Sea-kayak.gr Forums

Full Version: Αδιάβροχη Ψηφιακή μηχανή
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3
Καλησπέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα.Εδώ και 4 περίπου χρόνια ασχολούμαι με το καγιάκ και τα τελευταία δύο με την φωτογραφία(ερασιτεχνικά). Μέρες τώρα ψάχνω μια καλή(σε σχέση με τα χρήματα) φωτογραφική μηχανή μέχρι 300-350€. Αρχικά σκεφτόμουν την GoPro,αλλά η σχέση ποιότητας(φωτ/ων) με τα χρήματα μου φαίνονται υπερβολικά.Έχει κάποιος να προτείνει κάτι?ή αν έχει κάποια εμπειρία.Σας ευχαριστώ πάρα πολύ,κάθε απάντηση θα βοηθήσει.Καλές Γιορτές και καλές κουπιές εύχομαι! Smile
Καλησπέρα,

Έχω την Panasonic DMC-FT3 από την οποία είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την ποιότητα του βίντεο αλλά όχι από τις φωτογραφίες.
Τα χρώματα δεν είναι τόσο ρεαλιστικά και με χαμηλό φωτισμό είναι τελείως μάπα.
Επίσης θαμπώνει πολύ εύκολα και πρέπει να κρατάς κάτι στεγνό για να καθαρίσεις τον φακό.

Επίσης δεν υπάρχει λειτουργία για συνεχόμενες φωτογραφίες ανά Χ διάστημα, λειτουργία πολύ χρίσιμη στο καγιάκ.

Στα πλεονεκτήματα το ότι αντέχει τα άπαντα....έχει φάει πολύ χτύπημα.

Η ποιότητα της τελευταίας GoPro είναι καλύτερη από ότι έχω δει.

Έχω καταλήξει ότι αν θέλω να τραβήξω καλές φωτογραφίες παίρνω μια Canon G12 σε μια αδιάβροχη θήκη και την Panasonic για πιο action καταστάσεις.
Γεια σας και από εμένα!!!

Εψαχνα και εγώ μια compact κατασκευη, ελαφρια ανθεκτικη και αδιαβροχη. Υπάρχουν τρεις λύσεις:

α) αδιαβροχες μηχανές: όλες οι εταιρίες βγάζουνν με διαφορετικά όρια χρήσης (βάθος, ύψος πτώσης..) και τιμή.. στα χαρτιά η καλύτερη αυτή τη στιγμή είναι η olympus tough TG 2 : http://www.olympus.com.gr/site/el/c/came...index.html  το σημαντικότερο χαρακτηριστικό είναι η φωτεινότειτα (f) του φακού της. Την απέκτησα πριν από δύο εβδομάδες (400 ευρώ, είναι μάλλον και η ακριβότερη...) . Η μηχανη λειτουργεί μία χαρά για ερασιτεχνική χρήση.
Προσωπικά δεν μου αρέσει το εξής: σχεδόν όλες οι compact olympus (και η ανωτέρω) έχει προγραμματιστεί να παραγεί αρχεία με υπερβολική χρωματική εκτροπή (υπερβολικός χρωματικός κορεσμός) και υπερβολική αντίθεση. Επειδή δε δεν υπάρχει η δυνατότητα να παράγει ασυμπίεστα αρχεία (RAW) η μετέπειτα επεξεργασία δεν δίνει καλά αποτελέσματα.... Σημειωτέον ότι τα άνω ιχσύουν για το χρήστη που αναζητά το "κατι' παραπάνω. Να φανταστείς ότι όσοι γνωστόι έχουν δει φωτογραφίες της άνω φωτ. μηχανής τις βρίσκουν εξαιρετικές. αν όμως ασχολείσαι με φωτογραφία ... κάτι δεν σου πάει καλά.....

