Sea-kayak.gr Forums

Full Version: νεος ή παλαιος?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
καλημερα σε ολους
το ερωτημα νεος ή παλαιος πιο πολυ απευθυνεται σε μενα
παλαιος αθλητης στο χωρο του αγωνιστικου καγιακ ηρεμου νερου (1990-1994)
αλλα νεος στο χωρο του sea kayak οπως το βλεπω τωρα. βεβαια στη θαλασσα εμαθα και εκει ξαναγυριζω.
μετα απο 20 χρονια απουσιας λοιπον χαιρομαι που βλεπω οτι το καγιακ εχει γινει τοσο γνωστο στην ελλαδα και υπαρχουν ομαδες σε διαφορα μερη που διοργανωνουν εκδρομες και οτι αλλο. οταν το 1990 λεγαμε οτι κανουμε καγιακ μας κοιτουσαν περιεργα και νομιζαν οτι ειναι καρατε ή κατι τετοιο.
συγχαρητηρια σε ολους λοιπον και χαιρομαι που βρηκα ανθρωπους που αγαπανε τη θαλασσα και το καγιακ.
με λενε γιωργο και επεστρεψα τα τελευταια 2 χρονια στην κατερινη οπου μεγαλωσα και εμαθα καγιακ. με λυπη εμαθα οτι ο ομιλος εδω εχει κλεισει το τμημα καγιακ και αποφασισα να ασχοληθω μονος μου.
σε επομενη αναρτηση θα σας πω για την αναζητηση μου αυτο το καλοκαιρι
Καλώς όρισες Γιώργο στην παρέα μας.

giorgos ormanoglou

Καλωσήρθες Γιώργο στο φόρουμ και πίσω στο γιαλό.
Αναρωτιέμαι μόνιμα και έχω συνέχεια την περιέργεια να ακούσω,  πώς συμβαίνει και οι πρώην αθλητές του σπριντ και του σλάλομ δεν περνάνε μαζικά μετά το τέλος της αγωνιστικής τους καριέρας στο θαλασσινό περιηγητικό καγιάκ και δεν γίνονται πλειονότητα ανάμεσά μας, με δεδομένες  τις τόσο θελκτικές ελληνικές θάλασσες.
Εκτός βέβαια και αν διατηρούν διακριτικά έναν δικό τους κύκλο και δεν πολυανακατεύονται με τους σκέτους χομπίστες ή τους δικτυακούς τους χώρους.
Όπως και να' χει,  μακάρι να μείνεις ενεργός στο φόρουμ αλλά και να τραβήξεις άλλους συναδέλφους σου,  αφού το δίχως άλλο οι τοποθετήσεις σας θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για όλους μας.
καλησπερα γιωργο
δεν μπορω να σου απαντησω για ολους φυσικα αλλα για μενα ηταν κυριως λογω υποχρεωσεων- σπουδων- οικογενειας - αποστασης που δεν μπορουσα να ασχοληθω αν και παντα ηταν το καταπιεσμενο ονειρο να εχω δικο μου καγιακ και να κανω μονος οτι θελω. αφου οταν αλλαξα αυτοκινητο πριν 7 χρονια ρωτησα ¨σχαρα μπαινει?"- για σερφ μου λεει?- "οχι λεω για καγιακ" και η γυναικα μου λεει εχουμε καγιακ?- οχι ακομα της λεω.
παντως εχω την αισθηση οτι οι περισσοτεροι αθλητες σταματανε με εναν οχι τοσο ωραιο τροπο ειτε γιατι μαλωνουνε με τις ομοσπονδιες ή τους ομιλους ή μεταξυ τους. εγω σταματησα νωρις απο μονος μου και ετσι μου εχει μεινει μια ευχαριστη αναμνηση απο τοτε.
δε νομιζω επισης οτι καρατανε επαφη μεταξυ τους οπως εσεις, γιατι υπαρχει παρελθον που τους χωριζει.
και τωρα οι δικες μου αποριες.
δεν εχω μπει ακομη σε θαλασσιο καγιακ και δεν εχω ιδεα απο roll και τα λοιπα.
διαβαζω αυτες τις μερες το forum  και βλεπω αγνωστες λεξεις .
thigh brace λοιπον?
αυτο το καλοκαιρι αναλωθηκα να ψαχνω διαφορα σκαφη. στη βορεια ελλαδα γενικα δεν υπαρχει καποιο ενημερωμενο καταστημα οπως αυτο του στελιου στη κρητη για παραδειγμα.
συμφωνω με αυτο που διαβασα πολλες φορες οτι πρεπει να δοκιμασεις πριν παρεςι αλλα που?
απο το ιντερνετ ολα ωραια μου φαινοταν αλλα οταν τα ειδα απο κοντα απογοητευση - απο τα πλαστικα (αυτα ειχε στη θεσ/νικη). εχω καταληξει να ειμαι μεταξυ μερικων σκαφων και θα ηθελα γνωμες.
zegul multisport 3DC-CORE,  tahe reveal midi TCI Lite, tahe wind solo TCI Lite. επισης απο τη NELO το Viper 55  και  Strozzy. ειναι οι πιο ελαφρες εκδωσεις. στελιο αν ξερεις τιμες γαι τα tahe -zegul που απο οτι ειδα τα εχεις θα μπορουσες να μου πεις, μιας και δεν βρηκα ακομη για τα ελαφρα μοντελα. ευχαριστω
Γιώργο τι διαστάσεις έχεις (ύψος, βάρος, μέγεθος παπουτσιού);

