Sea-kayak.gr Forums

Full Version: Κλίμακα μποφόρ
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
εμένα μου εμφάνιζε πάρα πολλά προβλήματα.να σου πω όταν έκανα κουπί το μισό έβγαινε και μου έμενε το μισό κουπί στο χέρι.απαράδεκτο.....έκανα μια πανέντα για να μην βγαίνει αλλα τίποτα.να φανταστείς οταν ειχε καρο 5-6 μποφορ φοβόμουνα μην μου μεινει στο χερι.τωρα ψάχνω για ενα νέο κουπι. :o :o :o :o

giorgos ormanoglou

Βρε παιδιά  -συγγνώμη κιόλας-  πολύ θα ήθελα να ήξερα πώς πολλοί από εσάς,  ο ένας μετά τον άλλον,  λογαριάζετε τα μποφόρ και φέρνετε κάθε λίγο και λιγάκι τα 5άρια και τα 6άρια στην ημερήσια διάταξη,  σαν να ήταν η  αύρα που σας χαϊδεύει τα πρόσωπα μετά το πρωινό ξύπνημα.
Σάββατο μεσημέρι έξω από το Λουτράκι,  κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής του κάβου του Ηραίου και με πρόγνωση δελτίου θαλασσών τα 4μπ.,  οι ριπές από τις σπιλιάδες  των Γερανείων κυριολεκτικά απειλούσαν να μου αρπάξουν στην ψύχρα το κουπί μέσα από τις σφιγμένες παλάμες,  ενώ για να διασχίζω  λίγες μόλις δεκάδες μέτρα εντελώς προσήνεμα χρειαζόταν να σκύβω μπροστά σαν καμπούρης και να παλεύω σαν σε σπριντ.
Και αφήστε εμένα,  φίλοι που διαβάζετε τις αναρτήσεις τους καθημερινά εδώ στο φόρουμ και έχουν διασχίσει πελάγη και περιπλεύσει νησιά  με κορυφαίο εξοπλισμό  -άλλο που από σεμνότητα δεν αποκαλύπτουν την αληθινή τους ταυτότητα-  ομολογούν στις ιδιαίτερες συζητήσεις τους ότι οριακά μέχρι τα 4 νιώθεις σιγουριά,  στα 5 αρχίζεις να έχεις πρόβλημα.
Δεν λέω,  η κλίμακα μποφόρ εμπειρική είναι,  αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπακούει σε ξεκάθαρα ορόσημα και μπορεί καθένας να ξεφουρνίζει ότι του γουστάρει,  σαν να πρόκειται για αστρολογία  (για να μην πω και τίποτα χειρότερο). 
Στέλιο κάνε μου σε παρακαλώ τη χάρη να το μεταφέρεις στην κατάλληλη ενότητα όπου θα μπορούμε  -επιτέλους-  να μιλάμε ειδικά για μποφόρ και συνθήκες θαλασσών...
Η κλίμακα χωρίζεται ιδανικά σε 2, σε force & sea state. Για παράδειγμα μπορεί να υπάρχει δυνατός καταβατικός (force 6) και το sea state να είναι 2.
Όταν και τα 2 είναι πάνω από 4 κατά κανόνα ψάχνουμε να βγούμε στη στεριά γιατί το 4 γίνεται εύκολα 5 και στο 5 παύει να είναι διασκέδαση αν θέλετε να καλύψετε μεγάλη απόσταση.

kayak γνωρίζεις ότι σε 6 μποφόρ το κύμα είναι από 2-4 μέτρα; Τόσο ήταν στη βόλτα που έκανες;

Μην δίνεται στον κόσμο την εντύπωση ότι με ένα sit in πας βόλτα χαλαρά με 5-6 μποφόρ....αλίμονο.

Χρήσιμος σύνδεσμος περί μποφόρ: http://www.seakayak.ws/kayak/kayak.nsf/0...DA0057E036
εγω να σου πω απο εδω εμαθα τα μποφορ.....εκεινη την ημερα ηταν 5-6 μποφορ και ειχε μεγαλο κυμα με πολυ αφρο.....εκεινη την ημερα επειδη ειχε πολυ κυμα δεν πηγα πολυ μακρια.κοντα στην ακτη........

http://3.bp.blogspot.com/_EOg1MzbVUp8/Si...%CE%BF.jpg
βλεπω το meteo  5-6 για αναβυσσο-λαγονιση και παω δεν υπαρχει θεμα  ξερω ομως οτι θα φαω "ξυλο" και με αυτον τον αερα κανω μεγαλη αποσταση  παραλια -παραλια ομως αν πας μεσα καλα να παθεις ....βασικα μερικοι εχουν θεμα με τα sit on  τους προκαλω να δοκιμασουν το δικο μου και τα λεμε...
Συμφωνώ με αυτο που λες ομως εμενα το κουπι με 1-2 μποφορ μου εβγαινε.η θαλασσα ηταν "λαδι" και μου εβγαινε.....δεν πιστευω πως ηταν αυτο το θεμα ???
Στελιο σε ευχαριστουμε πολυ για τον πινακα,εγω που ειμαι ασχετος οταν συζητατε δεν μπορουσα να καταλαβω για τα μποφορ,ο πινακας με βοηθησε να ξεχωρισω τις βαθμιδες.

giorgos ormanoglou

Ενα άρθρο με τους συναφείς συνδέσμους,  που όλοι χρειάζεται να ξέρουμε απέξω και ανακατωτά !
http://www.seakayak.ws/kayak/kayak.nsf/0...0E000020CE
Το πως αντιλαμβάνεται κανεις πάνω κάτω πάντα,όχι με ακρίβεια,έχει να κάνει σε ένα μεγάλο βαθμό σε εμπειρικά και βιωματικά κρητηρια.
Π.χ. αν έχεις μεγαλώσει σε ψάρολιμανο και πάνω στην θαλασσα ψαρευοντας απο το νηπιαγωγείο μπορείς πάνω κάτω να αντιληφθεις τον άνεμο.

Ο κυματισμος,το ρεπισμα με τον ίδιο άνεμο διαφέρει ανάλογα την περιοχή,αλλιώς είναι τα 6 μποφωρ με τα τεράστια κύματα στην βόρεια Χίο κι αλλιώς στην νότια Χίο με τον χαμηλό κυματισμό.

Απο εκει και πέρα στην θαλασσα το αφρισμα του κυμματος( ή αλλιώς τα προβατακια που μου έλεγαν απο παιδάκι) δείχνει σε μεγάλο βαθμό την ένταση του ανέμου.

Δείτε κι έναν τεχνικό τροπο απο την ΕΜΥ
http://www.hnms.gr/hnms/greek/navigation...Scale_html

Επίσης υπάρχουν και ανάλογα κρητηρια στην στεριά με τον αν κουνιέται,φύλλο,κλαδί ή δέντρο.
Ακόμα ο καθένας μας έχει και τα δικα του,μια Σημαια,τέντες κλπ.

Οι ριπες,οι καταβατικοι,των ορμων ποικίλλουν.
Η θαλασσα δεν κάνει συμβόλαια το γνωρίζουμε όλοι πριν μπούμε.
Ευχαριστούμε, πολύ χρήσιμος πίνακας!
Pages: 1 2