Sea-kayak.gr Forums

Full Version: Διατροφη και καγιακ
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Ενα απο τα θεματα στα οποια δεν εχω εμβαθυνει ειναι το θεμα του φαγητου σε ταξιδια με καγιακ..Αν γνωριζει καποιος ας μας δωσει τα φωτα του..και εννοω να γνωριζει καλα απο διατροφη..Οκ ξερουμε οτι ο υδατανθρακας δινει ενεργεια..Αλλα ποια φαγητα να αποφυγουμε που ειναι επικινδυνα για στομαχικες διαταραχες,αφυδατωση κλπ κλπ..Σε προσφατο ταξιδι τρωγοντας πρωινο συο κρουασαν σοκολατα και ενα καφε, μου διελυσαν το στομαχι και υπεφερα απο ναυτια αναγκαζοντας να κωπηλατω για πολλες ωρες και μιλια..Αν μιλαμε για αλλο σπορ και οχι το καγιακ γνωριζω αρκετα πραγματα, αλλα στην θαλασσα και οταν κωπηλατεις κιολας τα πραγματα αλλαζουν..περιμενω τις γνωμες σας ή και τις εμπειριες σας στο θεμα αυτο.. Smile
Εγω δεν είμαι καθόλου ειδικός αλλα στο καγιακ δεν υπάρχει τουαλέτα,που σημαίνει ότι θέλει προσοχή τι τρώμε και τι μας πειράζει!
Ένα άλλο θέμα ιδιαίτερα τις κρυες μέρες είναι το κατουρημα που έχει άμεση σχέση με το τι καταναλώνουμε.
Εγω αυτο που κάνω,είναι το καφεδακι,το οποίο διατροφικά δεν πρέπει να είναι σωστό αλλα είναι απολαυστικό και σαν τρόφιμο έχω μπανάνα και παντα(μη γελασετε) ένα μάλλον τοπικό σνακ που στην Χίο το λέμε παστελαριες. Δυο σύκα ανοιγμενα,κολλημένη,με τριμένο αμύγδαλο και κανέλα ενδιάμεσα,ψημενο στο φούρνο. Απίστευτα χωρταστικο,δεν χαλαει ουτε παθαινει τιποτα με λιγο θαλασσα κι έσωσε κόσμο στην πείνα και κατα την γνώμη είναι εξοπλισμός ασφαλείας διότι μπορει να τύχει κάτι κακό και να χρειαστεί να επιστερψεις ώρες αργότερα ίσως και μέρα.
Άγγελε το κρουασάν δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να ξέρεις ότι δεν κάνει. Βούτυρο και ένα κάρο βλακείες έχει μέσα.
Ψωμί ολικής με γαλοπούλα, μπανάνα και αυγό βραστό κάνει πολύ καλή δουλειά. Τα έχω δοκιμάσει κυρίως σε ποδηλασία (πάνω από 100+χλμ) αλλά και σε προπόνηση για μαραθώνιο και είναι ιδανικά.
Το τί πίνειςακι τί τρως είναι πολύ προσωπικό. Γενικά πρέπει κανέις να το έχει δοκιμάσει σε λιγότερο απαιτητικές εξορμήσεις και μετά να μπορέι να το εφαρμόσει στις πιό απαιτητικές.
Γενικά
Υγρά
ΔΕΝ πρέπει ποτέ να αφυδατωθείς. Ισως στο νερό δέν το νοιώθεις τόσο έντονοα αλλά συμβαίνει. Αν δέν κατουρήσεις μετά από δυό τρέις ώρες είσαι μάλλον αφυδατωμένος... Πίνε λίγο και συχνά. Η ανάγκη σου σε υγρά εξαρτάτιααπό το περιβάλλοον ( ζέστη- ιδρώτας)  αλλά και από την ένταση της προσπάθειας και τον μεταβολισμό σου. Τα υγρά έιναι καλό να είναι ισοτονικά ώστε να μήν διαταραχτεί και η ισσορροπία των αλλάτων στ σώμα σου ( και αρχίσουν οι κράμπες).
Φαγητό.
Οι θερμίδες που καταναλώνεις έιναι ανάλογες κμε την ένταση της προσπάθειας. Γενικά το καγιάκ με ταξιδιωτικό ρυθμό δέν καταναλώνει πολλές θερμίδες. Είναι αερόβια άσκηση που σημείνει ότι ο οργανισμός προλαβαίνει και μεταβολίζει το λίπος ( που έχουμε όλοι...). Πάντως μιά καλή φόρτιση υδρογονανθράκων πρίν από μιά μεγάλη και απαιτητική διαδρομή δέν βλάπτει. Κατα την διάρκεια τηε άσκησης μικρά τακτικά γεύματα με υδατάνθρακες και ζάχαρα ( με χαμηλό όμως γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει γενικά ΟΧΙ Γλυκίσματα), μπορέι να βοηθήσουν σε παρατεταμένες διαδρομές. ( πάνω από δυόμισυ ώρες). Εδώ πρέπει ο καθένας να δοκιμάσει τι αρέσει και τί χωνεύειο άνετα το στομάχι του. Σημειωτέο ότι μπορούμε να χωνέυσουμε 350 με 400 θερμίδες κάθε ώρα άρα οτιδήποτ επάνω από αυτό είναι επιβάρυνση.  Επίσης υπολογίστε τις θερμίδες που θα πάρετε από το ισοτονικό ρόφημα ώστε να συπληρώσετε μόνο ότι χρειάζεστε επιπλέον μέχρι τις 350-400 σε στερεό.
Τέλος σε πολυήμερες εκδρομές ένα καλό ζεστό και εύγευστο γεύμα στο τέλος της ημέρας, βοηθά και στην ψυχολογία και στην απόλαυση!