giorgos ormanoglou

Γιώργο από τα μοντέλα που εκθέτεις γίνεται φανερό ότι δεν έχεις ξεκαθαρίσει αν προτιμάς να στραφείς στην κατηγορία φίτνες ή την κατηγορία τούρινκ.  Οι διαφορές είναι πολύ σημαντικές,  παραπέμπουν σε διαφορετικές τεχνικές και δίνουν έμφαση σε αλλιώτικο τύπο δραστηριότητας.
Τα φίτνες είναι η επέκταση του Κ1 για τη θάλασσα,  με τις προσαρμογές για να αντιμετωπίζουν και κάποιο κύμα.  Θα είσαι γρήγορος και θα αναθυμηθείς την ίδια σχεδόν κάθετη και ρυθμική κουπιά που σου είναι οικεία από τα κωπηλατοδρόμια.  Οι μετακινήσεις όμως θα είναι κατά βάση ευθύγραμμες,  από σημείο σε σημείο,  και οι έξοδοί σου θα είναι σχετικά σύντομες,  γιατί στην πολύωρη δράση καταλήγουν κουραστικά και κακόβολα.
Με την κατηγορία τούρινκ,  που εκπροσωπεί τη σύγχρονη εκδοχή των παραδοσιακών σκαφών των εσκιμώων,  θα αναπτύξεις τεχνικές με στοιχεία και από το σπριντ και από το σλάλομ.  Θα υπολείπεσαι σε ταχύτητα,  αλλά θα αψηφάς οποιοδήποτε κύμα.  Θα αποπλέεις και θα καταπλέεις σε αντίξοες συνθήκες,  ενώ θα διατηρείς την ευελιξία να προσεγγίζεις και να περιεργάζεσαι σχεδόν εξ επαφής τη βραχώδη ακτογραμμή,  να μπαινοβγαίνεις σε θαλάσσιες σπηλιές,  να ελίσσεσαι σε σχηματισμούς υφάλων,  να παίζεις με το αντιμάμαλο,  να σταματάς πολύ πιο άνετα εν πλω για ανάπαυση,  θέαση του τοπίου,  λήψη φωτογραφιών,  ενυδάτωση ή γευματισμό και θα μπορείς να ξεχνιέσαι σε ξεκούραστη πολύωρη παραμονή στο σκάφος και το φυσικό περιβάλλον.  Πολύ ευχερέστερη είναι και η μεταφορά εξοπλισμού με την εξασφάλιση αυτονομίας για πολυήμερες εξορμήσεις.
Ειλικρινά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα αποκριθεί το γονίδιο του αθλητή… !
υψος 1.85, βαρος 90κιλα, παπουτσι 44-45
γιωργο εχεις δικιο οτι δεν εχω αποφασισει, η αληθεια ειναι οτι ειχα αποφασισει να παρω το Viper 55 της νελο. νομιζω οτι σε αυτο αναφερεσαι οταν λες φιτνες, γιατι ακριβως μου θυμηζει τα αγωνιστικα καγιακ. αλλα δεν το ειχε και επρεπε να περιμενω 2-3 μηνες (παει το καλοκαιρι) να ερθει οποτε αρχισα να ψαχνω γενικα και βρηκα και εσας στο forum. ετσι πραγματικα μου εχετε δημιουργησει"προβλημα". ειμαι σιγουρος οτι το viper ειναι για 1-2 το πολυ ωρες προπονηση παραληλλα με την ακτη και χωρις κυμα. μου δινει ομως τη σιγουρια κατι που ξερω και μπορω να το χειριστω. επισης ειναι πολυ ελαφρυ πραγμα πολυ σημαντικο για μενα γιατι θα το κατεβαζω μονος σε μια παραλια με πολυ κοσμο οπου δεν βολευουν τρολει και τετοια.
απ την αλλη σκεφτομαι οτι η δυνατοτητα να μπαινω με λιγο κυμα παραπανω ειναι σημαντικη. επισης για τα επομενα 2-3 χρονια δεν προβλεπονται πολυημερες απουσιες αλλα μια βδομαδα με το ζορι τον αυγουστο, ειναι ομως σημαντικο να εχεις τη δυνατοτητα και ας το εκμεταλευτεις αργοτερα.
οταν λες touring  εννοεις τα tahe? και το zegul multisport  τι ειναι?
ελπιζω να μην κουρασα
ευχαριστω
Γιώργο το wind solo δεν κάνει για τον σώματότυπό σου. Θα σου πέσει πολύ στενό. Το reval midi επίσης. Γνώμη μου ότι θα πρέπει να κοιτάξεις κάτι πιο ευρύχωρο όπως πχ το. Scorpio κάποιο valley, tide race η ndk στα 55 - 56 εκατοστά πλάτος και τουλάχιστον 33 εσωτερικό ύψος μπροστά στο κόκπιτ. Όπως και να έχει όμως μην υποτιμήσεις την αναγκαιότητα της δοκιμής και κάποιων μαθημάτων βασικού χειρισμού και αυτόνομης διάσωσης.

