Sea-kayak.gr Forums

Full Version: Στεγανές στολές για καγιάκ
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Μεταφέρω εδώ το μήνυμα έπειτα από προτροπή του Θανάσση για να μιλήσουμε σχετικά με τις στεγανές στολές.

Όποιος έχει απορία ή εμπειρία ας την παραθέσει παρακαλώ.
Στέλιο σ΄ευχαριστώ για την προτροπή. Είχα δοκιμάσει ολόσωμη παλιότερα και δεν με βόλεψε. Βολεύομαι τόσα χρόνια με τη νεοπρέν και το αδιάβροχο. Βάλε στη συνταγή και το οικονομικό μέρος του πράγματος και βγάλε αποτέλεσμα :'(
Θα ήθελες να μας πεις τι και πως το φοράς, έτσι για να συγκρίνουμε και εμεις το δικόμας ντύσιμο.Τι σε ενόχλησε στη στεγανή? εκτός του κόστους...
Καλή η ιδέα σου kardamitsos άν και το θέμα θα πρέπει να μεταφερθεί στον εξοπλισμό.

Λοιπόν, ολόσωμη φόρμα δοκίμασα το 2006 ή 2007 σε μια σχολή  στο Καρπενήσι. Ήταν ενός εκπαιδευτή ο οποίος ήταν λίγο ψηλότερος από εμένα. Ίσως να μου ταίριαζε μικρότερο νούμερο. Η αίσθηση πάντως, ήταν σα να βρίσκομαι εγκλωβισμένος. Το ίδιο ένιωθα και με τις ολόσωμες φόρμες στη μηχανή. Έκτοτε βέβαια δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω ξανά.
Εκτιμώ ότι η ολόσωμη είναι αναγκαία σε κάποιον που χρησιμοποιεί SOT. Σε SIN, εάν χρησιμοποιείς ποδιά, δεν έχεις πρόβλημα με το νερό και το κρύο. Αυτό βέβαια χωρίς να χρειασθεί να κάνεις έξοδο απ΄το σκάφος.

Την περίοδο αυτή, φοράω βερμούδα νεοπρέν (βαριέμαι να βάζω ολόσωμη νεοπρέν), θερμοεσώρουχο ή νεοπρέν μπλουζάκι και το αδιάβροχο μπουφάν(λάτεξ στους καρπούς και νεοπρέν λαιμό. Σε ρόλ, παίρνει νερό από το λαιμό. Σε περίπτωση εξόδου βέβαια ....  :-X
Θανάσση τα υλικά έχουν αλλάξει πολύ από το 2006-7 εκτός και αν αυτή που δοκίμασες είχε πολύ καλή διαπνοή.

Η στεγανή κατά την άποψη μου είναι απαραίτητη όταν κωπηλατείτε σε κρύο νερό ιδίως όταν πραγματοποιείται πέραν της μιας ημέρας εκδρομές με όχι πολλά σημεία εξόδου. Μια πτώση στο νερό με 12 βαθμούς και ένα wet exit με έντονο κυματισμό θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα αν δεν μπείτε σφαίρα μέσα στο σκάφος. Σε λίγα λεπτά θα έχουν παγώσει τα χέρια σας και δεν θα μπορείτε ούτε το κόκπιτ να πιάσετε.

Άσε που όπου κάνεις στάση δεν ψοφάς από το κρύο....και δεν χρειάζεται να αλλάζεις ρούχα.

Από την εμπειρία μου με στεγανές τα τελευταία 2 χρόνια με αρκετή χρήση σε Ελλάδα και Αγγλία έχω διαπιστώσει τα εξής.

Σχεδόν όλες αργά ή γρήγορα θα μπάσουν λίγο νερό, είτε από κακή εφαρμογή της στολής είτε από δικό μας λάθος (πχ δεν έχει πιάσει καλά το λατεξ το λαιμό μας) όπως επίσης και από φθορά. Σε δικές μου δεν είχα από φθορά αλλά στην Αγγλία ενός φίλου που χρησιμοποιούσα για 10 ημέρες (ένα ακριβό μοντέλο της Palm) έμπασε μπόλικο από το φερμουάρ και από τις κάλτσες όταν κάναμε ασκήσεις διάσωσης. Την χρησιμοποιούσε όμως για πάνω από 2 χρόνια σε εβδομαδιαία βάση.