β) compact "γοήτρου" με αδιαβροχη θήκη : εδώ αν πάς θα επιλέψεις μια μηχανη που θα παράγει αρχεία (RAW), θα έχει μεγάλο μέγεθος αισθητήρα, και καλό και φωτεινό φακό (f2.8)  π.χ. αυτή : http://www.adorama.gr/e-shop/Details.php?PrID=5621 . Η μηχανή αυτή δίνει αρχεία παρόμοια με μία DSLR αλλά έχει δυο περιορισμούς : 1) δεν έχει εναλάξιμους φακούς και περιορίζεσαι στο ζουμ 2) η λύση μηχανη + αδιαβροχη θήκη είναι πανάκριβη διότι ο σκοπός είναι η υποβρύχια χρήση της μηχανής σε βάθος και όχι επιφανειακά. δεν ξέρω αν υπάρχουν αξιόλογες θηκες τρίτων κατασκευαστων που να διατηρούν αδιαβροχο το σώμα της μηχανής μέχρι π.χ. τα 3 μέτρα

γ) Η καλύτερη κατ' εμέ λύση ποιοτικά  (όχι λειτουργικά) είναι χρήση DSLR και συστήματος φακών. εδώ θα μου πείτε μα είναι πολλά τα λεφτά Αρη  ;D .... και δεν είναι αδιβροχη και είναι πανάκριβες η θηκες και ειναι και θεόβαρα τα σωματα με φακούς (π.χ. 1.4 kg)
ΝΑΙ ...αλλά υπάρχει λύση ..... μπορείτε να αποκτήσετε μία μεταχειρισμένη DSLR του 2005 (πχ nikon D50, D60, D70s - αυτή έχω εγώ) (για πληθώρα τέτοιων μηχανών δείτε : http://dpgr.gr/ ) με ένα επίσης μεταχειρισμένο φακό . αναλόγως με τον προυπολογισμό σας μπορείτε να αποκτήσετε σώμα και φακό σε τιμή από 150 ευρώ (ίσως και 100) και πάνω . τα έχετε στο καγιακ σε μια αδιαβροχη τσάντα πρόχειρα και τέλος πάντων ακόμα και να βραχούν δεν χάθηκε ο κόσμος ..είναι σχετικά φτηνα.
Η άνω λύση μας δίνει αρχεία ποιοτικά κορυφαία τα οποία ομως θέλουν οποσδήποτε τονική επεξεργασία σε photoshop. Το κυριοτερο μειονεκτημα όπως ήδη καταλάβατε είναι ο ογκος της μηχανής - φακού ...... αν όμως ασχολείστε σοβαρά με φωτογραφία η τελευταία λύση είναι μονόδρομος...
Φίλε  stelios με βοήθησες αρκετά πιστεύω μιας,και εμένα δεν με ενδιαφέρει τόσο το βίντεο.

Τώρα φίλε Στέφανε μέχρι ενός σημείου συμφωνώ.Όσον αφορά τον κορεσμό της Olympus ίσως "προσπαθεί να παράξει αυτό που λείπει".(μιλώντας για υποβρύχια φωτογραφία). Η λύση που πρότεινες για τις compact που την έχω δοκιμάσει στο παρελθόν είναι σχεδόν αδύνατον να βγάλει μια καλή φωτό.Το αλάτι "μένει" πάνω στην θήκη & επίσης υπάρχουν κάποιες ανακλάσεις απο το νερό κλπ,που δυσκολεύει και άλλο την φωτογράφιση  :-\ Τέλος το ενδεχόμενο "housing" για DSLR το είχα σκεφτεί μέχρι να δω τιμές.Χαχα.Αυτή η λύση που πρότεινες με τους αδιάβροχους σάκους φαίνεται καλή και οπως είχα ψάξει στο παρελθόν ίσως να βρεις και θήκη ακριβώς στις διαστάσεις που θες(DSLR+Lens π.χ:18-55). Όπως φαίνεται πάντως ακόμα και 400ε να δώσεις ίσως να μην πάρεις το αποτέλεσμα που θες και είναι κρίμα!
Έχετε υπόψην ότι το housing για κατάδυση εκτός ότι είναι πανάκριβο στις DSLR (από 1000€ και βάλε) θαμπώνει ακόμη πιο εύκολα όταν είναι εκτός νερού ή έχει απλά πιτσιλιές όπως γίνεται στο καγιάκ.

Λόγω του ότι ασχολούμαι και με αυτόνομη κατάδυση αρχικά έπερνα την Canon G12 με το housing στο καγιάκ αλλά δεν βολεύει καθόλου. Εκτός του όγκου δεν βγαίνουν τόσο καθαρά τα χρώματα λόγω του housing.

