Sea-kayak.gr Forums

Full Version: Τα φώτα σας για πρακτική escimo roll
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Καλημέρα σε όλους,

Οι γνώστες του escimo roll ας ρίξουν λίγο φως στο τούνελ.
Έχω δοκιμάσει κάμποσες φορές και ενώ όλες σχεδόν είμαι σχεδόν βέβαιως ότι θα το κάνω προφανώς και δεν το κάνω  >Sad
Πριν λίγο είδα ένα βιντεάκι που μου φαίνεται ότι θα βοηθήσει με τη χρήση paddle fload.
Καμιά ιδέα πως να γίνει πιο μεθοδικά η εκμάθηση;

http://youtu.be/3KCr4oBOHPo
Κατ' εμέ το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η συνειδητοποίηση του πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των κάτω άκρων-λεκάνης στην τεχνική. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν υπάρχει διαθέσιμη πισίνα για να δουλέψεις στηριζόμενος στο πλαϊνό τοίχωμα, θα χρειαστείς ένα δεύτερο σκάφος από το οποίο θα στηριχθείς.

Αρχικά ξέχασε τελείως το κουπί, και γείρε το σκάφος σε γωνία έως 90 μοίρες και σταδιακά περισσότερο, πάντα στηριζόμενος με τα χέρια στο 'βοηθητικό' σκάφος. Από αυτή τη θέση, προσπάθησε να ξεχάσεις τελείως τα χέρια, τα οποία θα σου προσφέρουν μόνο στήριξη, χωρίς συμμετοχή δηλαδή στην επαναφορά. Η επαναφορά θα πρέπει να γίνεται μόνο μέσω ώθησης από τα πόδια και συστροφής του κορμού, η ροπή που παράγεται από αυτόν τον συνδυασμό κινήσεων είναι ικανή να επαναφέρει το σκάφος, ακόμα και χωρίς καμία ενέργεια από τα άνω άκρα.

Όταν περάσεις από αυτό το στάδιο, θεωρώ ότι είσαι σχεδόν έτοιμος να βγάλεις ένα ολοκληρωμένο roll. Τα υπόλοιπα είναι εύκολα.

Για να συνοψίσω:

1. Δουλεύεις σε γωνία μέχρι 90 μοίρες, αυξάνοντας σταδιακά τη γωνία, αλλά πάντα στηριζόμενος από βοηθητικό σκάφος, ώστε να κατανοήσεις το πώς δουλεύει ουσιαστικά ο μηχανισμός. Το όλο παιχνίδι παίζεται από κάτω, βλ. λεκάνη-πόδια.
2. Περνάς σε δοκιμές φουλ roll. Αν και υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη roll (γύρω στις 30 διαφορετικές τεχνικές), προτείνω να εστιάσεις αρχικά στην "βασική", δηλ. κουπί στην μπάντα, κολλητά στο σκάφος, πέφτεις από τη μεριά του κουπιού, είσαι ανάποδα, φέρνεις το κουπί εγκάρσια, πάνω από το σκάφος με την μία λεπίδα να εφάπτεται στην επιφάνεια του νερού, δίνεις ώθηση με τα πόδια/συστροφή κορμού και παράλληλα "σκάβεις" το κουπί στο νερό, βγήκες. Το κεφάλι πρέπει να βγαίνει πάντα τελευταίο από το νερό.



Επιβαρύνει πολύ την μέση?
Αν ρωτάς εμένα Γιάννη, υποθέτω, πώς η επιβάρυνση είναι αναλογικά πολύ μικρή (όλες οι αρθρώσεις εκ των πραγμάτων καταπονούνται στην άσκηση).