Η 1η που είχα πάρει ήταν της Reed από την οποία και έμεινα δυσαρεστημένος από την εφαρμογή στο λαιμό, πόδια, καθώς και από το φερμουάρ. Από βλακεία δική μου δεν πρόσεξα ότι δεν είχε εμπρός φερμουάρ με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατον να την φορέσετε/βγάλετε χωρίς βοήθεια. Πεταμένα λεφτά, ευτυχώς την είχα πάρει ελαφρώς μεταχειρισμένη και δεν μου βγήκε ακριβά μιας και η αρχική της τιμή είναι φωτιά.

Από φέτος χρησιμοποιώ της Beluga (https://eshop.enjoy-crete.com/en/clothin...eluga.html) η οποία είναι μακράν η φθηνότερη που έχω βρει με φοβερή ποιότητα. Την έχω χρησιμοποιήσει είδη 10-12 φορές φέτος και δεν μπάζει σταγόνα. Την βάζεις/βγάζεις μόνος σου, ρυθμίσεις το λάτεξ στο λαιμό και στα χέρια για να μην πάθεις ασφυξία Smile και ευτυχώς για τα Ελληνικά δεδομένα δεν έχει επένδυση εσωτερική οπότε δεν σκας από τη ζέστη μόλις βγει ο ήλιος. Την φορώ συνήθως με ένα υπερβολικά λεπτό θερμοεσώρουχο/μπλούζα και ένα πάρα πολύ λεπτό θερμοεσώρουχο στα πόδια.

Θανάσση δυστηχώς είσαι μακρυά για να την δοκιμάσεις αλλά είμαι σίγουρος ότι αν είχες την ευκαιρία την επόμενη βόλτα θα την έκανες με αυτή Smile
Δε διαφωνώ ώς προς την αποτελεσματικότητα. Η ένστασή μου δεν έχει να κάνει με τη διαπνοή. Η φόρμα ήταν GORETEX και την είχε ακριβοπληρώσει ο εκπαιδευτής. Με την εφαρμογή είχα πρόβλημα. Δε νιώθω άνετα με ολόσωμη. Και τη νεοπρέν, τη φοράω αναγκαστικά και την αποφεύγω όσο μπορώ. Στη μηχανή λχ είχα αγοράσει 2 ολόσωμες αδιάβροχες, μια Ελληνική και μια Ιταλική φιρμάτη, με τη λογική ότι η φιρμάτη θα είναι καλύτερη. Το ίδιο αποτέλεσμα. Κατέληξα σε μπουφαν-παντελόνι και βολεύτηκα .
Προ 5ετίας περίπου, με το δεδομένο ότι την περίοδο εκείνη είχα μόνο τα φουσκωτά και το ενδιαφέρον μας ήταν στα ποτάμια, έβλεπα στεγανά παντελόνια για να τα συνδυάσω με το μπουφάν. Αυτό ίσως να μ΄ενδιέφερε. Δε γνωρίζω όμως εάν αξίζει μια τέτοια αγορά. Κρατά το νερό έξω ή το αποτέλεσμα είναι σαν την ολόσωμη νεοπρέν σε μια έξοδο? Εάν έχεις άποψη ενημέρωσε ή οποιοσδήποτε φίλος που δοκίμασε.
Σας ευχαριστώ .Και εγω εχω ενα θέμα με τις ολόσωμες.Και μόνο που βλέπω το νεοπρέν στο λαιμό να με σφίγγει μου έρχεται κάπως.Ενα compass  ή κάπως ετσι που έχεις Στέλιο στο λαιμό του είναι ανοιχτό?Το Σαβ/κο ισως δω απο κοντά Θανάσση ενα παντελόνι στεγανό,θα σας πω τις εντυπώσεις μου.
Μήτσο δεν είναι νεοπρέν αλλά λάτεξ στο λαιμό στις καλές στεγανές. Είναι πιο άνετο από το νεοπρέν και σχεδόν όλες έχουν σημεία που μπορείς να το κόψεις για να ανοίξει λίγο να μην σε ενοχλεί.Εγώ φαντάσου στη δική μου το έκοψα 4 στάδια (έχει 8 ) και ούτε μπαίνει νερό, ούτε με ενοχλεί καθόλου όλη μέρα να την φορώ.

