Sea-kayak.gr Forums

Full Version: Χειροποίητα skin-on frame
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5
Σωστή η επισήμανση. Εάν παρατηρήσεις, τα SOF στο ντέκ, κατασκευάζονται ώς χωροδικτύωμα το οποίο συμπληρώνει/αποσβαίνει  τις δυνάμεις που ασκεί η γάστρα και αντίστροφα, είτε τις διαμήκεις είτε τις εγκάρσιες (επιφυλάσομαι για τις στρεβλωτικές).  Συγκεκριμένα αυτό που σκέφτομαι είναι η κατασκευή του "χωροδικτυώματος" το οποίο θα συνδέσω με μια κλασική για Stitch n glue κατασκευή με κόντρα πλακέ/γυαλί στο κέντρο. Γύρω από το  coaming το κόντρα πλακέ, και το υπόλοιπο "χωροδικτύωμα".

Τα παραπάνω βεβαίως, για την ώρα είναι "ασκήσεις επί χάρτου". Γι αυτό το λόγο περιμένω να διαβάσω τη  γνώμη σας. Smile

Η σκέψη βέβαια είναι διπλή γιατί ο στόχος είναι η μείωση βάρους, την οποία, εκτιμώ, μπορώ να προσεγγίσω, απλά κατασκευάζοντας το ντέκ με κόντρα πλακέ χωρίς γυαλί.
(07-03-2015, 07:23 AM)thanassis link Wrote: [ -> ]Η σκέψη βέβαια είναι διπλή γιατί ο στόχος είναι η μείωση βάρους, την οποία, εκτιμώ, μπορώ να προσεγγίσω, απλά κατασκευάζοντας το ντέκ με κόντρα πλακέ χωρίς γυαλί.

Μάλλον έχεις δίκιο, το χωροδικτύωμα μπορεί να προσθέσει αρκετά σε βάρος. Έκανα μια "άσκηση" με ένα υποθετικό σκάφος (αν κατάλαβα σωστά αυτό που σκέφτεσαι), οι υπολογισμοί είναι αυθαίρετοι και χονδροειδής, αλλά μια τάξη μεγέθους μπορούν να δώσουν:

Gunwales 2.5x2.5cm, deck stringers 2.5x2.5cm εκτός από τα (5) και (6) που είναι 2.5x4.5cm. Με βάρος ξύλου στα 500gr/cm3 και υφάσματος στα 400gr/m2 υπολογίζω 4.9 κιλά για τα ξύλα και 0.7 κιλά για το ύφασμα.

Το αντίστοιχο βάρος για deck μόνο από 3mm κόντρα πλακέ το υπολογίζω στα 2.5 κιλά (με βάρος του κόντρα πλακέ στα 500gr/m3).
Όταν έγραφα "ασκήσεις επί χάρτου", δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση!!!! Big Grin

Λοιπόν, να τα πάρουμε με τη σειρά. Το κόντρα πλακέ που θα χρησιμοποιήσω θα είναι 4χιλ. (το μοναδικό που μπορώ να βρω στην περιοχή μου....προ capital control :-X) οπότε ανεβαίνουμε στα 3,5 κιλά περίπου. Θα χρειασθούν επίσης τρία deck beams τα οποία κατασκευάζονται από συγκολλητό κόντρα πλακέ, με βάρος περίπου στο ένα κιλό και τα τρία. Πηγαίνουμε λοιπόν στα 4,5 κιλα. Με δύο χέρια resin έχουμε φτάσει στα 5,0-5,5 κιλά.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς σου συνονόματε, φτάνουμε στα ίδια κιλά. Ερωτώ όμως: το ύφασμα είναι τόσο ελαφρύ? Το υπολογίζουμε χωρίς την εφαρμογή των τριών υλικών που εφαρμόζεις?

Ανεβάζω φωτό με την ιδέα που είχα. Τα σημεία που σημειώνω με πράσινο, μεταξύ των δύο bulkheads, τα κατασκευάζω με κόντρα πλακέ με την κλασική τεχνική stitch n glue. Το υπόλοιπο ντέκ "κλείνει" με ύφασμα που πατάει σε μικρά stringers. Επίσης ... για τη στεγανοποίηση του υφάσματος στα σημεία ένωσης με το κόντρα πλακέ υπολογίζω να τοποθετήσω λωρίδες κόντρα πλακέ.

