Sea-kayak.gr Forums

Full Version: Γύρος Θάσου
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Χθές Κυριακή ολοκλήρωσα το δεύτερο γύρο του νησιού. Είχε προηγηθεί πρό 4ετίας ο πρώτος ο οποίος ολοκληρώθηκε σε 4 ημέρες. Φέτος λοιπόν, ήθελα να γυρίσω το νησί σε δύο ημέρες κάνοντας μια διανυκτέρευση. Το πρόγραμμα που έβγαλα εκκινεί από Κεραμωτή και "κατηφορίζει"το νησί από την ανατολική πλευρά του. Διανυκτέρευση περίπου στο ακρωτήριο Σαλονικιός (ή Μπάμπουρας) και συνέχει το πρωί της Κυριακής για την ολοκλήρωση του κύκλου.
Πράγματι, εκκίνηση το πρωί του Σαββάτου περίπου στις 09:00 φορτώνω στο σκαφάκι τα πράγματα και αναχωρώ. Σχεδόν άπνοια. Στάση στη Βάθη, μια από τις παραλιες του νησιού που συμπαθώ ιδιαιτέρως.  Αναχώρηση για να περάσω τον ορμο της Ποταμιάς. Μόλις ανοίγομαι συναντώ έναν Βούλγαρο, τον Βάσκο ο οποίος κάνει κι αυτός το γύρο του νησιού με το καγιάκ του. Στα 15-20 λεπτά που τα λέμε εν πλώ καπνίζει ένα στριφτό, πίνει μια μπύρα που την είχε σε μπουκαλάκι του νερού (υποθέτω ότι τις 2λιτρες Kameniza τις έιχε στα ταμπούκια...) και μου λέει ότι, κατά βάση ασχολείται με WW. Αλλάζουμε τηλέφωνα και συνεχίζουμε. Μόλις περνώ τον όρμο της Ποταμιάς, στο νησάκι Γραμπούσα αρχίζει να βρέχει.... Να βρέχει όμως! Συνεχίζω ακάθεκτος και λίγο πρίν τα Κοίνυρα η βροχή σταματά. Δεύτερη στάση, μπισκοτάκι/ξερά σύκα και ξανά κουπί. Περνώντας τον κάβο της παραλίας Παράδεισος αρχίζει κόντρα αεράκι το οποίο σταδιακά δυναμώνει. Ταχύτητες κοντά στα 6-6.5 χιλ. και κατευθύνομαι προς την πίσω παραλία της Αλυκής. Μεσημεριανό γεύμα και διάλειμμα μιάμιση ώρας περίπου στο αρχαίο λιμανάκι, πάνω στο μισοβυθισμένο μαρμάρινο ντόκο. Πίσω ξανά και μόλις βγαίνω από την αγκαλιά του μικρού λιμανιού ο αέρας είναι "καααλός". Κινούμε για 4-5 χιλ. και μπαίνω σε μια μικρή παραλία για να περιμένω μπας και κοπάσει. Τίποτα όμως οπότε και ξαναβγαίνω για να είμαι εντός προγράμματος. Δυστυχώς όμως το πράμα δυναμώνει. Στάση ξανά και επανεκκίνηση για την παραλία που είχα προγραμματίσει να διανυκτερευσω. Δεν τα κατάφερα και βγαίνω σχεδόν 8χιλ πιο πρίν. ΟΚ, σκηνάκι πίσω από τους θάμνους για τον αέρα, φαγητό και ύπνο.
Το πρωί η θάλασσα άψογη, ο ήλιος ψηλά. Αναχώρηση στις 9 και κατά τις 10 "γυρνάω τον Μπάμπουρα. Λάδι το νερό, παρακάμπτω μια στάση και περνάω ανοιχτά απο Λιμενάρια. Στάση εν πλώ για λίγο στις θολωτές σπηλιές και συνέχεια. Διαλειμματάκι λίγο πρίν τις Μαριές και πάμε ξανά. Ο αέρας πίσω μου και δυναμώνει. Από Καλιράχη και μετά με σπρώχνει συνεχώς. Ο χρόνος όμως με πιέζει γιατι πρέπει να περάσω Κεραμωτή πρίν νυχτώσει οπότε αφήνω τη στάση για φαγητό και συνεχίζω για να ροκανισω την ώρα. Από Πρίνο και μέχρι Λιμένα, τα τοπία γνωστά, βγαίνω στο παλιό λιμάνι απ΄οπου ξεκινώ για απέναντι. Λήξη διαδρομής  γύρω στις 8.  Σύνολο 101χιλ. με χρόνο κίνησης 15:43 δείχνει ο "ρουφιάνος".
Ωραίος . Αλλά την επόμενη φορά να πάρεις και εσύ τσίπουρο σε camel bag !
Καμία φωτό για να χαζέψουμε ;
Καλή η πρόταση, την εξετάζω. Πρέπει να βρω τρόπο να βολέψω το μεζέ στο ντέκ. ;D

Οι πολύ λίγες  φωτογραφίες ήταν σε στάσεις.  Το τηλέφωνό μου, παρότι αδιάβροχο, δεν έχει δυνατότητα χειρισμού όταν είναι βρεγμένη η οθόνη.