Στεγανό παντελόνι δεν υπάρχει, ή στεγανή ή τίποτα. Αυτά που διαφημίζουν στεγανά μαζί με μπουφάν είναι μούφα τα περισσότερα, μπάζουν πολύ γρήγορα σε σχέση με τη στεγανή. 3 φίλοι έχουν πάρει και οι 3 το μετάνιωσαν.

Μήτσο και Θανάσση, αν το μέγεθος Large σας κάνει (κάνει για κωπηλάτες από 180-190μ) μπορώ να σας δανείσω τη δική μου δωρεάν να την δοκιμάσετε για ένα ΣΚ ο καθένας, απλά θα επιβαρυνθείτε τα μεταφορικά και φυσικά να την προσέχετε. Αν σας ενδιαφέρει στείλτε μου ένα μήνυμα να το κανονίσουμε.

Αυτό που πρέπει να προσέξει κάποιος στην αγορά της στεγανής είναι να έχει οπωσδήποτε φερμουάρ μπροστά καθώς και ένα 2ο για να κάνουμε την ανάγκη μας στα γρήγορα. Προσοχή στο κλείσιμο μην σας πιάσει το εργαλείο Smile

Την δική μου προτίμησα να την πάρω χωρίς κουκούλα γιατί μου τη σπάει το νερό που μαζεύει στα ρολ. Όταν ρίχνει καρέκλες φορώ ένα καπέλο για να μην τρώω τη βροχή στο πρόσωπο.
Καταρχήν σ΄ευχαριστώ για την πρόταση που κάνεις. Δε νομίζω όμως ότι θα την εκμεταλλευτώ την προσφορά. Αφενός γιατί είμαστε μακρυά για να μπαίνουμε σε τέτοια διαδικασία, αφετέρου γιατί δε νομίζω ότι θ΄αλλάξω εύκολα γνώμη. Προσθέτεις στα προηγούμενα και το οικονομικό μέρος του πράγματος.
Η πληροφορία που ήθελα πάντως ήταν ότι τα αδιάβροχα παντελόνια, όπως φανταζόμουν, δεν είναι στεγανά. Υποθέτω ότι παίρνουν πολύ νερό από τη μέση, οπότε μένουμε όπως είμαστε μέχρι να΄ρθει η ανάπτυξη.

Πολύ ενδιαφέρον θέμα. 
Όταν βγω με το σιτ ον δεν με απασχολεί πολύ το ντύσιμο. Ένα απλό αδιάβροχο παντελόνι (μοτό) κάτω και ένα λεπτό θερμοεσώρουχο + fleece + απλό αντιανεμικό πάνω. Αν πέσω στο νερό ανεβαίνω γρήγορα και αν δω ότι κρυώνω αλλάζω ρούχα εύκολα (που πάντα έχω μαζί) . Στο σιτ όν αυτό είναι εύκολη υπόθεση εν πλώ.
Όταν όμως βγαίνω με το σιτ ίν τα πράγματα είναι δύσκολα. Φορώντας μια στολή νεοπρέν (3 mm) και ένα αντιανεμικό  , σε περίπτωση wet exit τι γίνεται ; όπως γράφει και ο Στέλιος παραπάνω , την άρπαξα την υποθερμία. Μου έτυχε το σκηνικό αυτό
και παρότι μπήκα γρήγορα στο σκάφος άρχισα να κρυώνω έντονα λόγο του αέρα. Να αλλάξεις ρούχα σε σιτ ίν φορώντας σωσίβια -
ποδιές κτλ. αδύνατον. Ευτύχημα το ότι μπόρεσα να βγω σε κάτι λεία βράχια και άλλαξα ρούχα αμέσως.
Ερώτηση : η στεγανή είναι (ακριβός) μονόδρομος ; υπάρχει άλλη λύση ; (ναι : μην πέφτεις στο νερό ...!  ;D)
Pages: 1 2