Αυτά...! Συνεχίζουμε .....
Όταν έψαχνα κόντρα πλακέ 4χιλ. και δεν έβρισκα, ξυλουργός μου είπε ότι υπάρχουν καπλαμάδες ειδικού πάχους για ειδικές εφαρμογές. το πάχος τους είναι 2,5 χιλιοστά αν θυμάμαι καλά. Κόστος δε γνωρίζω όπως δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε την κατασκευή σου.
Αν θέλεις στοιχεία που βρήκα τον καπλαμά μπορώ να στα στείλω σε πμ.
Σ΄ευχαριστώ πολύ. Στείλε μου ότι έχεις. Όταν ρώτησα για καπλαμάδες εδώ, μου έδειξαν λωρίδες των 51 εκ πλάτους (20 ίντσες), οι οποίες θέλουν δουλίτσα για να χρησιμοποιηθούν. Όπως και νά χει είναι μια ακόμα επιλογή.
(07-08-2015, 07:54 PM)thanassis link Wrote: [ -> ]Ερωτώ όμως: το ύφασμα είναι τόσο ελαφρύ? Το υπολογίζουμε χωρίς την εφαρμογή των τριών υλικών που εφαρμόζεις?

Έχεις δίκιο στο επιπλέον βάρος που θα σου δώσουν τα υλικά για στεγανοποίηση, έχω υπολογίσει μόνο το ύφασμα. Τι επιπλέον θα δώσουν τα χρώματα... εεεε :-\ ??? πολύ χοντρά από 50% έως 100% του βάρους του υφάσματος. Επιφυλάσσομαι να πάρω μετρήσεις σε ένα ρετάλι και θα σου πω από βδομάδα. Το κοστολόγιο πάντως θα είναι διαχειρίσιμο: η ριπολίνη και το teak oil έχουν γύρω στα 10€ το λίτρο, coelan δεν θα χρειαστείς. Ύφασμα μπορώ να σου στείλω, έχω δύο ρετάλια στα 2.3m και 2.75m (το πλάτος είναι αρκετό για το ντεκ ενός καγιάκ).

Μπορείς φυσικά και να χρησιμοποιήσεις PVC στα 400gr/m2 χωρίς το "πέναλτι" του επιπλέον βάρους, αλλά εμφανισιακά??

    O καπλαμάς είναι αυτούσια  φλούδα του κορμού απ το δένδρο το οποίο προέρχεται.Αυτό των 51εκ. είναι το σύνηθες.Τα πάχη απο 1χιλ. και εξαρτάται απ το είδος του ξύλου το πόσο παχύς θα είναι.Τα όμορφα νερά μιας καρυδιάς πχ. προσφέρονται σε 1χιλ.  Η αποστολή δεν είναι εύκολη γιατί τσακίζει εύκολα ακόμη και σε ρολό.Αυτό ομως συμβαίνει μόνο κατά τη φορά των νερών οπότε η επισκευή είναι εύκολη.
    Παίρνοντας την ιδέα απ τον nick shade θα τολμήσω την κατασκευή καθίσματος με καπλαμά, λόγω της ευκολίας κουρμπαρίσματος που έχει.
Γιατί δεν βάζεις ένα κάθισμα με foam; Είναι 200-300γρ βάρος και αρκετά άνετο.
Πήρα τελικά μετρήσεις για το βάρος του χρώματος στο πολυεστερικό ύφασμα που χρησιμοποίησα. Η αρχική μου εκτίμηση μου (50-100% επιπλέον στο βάρος) ήταν στο γάμο του καραγκιόζη:

untreated polyester fabric 400 gr/m2
base layer (teak oil)                    43 gr/m2
1st layer (enamel paint)              27 gr/m2
2nd layer (enamel paint)           13 gr/m2
Total:                                        482 gr/m2

Το σύνολο με αυτά τα υλικά δίνει ένα επιπλέον 21% επιπλέον στο βάρος του συγκεκριμένου υφάσματος, οπότε στο σύνολο του "υποθετικού σκάφους" το επιπλέον βάρος θα είναι γύρω στα 150 γραμμάρια, όχι κάτι αξιόλογο.
Η αρχή σου λέει είναι το «ήμισυ του παντός»…. ναι καλά… 15 cm εκτός το centerline στη μέση του kayak, δεύτερο σετάκι από gunwales που πάει για καυσόξυλα. >Sad >Sad :-X :-\

Κάτι δεν πάει καλά με τα μαθηματικά μου: Δύο αρχές= 2* ½ = 1, θα έπρεπε να έχω ένα kayak – στην πραγματικότητα έχω ένα σακούλι με προσάναμμα για το τζάκι, λαμπρά!!!
Pages: 1 2 3 4 5