Sea-kayak.gr Forums

Full Version: Πως βγαίνουμε σε surf zone
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4
Φοράς κράνος Dan.

Γενικά όταν πας για surf πρέπει να ξέρεις την παραλία, αν είναι άμμος δεν έχεις πρόβλημα ακόμη και 30 εκατοστά να είναι.
Αν ταξιδεύεις σε άγνωστα μέρη και χρειάζεται να βγεις περνώντας από surf zone φοράς κράνος πριν μπεις στο surf zone (το έχεις στα λαστιχάκια για γρήγορο φόρεμα). Γενικά το αποφεύγεις να βγεις γιατί ειδικά φορτωμένος μπορεί να την αρπάξεις πιο εύκολα την τούμπα.

Τα sit on top δεν έχουν καμία σχέση με το sit in, δεν κάνουν για surf, πιο πολύ χαροπάλεμα και χαβαλέ κάνεις. Σε σοβαρό κυματισμό πέφτεις με το που μπεις με sit on top λόγω γάστρας και μεγέθους (υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις). Οτιδήποτε κάτω από 5 μποφόρ δεν θεωρείτε της προκοπής για κυματισμό για surf για τα Ελληνικά δεδομένα.

Το surf zone (της προκοπής) ποιάνει συνήθως μεγάλη έκταση πχ καμιά 300ρια μέτρα με καμιά 10ρια μεγάλα white caps οπότε το να βγεις κολυμπώντας ναι μεν είναι εφικτό αλλά το καγιάκ σου αν είναι φορτωμένο θα τουμπάρει με το πρώτο κύμα και πιθανόν να σπάσει όταν το ξεβράσει ιδικά αν έχει βράχια λόγω του βάρους από το φορτίο αλλά και το νερό που θα έχει πάρει.

Η γνώμη μου είναι να κάνει κάποιος καλά roll πρώτα πριν πάει να δοκιμάσει ή να έχει τέλειο low & high brace.

Ιδανικά μπορεί να γίνει σταδιακά προπόνηση, δηλ από 3 μποφόρ και σιγά σιγά να ανεβαίνει. Δεν ξέρω τι καιρός πιάνει γενικά εκεί βόρεια που είστε αλλά στην Αττική για παράδειγμα που έζησα χρόνια μόνο όταν έχει νοτιά πολύ ισχυρό πιάνει της προκοπής κύμα.

Εδώ στην Κρήτη έχουμε συνέχεια σχεδόν κύμα, οι μισές μέρες του χρόνου είναι ότι πρέπει για surf!

Επίσης έχετε υπόψην ότι ο τύπος του καγιάκ παίζει τεράστιο ρόλο στο surf, οτιδήποτε φαρδύ, ψηλό με επίπεδη γάστρα, χωρίς rocker είναι ότι πρέπει για τούμπες. Όχι ότι δεν κάνεις βέβαια, έχω ένα φίλο Άγγλο που είναι ικανός ακόμη και με φουσκωτό στρώμα να κάνει....

giorgos ormanoglou

(03-27-2013, 06:40 AM)dan link Wrote: [ -> ]Σε ρηχά νερά μια ανατροπή δεν είναι πολύ επικίνδυνη ;
Μπορεί να χτυπήσεις πάτο και ταυτόχρονα να σε χτυπήσει το καγιάκ.
Μου έχει συμβεί με το σιτ όν. Σαν δαρμένο σκυλί βγήκα !
Με το σίτ ίν θα προτιμούσα να βγω νωρίτερα απο το σκάφος και έπειτα κολυμπώντας. Είμαι λάθος ;
Στις αρχές πάντα με πλαστικό σπρέι ντέκ που ξεκουμπώνει με απλό ενστικτώδικο σπρώξιμο των ποδιών και  -αν θέλεις-  είσαι έξω από το πιλοτήριο πριν καν ολοκληρωθεί η ανατροπή.
Το νεοπρένιο αντίθετα,  απαιτεί οποσδήποτε ξεκούμπωμα με τα χέρια και θέλει μεγάλη προσοχή - έχω δει σε δοκιμές του σκάφους μου να εγκλωβίζονται άσχημα ακόμα και οι πιο επιδέξιοι και έμπειροι βουτηχτάδες...
Γιώργο το πλαστικό σπρέι ντεκ είναι άχρηστο σε surf, με τόσο νερό που περνάει στο καγιάκ μέχρι να βγεις για να γυρίσεις θα έχει βαρύνει και θα έχει βάλει στο cockpit ένα κάρο νερό. Πάντα neopren και καλής ποιότητας. Ιδανικά αυτά που είναι για white water μιας και έχουν στενή επαφή και είναι δύσκολο να βγουν.