giorgos ormanoglou

Όποια επιλογή και αν κάνει καθένας,  κάτι θα πάρει και κάτι θ’ αφήσει,  σκάφος που να τα κάνει όλα το ίδιο καλά δε γίνεται να υπάρξει.
Για σένα Γιώργο είναι φανερό,  ότι ή διάσταση ανάμεσα στην ειδική γνώση και τη γενική άγνοια μπορεί να γεφυρωθεί μόνο με δοκιμές και μελέτη.  Τώρα καλώς ή κακώς η σεζόν πέρασε,  φρόντισε με όποιους τρόπους μπορείς να δικτυωθείς για  δοκιμές σκαφών,  διάβαζε την αφθονία των διεθνών άρθρων  πάνω στις τεχνικές του θαλάσσιου καγιάκ και μείνε συνδεμένος για να έχουμε θέματα για συζήτηση.  Την αγορά μπορείς να τη μεταθέσεις στην ερχόμενη άνοιξη,  πιο συνειδητοποιημένος και κατασταλαγμένος.

Από κει και πέρα,  αντιλαμβάνομαι βέβαια σε αρκετό βαθμό την ικανοποίηση που έχουν να προσφέρουν σε έναν αθλούμενο οι δάφνες των επιδόσεων και η χαρά της ατομικής βελτίωσης,  η πεμπτουσία όμως του θαλάσσιου καγιάκ  -όπως τη βιώνω τώρα στα πενηνταφεύγα μου-  είναι μάλλον ποιοτικής φύσης απόλαυση και δε μετριέται με χρονόμετρα και χιλιομετρητές.
Θα την ονόμαζα επιγραμματικά,  «ερωτοτροπία με το κύμα». 
Η διαφορά είναι ότι δεν περιορίζεσαι μόνο στην καταβολή σωματικής προσπάθειας αλλά προσθέτεις και την πνευματική εγρήγορση για να αξιοποιήσεις και το παραμικρότερο κυματάκι,  να ξεκοκαλίσεις τη λεπτή υφή του,  ανιχνεύοντας τις δράσεις που θα ξεζουμίζουν κάθε στιγμή τη δυναμική του και θα την απελευθερώνουν σε όφελός σου. 
Γιατί το κύμα κομίζει ενέργεια και είτε μαζί σου το έχεις,  είτε κόντρα,  είτε στο πλάι ή στο τεταρτημόριο,  υπάρχει πάντα μία ποικιλία από συναρπαστικούς τρόπους να απαντλείς από αυτή την ενέργεια προς την κατεύθυνση της δικής σου κίνησης – εδώ είναι η γλύκα !


γιωργο ευχαριστω πολυ
ο τροπος που γραφεις ειναι εντυπωσιακος!
και εγω προσανατολιζομαι να αποφασισω με το νεο ετος ωστε να το εχω σιγουρα απο ανοιξη
Pages: 1 2