεν έβρεξε ούτε αστράγαλο κάνοντας το απλό: μόλις το καγιάκ έφτασε στο δέντρο, αυτή ανέβηκε στο δέντρο, και μόλις το καγιάκ πέρασε από την άλλη πολύ απλά ξαναμπήκε μέσα από την άλλη μεριά.

...Να επισημάνω βέβαια ότι, για να συμβούν αυτά η ροή του ποταμού πρέπει νά΄ναι σχεδόν μηδενική. Στο Νέστο λχ. δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο εξαιρουμένων κομματιών στο πεδινό μέρος του.
Σε αντίστοιχη περίπτωση στον Αγγίτη, δέντρο είχε φράξει όλο το πλάτος του ποταμού στο τέλος του φαραγγιού όπου η ταχύτητα του νερού είναι μικρή. Ο οδηγός του ράφτ που κατέβαζε κόσμο τότε δεν εκτίμησε καλά την κατάσταση, το ράφτ μπήκε κάτω από το δέντρο, το πλήρωμα διασκορπίστηκε ενώ μια γυναίκα πιάστηκε κάτω από το δέντρο. Όλα καλά εν τέλει, αφού κόψαν το σωσίβιο που είχε πιαστεί σε κλαδί. Η ηρεμία της επιφάνειας σε ξεγελά.
(06-05-2015, 06:15 AM)pankan link Wrote: [ -> ]Θα παρακαλούσα λοιπόν σε μελλοντικές δημοσιεύσεις, εκτός από όμορφες φωτογραφίες να υπήρχαν και χρησιμες πληροφορίες όπως εμπόδια, σημεία ξεκούρασης, σημεία εγκατάλειψης κλπ.
Στο Νέστο λέω να πάω αρχές Αυγούστου. Θα ανοίξω λίγο πριν θέμα και σε περιμένω να με βοηθήσεις με πληροφορίες.

Η πρότασή σου είναι καλή, όσον αφορά σημεία εισόδου/εξόδου. Όσον αφορά τα λοιπά σημεία που αναφέρεις να επισημάνω ότι οι όποιες οδηγίες καταγραφούν, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν ώς επισημάνσεις για περιορισμενο χρονικό διάστημα και συνθήκες. Το τοπίο σε πότάμια με λασπώδη κοίτη και ακτές είναι ευμετάβλητο και ώς προς τη ροή και ώς προς τα εμπόδια.
Το περασμένο Σ/Κ διανυκτέρευσα εντός των στενών του Νέστου. Από το Σεπτέμβριο που μπήκα τελευταία έως και σήμερα χάθηκαν 2 νησίδες, σε 4 στροφές ακολουθείς άλλη πορεία ενώ εμφανίστηκαν διάσπαρτες άλλες 5-6 μικρότερες νησίδες. Δεν αναφέρω δέντρα και κλαδιά διάσπαρτα σ΄όλο το μήκος της κατάβασης.

Όποτε προκύψει η εκδρομή σου είμαι διαθέσιμος και για πληροφορίες και για συνάντηση. Εάν μας επισκεφτείς αρχές Αυγούστου το πιο πιθανό είναι να λείπω για διακοπές. Όπως και να΄χει κι εγώ να μην είμαι, θα είναι φίλοι μου οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν.
Θανάση σε ευχαριστώ
Φυσικά έχεις δίκιο για την προσοχή και για το χρονικό εύρος επικαιρότητας των πληροφοριών.

Σχετικά με το μπλοκάρισμα από δέντρο στον Πάμισο, να πω πρώτα απ' όλα ότι βρίσκεται σε σημείο όπου οι όχθες είναι τσιμενταρισμένες. Κι ας μη φαίνονται. Οπότε οι συνθήκες ροής είναι λίγο πολύ σταθερές και ανάλογες μόνο με τον όγκο του νερού (λόγω σταθερού εύρους της κοίτης). Το ρεύμα το περασμένο ΣΚ δεν ήταν δυνατό, αλλά έπρεπε να τη κρατάμε τη βάρκα για να μη μας την πάρει, και μόλις περάσαμε ο ένας κράταγε και οι άλλοι ανέβαιναν. Και οι κοντοί δεν έβρισκαν και μέρος να πατώνουν
Με ξεγέλασε και το ότι στο google earth φαίνεται σε εκείνο το σημείο μια βάρκα παρκαρισμένη. Εμείς βρήκαμε τη βάρκα τούμπα και μέσα στο δέντρο ήταν μπλοκαρισμένο και ένα κανό, που χειροτέρευε τα πράγματα. Γι' αυτό λέω ότι με ένα πριονάκι θα λυνόταν το θέμα.
Στη φωτογραφία δείχνω με το βέλος το άνοιγμα από το οποίο περάσαμε. Φαίνεται και η τουμπαρισμένη βάρκα. Το μπλοκαρισμένο κανό είναι μέσα στη πρασινάδα και δεν φαίνεται.
ασχετο με το θεμα , το πανι που εχεις ποιος θα το φερει απο αμερικα;;;
( θα πληρωθει εννοειτε )
Pages: 1 2