Μπράβο!
μπράβο πολύ ωραίο ταξίδι.
Μπράβο Θανάση! Νομίζω ότι ο κύκλος της θάσου είναι από τις ποιό "κλασικές' διαδρομές για kayak touring στη βόρεια Ελλάδα! Κάθε χρόνο λέω να την κάνω και όλο δεν κάθεται στο πρόγραμμα! Ίσως φέτος να βολέψει ...
Όσο για τους Βούλγαρους, συναντώ και εγώ πολλούς με τα kayak τους στη Χαλκιδική σε συχνότητα πολύ μεγαλύτερη από ότι συναντώ Έλληνες...
Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα αγαπητέ hakem. Σε παράφραση παλιότερης διαφήμισης "αυτό έχουμε, αυτό γυρνάμε".
Επόμενος στόχος γι΄αυτό το καλοκαίρι η Σαμοθράκη για μια φορά ακόμα και/ή ένας περίπλους των Θρακικών παραλίων(... εάν βρώ εθελοντή να με μαζέψει από τον τερματισμό) και τελειώνουν οι επιλογές στην περιοχή μου. Δεν πειράζει όμως, καθότι "επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως".....
μπραβο
ωραια περιγραφή
σκέφτομαι να ερθω και εγω Θασο προς τελος αυγουστου οικογενειακα αλλα θα παρω και το καγιακ μαζι μου.
οποτε μου εδωσες θαρος να κανω και εγω το γυρο ή εστω μισο- μισο αφου θα εχω και καποιον να με μαζεψει αν χρειαστει
Πολλά τα μίλια λέμε! Και τι σκάφος είναι αυτό? Που είναι τα ταμπούκια του?
Σαν greenland μοιάζει, hard chined rolling machine.
Η περιγραφή, συγχώρεσέ με αλλά ήταν επιοικώς μέτρια.
Τίποτα δε μάθαμε για το νησί, τι καιρούς βγάζει, ποιά είναι τα ωραία σημεία, που θέλει προσοχή, πως είναι οι παραλίες, που έχει τα πιο λίγα κουνούπια, που κάνεις ανεφοδιασμό, από ψαροντούφεκο τι λέει, και τόσα άλλα.
Αλλά ας είναι, συγχωρεμένος.
Αρκεί που είσαι παλικάρι και βγάζεις 30μιλα τη μέρα.
Λοιπόν, να τα παίρνουμε ένα ένα....
Θέλω να πιστεύω ότι για να χαλαρώσεις και λίγο χρειάζεται και δεύτερη διανυκτέρευση.
Το καγιάκ είναι ιδιοκατασκευή greenland, hard chin όπως περιγράφεις, άλλα roll machine δεν είναι αφενός γιατί δεν έχει τον κατάλληλο "κινητήρα" αφετέρου γιατί το πίσω ντέκ παραμένει ψηλά σχετικά. Έχει τροποποιηθεί από ιδιοκατασκευαστές κατά καιρούς.
Ταμπούκι μόνο πίσω άλλα έχω χώρο στο cocpit εμπρός από τα πόδια μου και βολεύω τον υπνόσακο και το πανί της σκηνής σε αδιάβροχο σάκο. Κάποια στιγμή εντός του χειμώνα ευελπιστώ να ανοίξω και μπροστά.
Δεν έχω συνηθίσει να περιγράφω τις δράσεις μου, ειδικά με το καγιάκ. Δεν έβρισκα έως τώρα ακροατήριο που θα ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο οπότε είμαι φειδωλός για να μην γίνομαι βαρετός. Επίσης δεν συμπαθώ τις φωτογραφίες. Ειδικά στις δραστηριότητες που ασχολούμαι. Προτιμώ να κρατώ τις εικόνες ο ίδιος.  Με αυτά τα δεδομένα θέλω να πιστεύω ότι η περιγραφή ήταν περιεκτική.
Μπορώ όμως να απαντήσω στις ερωτήσεις που παραθέτεις και σε ακόμα περισσότερες εάν υπάρχουν και γνωρίζω. Για παραδειγμα, γενικά ο καιρός το καλοκαίρι είναι συνήθως ανατολικός. Έντονο κύμα και 4,5,6 στο νότιο μέρος όχι κάθε μέρα στο ακρωτήριο Σαλονικός. Η ανατολική πλευρά διαθέτει τις καλύτερες παραλίες και τις πιο έντονες εικόνες. Οι παραλίες είναι σαν της Χαλκιδικής, άμμος και δέντρα (πεύκα και ελαιόδεντρα) μέχρι χαμηλά. Κουνούπια λίγα. Ανεφοδιασμό το καλοκαίρι παντού, σχεδόν σε κάθε παραλία με αναψυκτήριο και το χειμώνα στα χωριά που συναντάς. Ψαροντουφεκο δεν κάνω οπότε δεν μπορώ να βοηθήσω. Εκτιμώ ότι είναι πιο έυκολο σε σχέση με τα Κυκλαδονήσια.