giorgos ormanoglou

Καμία αντίρρηση Στέλιο,  αν όμως προσέξεις τη ροή της συζήτησης σε αυτό το παλιό νήμα θα δεις  ότι  -με αφορμή την παρέμβαση του  Dan που μόλις τότε είχε αποκτήσει το σιτ ιν του-  απευθύνομαι ειδικά στους πρωτόπειρους.
Το πλαστικό σπρέι ντεκ δεν έχει ελαστικότητα και η αυθόρμητη πίεση των ποδιών το ξεκουμπώνει στα σίγουρα.  Το λαστιχένιο,  αντίθετα,  ξεκουμπώνει μόνο με τράβηγμα της θηλιάς και κανέναν άλλο απλοϊκό και ενστικτώδη τρόπο.
Ο ανεκπαίδευτος που θα δοκιμάσει ευκαιριακά κάποιο σιτ ιν χωρίς την απαραίτητη ενημέρωση,  δεν επιτρέπεται επ ουδενί να ζωστεί λαστιχένια ποδιά.
Με την ευκαιρία να προσθέσω ότι υπάρχει αισθητή διαφορά ανάμεσα σε πολυαιθυλενικά και συνθετικά σκάφη. 
Στα πλαστικά το χυτό,  χοντροκομμένο,  δαχτυλίδι επιτρέπει την απασφάλιση της ποδιάς -ακόμα και της λαστιχένιας- με απλό τράβηγμα προς τα επάνω.  Στα πολυεστερικά το δαχτυλίδι έχει πάντα βαθύ περιμετρικό αυλάκι κάτω από το χείλος,  όπου  η ποδιά στεγανώνει καλύτερα αλλά ξεκουμπώνει και δυσκολότερα.  Χρειάζεται συνήθως σύνθετο τράβηγμα,  πρώτα προς τα έξω και ύστερα προς τα επάνω.
Αυτή η διαφορά μπορεί να αιφνιδιάσει ακόμα και έμπειρους καγιάκερ.
Γιώργο δεν έχω δει ποτέ κανέναν που μόλις ξεκίνησε να θέλει να μπει σε 6 μποφόρ κύμματα. Όταν θα θέλει στα πρώτα λεπτά θα καταλάβει ότι τα λεφτά που έδωσε για νάυλον spray skirt είναι για πέταμα.

Quote:Ο ανεκπαίδευτος που θα δοκιμάσει ευκαιριακά κάποιο σιτ ιν χωρίς την απαραίτητη ενημέρωση,  δεν επιτρέπεται επ ουδενί να ζωστεί λαστιχένια ποδιά.

Ποιός δίνει "ευκαιριακά" το σκάφος του χωρίς να πει τα βασικά; Η ευθύνη δική του. Εγώ με ένα κάρο τουρίστες που έχουν περάσει ποτέ δεν είχα πρόβλημα.

Quote:Αυτή η διαφορά μπορεί να αιφνιδιάσει ακόμα και έμπειρους καγιάκερ.

Θα πρέπει να αναθεωρήσεις τον όρο "έμπειρος". Αν δεν μπορεί να κάνει ένα wet exit τι σόι καγιάκερ είναι; Είναι σαν να πάρει κάποιος αυτοκίνητο και να μην γνωρίζει ότι με το τιμόνι στρίβουμε.

Είτε πολυεστερικό είτε πλαστικό το ίδιο πράγμα είναι, σε 1 δευτερόλεπτο την έχεις βγάλει. Δεν κάνει και τόση διαφορά το κοκπιτ. Ίσως να μην σου έχουν δείξει τον ιδανικό τρόπο για να τη βγάζεις. Ποτέ δεν τραβάμε απλά προς τα πάνω την ποδιά.

giorgos ormanoglou

Νομίζω,  θα επιμείνω στις απόψεις μου Στέλιο...
Στέλιο έχουμε κανενα νέο βιντεο;;;
Βασικά πρόκειται για το αντίθετο, την είσοδο σε surf zone αλλά δεν ήθελα ν΄ανοίξω νέο θέμα. Ο παρακάτω σύνδεσμος οδηγεί σε ένα ακόμα άρθρο απ΄αυτά που μπορείτε να διαβάσετε στο διαδίκτυο για είσοδο / έξοδο, εάν δεν είχε ΤΟ ΒΙΝΤΕΆΚΙ.

http://www.paddlinglight.com/articles/la...ight-surf/

Θαυμάστε επιμονή, κουράγιο....μανία τέλος πάντων.

Επικίνδυνο το ψάρεμα.
;D ;D ;D ;D  απίστευτος !!
Με μουσικούλα Benny Hill πάντως το βίντεο θα είχε άλλον αέρα!! ;D ;D ;D ;D ;D
Pages: 1 2 3 4