Σε μερικές ημέρες θα παραλάβω προς δοκιμή τις παρακάτω θήκες:
http://www.systemxeurope.com/products/ov...amera-case
http://www.systemxeurope.com/products/ov...amera-case

Μόλις τις δοκιμάσω θα γράψω εντυπώσεις. Αν βρω τρόπο να μην θαμπώνουν (αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα) θα είναι η βέλτιστη και οικονομική λύση.
Φίλε Στέλιο,

Τέτοιες ή παρόμοιες θήκες φαίνεται τις περισσότερες φορές να λειτουργούν μια χαρά(θα παραθέσω και φωτό με μια τέτοια θήκη ΕΚΤΟΣ ΝΕΡΟΥ). Και + οτι το κόστος είναι πολύ μικρό.
Τώρα, μιας  και τις τελευταίες δέκα μέρες έχω "φάει" αρκετές ώρες στο ψάξιμο,προσθέτω κάποια μοντέλα που φαίνεται να είναι άξια των χρημάτων σε σχέση με την απόδοση.

-Nikon AW100
-Sony TX20
-Olympus TG 820
-Olympus TG 1
-Olympus TG2
-Lumix DMC TS 4
-Pentax WG-3

Το "ντέρμπι" φαίνεται αν είναι ανάμεσα σε AW100 & Olympus TG 820 & με διαφορά 50ε(220-270). Αν κάποιος έχει δοκιμάσει κάποια απο τις παραπάνω μάλλον εδώ θα ήταν χρήσιμος. 
  Γεια και απο μενα.                                  Rollei Bullet HD 
  Εαν τα καταφέρω θα ανεβάσω ενα δείγμα βίντεο.Να έχεις υπ όψιν οτι οσο ποιο μεγάλη διάμετρο εχει ο φακός τόσο ποιοτικότερες είναι οι φωτό.
καλημέρα στην παρέα!

και εγώ έχω την Panasonic DMC-FT3 το πλεονέκτημα της οποίας είναι πράγματι το video που είναι πάρα πολύ καλής ποιότητας - full HD, ενώ τα πάει πολύ καλλά και υποβρυχίως!  Την χρησιμοποιώ σε όλες τις δραστηριότητες φύσης, από σκι μέχρι καγιακ και καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις μου!
Προφανώς οι απαιτήσεις μου είναι αυτές που έχει ένας απλός οικο-τουρίστας και παρότι μου αρέσει η ποιότητα των φωτογραφιών, δεν φένεται κάποια υπεροχή από τις άλλες αντίστοιχες του ανταγωνισμού!

πριν πάρω αυτή, είχα την Fuji XP30, η οποία είναι σαφώς χαμηλότερης ποιότητας αλλά αρκετά ποιό φτηνή! Τώρα, για τα θαμπώματα και την καθαρότητα του φακού, ειναι δεδομένο ότι για κάθε μηχανή πρέπει να φροντίζεις να είναι καθαρός ο φακός, ενώ η fuji θάμπωνε ποιό εύκολα και ποιό δύσκολα κατάφερνα να την διορθώσω!

Σημαντικό για αυτές τις μηχανές είναι το πλύσιμο με καθαρό νερό μετά από κάθε χρήση και κατά προτίμηση για κανα τέταρτο μέσα σε ένα μπωλ με γλυκό νερό!

Βάζοντας μια μικρή παρένθεση,αυτό το πρόβλημα με το θάμπωμα του φακού δεν φαίνεται να λύνεται σύντομα!Είναι καθαρά φυσιολογικό.Απο την άλλη για αυτό νομίζω οτι τα Camera Tests των εταιρειών γίνονται σε νερά πισίνας,που δεν υπάρχει αλάτι. Εμένα με βλέπω να εξετάζω την αγορά των παρακάτω μηχανών:

-Sony TX30(329E)
-Olympus TG1(344E)
-Sony TX20(237)
-Nikon AW110(328E)
-OLympus TG-820(200E)

Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ένα ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ tip που διάβασα για τους κατόχους αδ. μηχανών.
Κάθε χρόνο πριν απο την πρώτη χρήση καλό θα ήταν να γίνεται ένα service,προκειμένου να αλλαχτούν τα λαστιχάκια(ή αλλιώς τσιμούχες) επειδή εκεί "μένει" το αλάτι και με το καιρό σπάνε με αποτέλεσμα να μπαίνει νερό στην μηχανή!
Η υγρή σιλικόνη είναι η απάντηση της σωστής συντήρησης,μετά τη καθαριότητα, και απο κει και πέρα το μεσοδιάστημα της αλλαγής τσιμούχας όσο διαρκεί η εγγύηση καλά είναι να το τηρούμε.Μετά...
   
Pages: 1 2 3