Sea-kayak.gr Forums

Full Version: Καταβατικός αέρας
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Στην Ελλάδα το φαινόμενο του καταβατικού αέρα παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στην Κρήτη & στο Άγιο Όρος (στον Άθω).

Ο λεγόμενος καταβατικός άνεμος ανήκει στη κατηγορία των περιοδικών ανέμων. Η διάρκεια του μπορεί να είναι από μερικά λεπτά (που σου φαίνονται αιώνας όταν είσαι με το καγιάκ) μέχρι αρκετές ώρες με μικρά διαλείμματα (από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι 1-2 λεπτά το πολύ συνήθως).

Ο καταβατικός άνεμος είναι εκείνος που πνέει προς τα κάτω από τις κορυφές βουνών ή υψηλές ακτές με αποτέλεσμα να σας στέλνει εκτός ακτής (off shore).

Η δημιουργία του οφείλεται στη διαφορά πυκνότητας του αέρος που βρίσκεται στις πλαγιές των βουνών ή τις ακτές΄με εκείνο των παρακείμενων περιοχών. Η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στη ψύξη λόγω νυκτερινής ακτινοβολίας ή και σε άλλα αίτια (π.χ. στο χιονοσκεπές των κορυφών ή των ακτών). Στην Κρήτη αλλά και στον Άθω το φαινόμενο έχει να κάνει με τις χιονισμένες κορυφές και την πολύ μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μέχρι τις ακτές. Για όσους δεν γνωρίζουν η Κρήτη έχει περισσότερες από 50 κορυφές πάνω από 2000 μέτρα υψόμετρο.

Λόγω αυτού τους χειμερινούς μήνες έχουμε περισσότερους καταβατικούς και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι πλέον επικίνδυνοι καταβατικοί άνεμοι που παρατηρούνται στον ελληνικό χώρο είναι στο Ακρωτήριο του Άθω, στο Ακρωτήριο Μαλέας μερικές φορές και κυρίως στην Κρήτη στις περιοχές Φρανγκοκάστελλο, Πλακιάς, Τριόπετρα, Καλοί λιμένες, νότια του Κόφινα και δυτικά της Ιεράπετρας.

Από τέτοιο άνεμο πιθανολογείται και η καταστροφή του περσικού στόλου στο Άθως, το 493 π.Χ.

Στην φωτογραφία που έχω επισυνάψει βλέπετε καταβατικό εντάσεως 8/9 μποφόρ που είχαμε την ατυχία να συναντήσουμε την προηγούμενη εβδομάδα και να κωπηλατήσουμε ευτυχώς για πολύ λίγο.

Όποιος δεν έχει βρεθεί σε καταβατικό είναι δύσκολο να κατανοήσει πως μια θάλασσα 1 μποφόρ μπορεί σε 5 λεπτά να γίνει 8 και να μείνει έτσι για 36 ώρες...
'Αν σε πιάσει καταβατικός άνεμος και πανικοβληθείς.. καλό ταξίδι για τις ακτές της Αφρικής!!! Νομίζω σε κάτι τέτοιες στιγμές η πλωτή άκγυρα είναι όλα τα λεφτα??
Θυμάμαι παλιότερα όταν είχα πάει στον Άγιο Παύλο (τριόπετρα)  ,οδηγώντας μηχανή με συνεπιβάτη και φορτωμένη  ,
ο αέρας με ανάγκαζε να κάνω σλάλομ σε όλο το πλάτος του δρόμου ! Στην παραλία ,  έμαθα αργότερα , ότι ξαφνικά εκεί
που όλοι λιάζονταν αμέριμνοι με άπνοια , ξαφνικά πιάνει καταβατικός που έστειλε τα πάντα στη θάλασσα ομπρέλες πετσέτες κλπ.
Αυτό κράτησε δυο μέρες αλλά θυμάμαι ότι η θάλασσα δεν είχε πολύ κύμα.
Ευτυχώς εδώ στο Ιόνιο σπανίζει το φαινόμενο.  Tongue
Στο Ιόνιο δεν υπάρχει το φαινόμενο γιατί δεν υπάρχουν ψηλά βουνά κοντά στις ακτές ούτε διαφορές στις θερμοκρασίες.
Ο καταβατικός υπάρχει μόνο στις περιοχές που αναφέρω παραπάνω.

Η άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει δουλειά Μάνο, ο αέρας είναι πολύς.
Και τότε τι κάνεις?? Τον σταυρό σου να συναντήσεις κανένα τάνκερ στα ανοιχτά ή παρατάς σκάφος και εξοπλισμό και φουντάρεις για την ακτή?? Εσείς τι κάνατε ?
μάλλον το πρώτο ;D.γιατι το καγιακ των 1200€ δεν το παρατας εύκολα Tongue