Γενικώς, βγαίνω λίγο off-topικ, για να πω ότι η κωπηλασία με καγιάκ (paddling, όχι rowing για το οποίο δεν γνωρίζω), είναι καλύτερη άσκηση και από την κολύμβηση, που θεωρείται κορυφή, στο θέμα της (μη) καταπόνησης των αρθρώσεων. Εφόσον οι τεχνικές είναι σωστές, πάντα.
Θα ηθελα να προσθεσω σε αυτα που ειπε ο Αγγελος τα greenland roll ολα τα ειδη ρολλ ειναι 27 στο νουμερο..Επισης κατι που μπορει να βοηθησει πολυ ειναι η χρηση μασκας στα πρωτα ρολλ, την οποια ειναι χρησιμο να πεταξετε γρηγορα αφου μαθετε να ρολλαρετε..Οσον αφορα την τεχνικη ειναι κατι που θα το βρειτε μονοι σας ο καθενας αλλα ενα εξτρα ατομο που θα στεκεται εκτος καγιακ σε ρηχα νερα θα σας βοηθησει...Εγω προσωπικα υπεφερα με το θεμα των ωμων μεχρι να μαθω το ρολλ αλλα επισης και στο σβερκο λιγο γιατι προσπαθουσα να βγαλω το κεφαλι πρωτα και γρηγορα..Ενας φιλος με συμβουλευσε να δαγκωνω το πανω μερος του σωσιβιου του ωμου δλδ για να μην σηκωνω το κεφαλι πραγμα που με βοηθησε παρα μα παρα πολυ...Ειναι ενα περιεργο feeling το οποιο σου δινει μεγαλη αυτοπεποιθηση ομως...Θεωρω οτι οταν ξεκινας το sea kayaking καποια πραγματα ειναι καλο να τα μαθαινεις στην αρχη γιατι σε βοηθουν να γινεσαι καλυτερος μετα οπως το ρολλ,ετζινγκ,στροφες χωρις πηδαλιο,κωπηλασια με το κοκπιτ γεματο νερα,επανεισοδο  κλπ κλπ...

Να και ενα βιντεο διαδικτυακου φιλου ο οποιος κανει ρολλ ευκολα σε δυσκολες συνθηκες για προπονηση αλλα και για fun

http://youtu.be/MfuVuSoHdXI
Άγγελε και όσοι είστε πιο προχωρημένοι στις τεχνικές επανεισόδου,διάσωσης θα μπορούσατε σε ένα θεματάκι να τις βάλετε όλες όσες γνωρίζετε και να προσθέτουμε οι υπόλοιποι ότι επιπλέον υπάρχει,αν υπάρχει.
Να είναι συγκεντρωμένες όλες για νιούφηδες σαν εμένα,γιατί είμαι σίγουρος ότι πολλοί,όπως εγώ,σε θέματα ασφαλείας σας παρακολουθούμε με πολύ προσοχη.
Ok Γιαννη σε συνεργασια με τον Αγγελο θα ποσταρουμε τα κατα την κριση μας βασικα στοιχεια τεχνικης που αφορουν τοσο την ασφαλεια οσο και την διασωση..stay tuned
Ενδιαφέρον custom made για τη μύτη για πρακτική στο roll.
http://gnarlydognews.blogspot.com/2011/1...lling.html

ΥΓ: Φοβερό blog
(12-09-2011, 07:27 AM)stelios link Wrote: [ -> ]Ενδιαφέρον custom made για τη μύτη για πρακτική στο roll.
http://gnarlydognews.blogspot.com/2011/1...lling.html

ΥΓ: Φοβερό blog

Ο gnarly εχει αυτη την στιγμη ενα απο τα καλυτερα μπλογκ,ειναι συνταξιουχος ασχολειται με το sea kayak πολλα χρονια, και δοκιμαζει και πολλα σκαφακια εταιρειων..εχει τρομερη εμπειρια και βασικα ασχολειται με το surf sea kayaking..Οοον αφορα το κλιπ για την μυτη ειναι πολυ καλο ειτε οταν κανεις σερφ οπου ανατρεπεσαι συχνα ειτε οταν μαθαινεις στην αρχη το ρολλ...για εμενα προτιμηστε αρχικα την χρηση μασκας την οποια οπως ειπα πεταξτε γρηγορα μολις μαθετε ρολλ..Σε ταξιδια οπου και αν τουμπαρετε(μπορει και ποτε) δεν θα φορατε κλιπ.. Wink
Γεια σας παιδιά,

Είμαι καινούριος στο forum αλλά αρκετα παλιός στο sea kayak. Επειδή έφαγα μια (χειμερινή) βδομάδα από τη ζωή μου για να μάθω το roll ώστε να πάρω τα 3 αστέρια της BCU νομίζω ότι μπορώ να δώσω μερικές συμβουλές τις οποίες δε τις λένε πάντα ούτε οι instructors ούτε τα video πυ κυκλοφορούν:

Πάνω κάτω η πιο απλή τεχνική είναι γνωστή. Δλδ, βάζω στο πλάι το κουπί, χωρίς να χαλάσω τη λαβή στρέφω το κουπί δεξιόστροφα (στην ουσία σπάω τον καρπό μου), γυρίζω ανάποδα στη θάλασσα ανατρέποντας το kayak, κρατάω την μία άκρη του κουπιού κολλημένη στο κάτω μέρος της γάστρας και η άλλη άκρη ξοκοκλάει από το kayak. Τέλος κάνω μια διαγώνια κίνηση σπρώχνοντας το νερό με την χούφτα του κουπιού κάθετι πάντα στη κίνηση που κάνω, ώστε να σπρώχνω την θάλασσα καλύτερα. Προς το τέλος η κίνηση γίνεται ουσιαστικά από διαγώνια που ήταν κάθετη στη θάλασσα.

Επειδή είναι δύσκολο να καταλάβεις πως γίνεται αυτή η κίνηση με τα λόγια, για μένα το πιο σημαντικό είναι η εξάσκηση. Όσο όμως προσπαθούμε με την είσοδο και έξοδο από το kayak κουραζόμαστε και στο τέλος τα παρατάμε απογοητευμένοι. Η συμβουλή μου είναι εάν δεν έχουμε πισίνα ή βοηθό ώστε σε αποτυχεία roll να μας βοηθήσουν να έρθουμε στα ίσια μας, να κάνουμε το εξής: (Εγώ μόνο έτσι τα κατάφερα χωρίς να πρίξω κάποιονSmile
Πήγα στην άκρη της παραλίας που το νερό ήταν γύρο στο ένα μέτρο και εννοείται φορώντας spray skirt (έχω δει roll χωρίς να φοράει spray skirt ο τύπος), σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια roll, κάρφωνα το κουπί στον βυθό κάθετα και στη ουσία είχα μια λαβή για να γυρίσω το kayak κανονικά. Έτσι κάνεις πολλές προσπάθειες χωρίς να βγεις από το σκάφος και χώρις να κουραστείς ανεβοκατεβαίνοντας και αδειάζοντας νερά.

Η πιο σημαντική συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι την στιγμή που κάνουμε την κουπιά για να επανέρθουμε, πρέπει να έχουμε καρφωμένο στο μυαλό μας ότι το σώμα πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο deck του kayak. Στην ουσία απλά γέρνω την πλάτη μου όσο μπορώ προς τα πίσω. Έτσι το kayak έρχεται όρθιο χωρίς να το καταλάβουμε. Ο λόγος είναι ότι γέρνοντας, στην ουσία χαμηλώνω το κέντρο βάρους του συστήματος kayak-άνθρωπος και χρειάζεται πολύ μικρότερη δύναμη για την επαναφορά.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η μέθοδος θεωρείται ξεπερασμένη αλλά κατά τη γνώμη μου είναι η πιο εύκολη. Επίσης δεν χρειάζεται να κάνεις hick flick. Ο instructor μου προσπάθησε να μου το μάθει με Hick flick αλλά δε μπορούσα να το βγάλω. Η μέθοδος με το hick flick που στην ουσία δε γέρνεις προς τα πίσω αλλά παίζεις πολύ με της λεκάνη, έχει το πλεονέκτημα ότι στην επαναφορά έρχεσαι κατευθείαν σε καλύτερη θέση ώστε να μπορείς να κάνεις διορθώσεις εάν τυχών πας να αναποδογυρίσεις πάλι. Επίσης με το hick flick μετά την ολοκλήρωση του roll το πρόσωπο σου είναι καλυμένο άρα αυτή η τεχνική είναι πιο ασφαλής. Αυτοί είναι οι λόγοι που την προτιμούν στο ποτάμι. Στη θάλασσα νομίζω ότι επειδή σταματάς μόλις αναποδογυρίσεις, είναι και οι δύο τεχνικές ασφαλείς (Γιαυτό άλλωστε και δε φοράμε κράνος στη θάλασσα).

Sorry αν σας κούρασα...

Καλές θάλασσες σε όλους. (Εκτώς από έναν συνονόματο...  ;D)

Γιώργος
Pages: 1 2